Religion

Jørpeland-presten skulle omplasseres – nå slutter han: – Prosessen har vært krevende

FERDIG: Etter lang tid i uvisshet og konflikt, avslutter sokneprest Bård Boye arbeidsforholdet sitt med Den norske kirke.

For omtrent ett år siden ble både Jørpeland menighet, og resten av Kirke-Norge, kjent med en urolig situasjon ved menighetskontoret, som ligger i Ryfylke i Rogaland. Saken fikk raskt oppmerksomhet, fordi folk fra bygda og menigheten straks mobiliserte for å beholde presten sin.

Nå har prosessen – med blant annet hans permisjon, tilbakekomst, en bestridt rapport om arbeidsmiljøet og prosesskritikk fra Arbeidstilsynet – vart lenge. Og i februar fikk Boye og menigheten beskjed om at soknepresten måtte flytte arbeidssted. I et innlegg i lokalavisa Strandbuen onsdag setter presten og advokaten hans et foreløpig punktum:

«Vi ser nå at dette har trukket ut for lenge i tid. Bård Boye har derfor meddelt biskop at prosessen som er ført i regi av fellesrådet har vært så krevende at han har tatt sitt videre arbeidsforhold opp til vurdering da saken også har en side mot tillitsforhold».

Presten har altså takket nei til biskopens tilbud om omplassering for å tjenestegjøre et annet sted.

Takker for seg – med vemod

Verken Boye selv eller advokaten hans i Presteforeningen ønsker å kommentere saken ut over det de sammen har skrevet i Strandbuen.

I innlegget står det videre at soknepresten har meddelt biskopen i Stavanger bispedømme at han ønsker en snarlig dialog om «vilkårene for avslutning av sitt arbeidsforhold».

«Dermed er tiden moden for Bård Boye, med stort vemod, å takke for seg som prest i Den norske kirke. Intensjonen har hele tiden vært å få løst utfordringene gjennom dialog og forsoning. Det har ikke skjedd. Vi ser at det er ulike oppfatninger i denne saken», skriver Boye og advokat Per Hostad.

Jørpeland

I mai avdekte Strandbuen innholdet i et tilsyn Arbeidstilsynet hadde utført hos Strand kyrkjelege fellesråd. Innholdet i den, som blant annet peker på utøvelse av lederskap, «er et viktig element i saksforholdet», heter det i innlegget onsdag.

Også striden om arbeidet med en arbeidsmiljørapport i høst skal være en del av bildet forut for Boyes beslutning. Presten og advokaten peker på at Den norske kirkes to arbeidsgiverlinjer har gjort prosessen krevende: «Arbeidsrettslig er det presten som lettest lar seg flytte på».

«Det er forhold i saken som må ryddes opp i som start på en prosess med forsoning og gjenoppbygging. (...) Vi ser gjerne at arbeidsgiverlinjene iverksetter en gjennomgang slik at det kan treffes konklusjoner om egen saksbehandling og forståelse av konflikthåndteringen på et godt faktagrunnlag, jf. tilsynsrapporten. Bård Boye vil bestrebe seg på å bidra til forsoning selv om krevende prosesser gjenstår (...) Bård Boye vil takke for all støtte og sympati underveis i prosessen», avslutter innlegget.

Venter med å konkludere

I leserbrevet peker Boye og advokaten på forholdene som kommer frem i tilsynet som ble gjort ved fellesrådet tidligere i år. For lite HMS-kompetanse, uoversiktlige roller og manglende rutiner for konflikthåndtering var blant forholdene Arbeidstilsynet fant.

Advokat og seniorrådgiver i KA, Alexander Aas, presiserer på vegne av fellesrådet i Strand at det er Stavanger bispedømme som er Bård Boyes arbeidsgiver. Det er bispedømmet som har stått for saksbehandlingen og beslutningene knyttet til prestens arbeidsforhold.

– Tilsynsrapporten som nevnes av Bård Boye og hans advokat Per Hostad omhandler hvilke rutiner arbeidsgiver har i virksomheten, og arbeidstilsynet er nøye på å presisere at de ikke tar standpunkt til den pågående personalkonflikten. Det kan derfor stilles spørsmål ved hvor relevant nevnte rapport er for personalkonflikten i Jørpeland menighet, skriver Aas i KA i en e-post til Vårt Land.

På grunn av smittesituasjonen er tilsynet basert på innsendt dokumentasjon. Aas klaget i mai på vedtakene i rapporten, som han mener ikke er tilstrekkelig grunngitte etter forvaltningsloven. «Slett saksbehandling», uttalte han til Vårt Land.

– Det vil i alle tilfelle være ryddig å avvente endelig vedtak før det trekkes en konklusjon av betydningen av rapporten, skriver Alexander Aas til Vårt Land nå.

Ny vikarprest er klar

Fra midten av august, og frem til sommeren 2022, er Ludvig Bjerkreim mannen som skal overta sokneprestens oppgaver i Jørpeland menighet. I forkant går han av som prost i Sandnes.

– Jeg ser med glede og spenning fram til å ta fatt på oppgaven, og møte stab og menighet og bli kjent med folk. Jeg vil prøve å være prest for en bredde av folket på Jørpeland, sier Bjerkreim i en pressemelding.

Stavanger-biskop Anne Lise Ådnøy sier i samme uttalelse at hun er takknemlig for at Bjerkreim skal til Jørpeland.

– Vi vil gjøre så godt vi kan for å hjelpe menigheten i fortsettelsen, sier Ådnøy.


Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion