Religion

– Utepils er ikke en menneskerett. Det er derimot retten til å utøve sin tro

SMITTEVERNSREGLER: Oslo vil ha en maksgrense på 20 personer som kan delta på religiøse samlinger, mens barer og kjøpesenter åpner i større grad. Det mener KrF-politikeren bryter med menneskerettighetene.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– Pandemien har vært tøff. Den har gått hardt utover demokratiet, folks psykiske helse, og den går hardt utover religionsfriheten, sa byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo, Omar Samy Gamal, til Vårt Land etter fredagens pressekonferanse.

27. mai vil de nasjonale retningslinjene tillate 200 personer på samlinger og gudstjenester i resten av landet.

Fredag formiddag kom det imidlertid fram at det i hovedstaden vil åpnes for 20 personer på innendørs-arrangementer, dersom det er faste plasser til deltagere. Dette vil gjelde fra og med 26. mai og gjelder også religiøse samlinger.

KrF-politiker Espen Andreas Hasle stiller spørsmål ved byråden i Oslos vurderinger og avgjørelser om å ha betydelige strengere tiltak i Oslo enn nasjonalt.

Til tross for at byråden sa at trosfriheten har vært viktig i deres vurderinger, mener Hasle at tiltaket ikke er godt nok begrunna.

– Mange menneskerettigheter er blitt rammet av smitteverntiltak. Hvorfor mener du nettopp trosfriheten er særlig viktig å ta hensyn til nå?

– Det er fordi det å utøve sin tro er en av rettigheten vi har i norsk lov. Det er ikke retten til utepils.

Politikeren legger vekt på at det ikke kun handler om å ha en tro, men også å kunne utøve den.

– Det har vært nødvendig med strenge regler, som har vært brudd på menneskerettighetene fordi det har handla om liv og helse. Men når vi nå begynner å åpne opp, så burde fundamentale rettigheter gå først.

Unner folk pils og shopping

– Hvorfor mener du det at det ikke er en klok prioritering å kun åpne for 20 i første omgang?

– Jeg mener byråden bommer og gjør for lite og for sent. Jeg unner folk både shopping og utepils, men jeg skulle ønske religionsfriheten kom før det. Jeg lurer på om de har gjort en juridisk vurdering, for det handler om rettigheter, sier Hasle.

– Hva tenker du om at det faktisk har vært smitteutbrudd tilknyttet religiøse samlinger som overholdt smittevernsreglene?

– Det er alltid en risiko der folk møtes, men vi kunne for eksempel hatt strengere smitteverntiltak og basert antall på størrelse på lokalet.

– Byråden har ikke hatt plagsomt stor innsats eller gjennomslagskraft for dette, selv om han viser at han vet at menigheter finnes i gårsdagens uttalelse, avslutter Hasle.

Jeg unner folk både shopping og utepils, men jeg skulle ønske religionsfriheten kom før det.

—  Espen Andreas Hasle, Oslo KrF

Ekstraordinære grunner

Også generalsekretær i Norges Kristne Råd Erhard Hermansen er kritisk til kommunens prioritering. Han tar også til orde for at retten til å utøve religion er en rett som ikke må begrenses uten ekstraordinære grunner og ikke være i kraft lenger enn nødvendig.

– Flere av de jeg har vært i kontakt med spør om en bedre begrunnelse fra Oslo kommune når man åpner for barer, serveringssteder, treningssentre og svømmehaller, men kirkene som i et halvt år har vært stengt, fortsatt blir tilnærmet stengt.

Erhard Hermansen er generalsekretær i Norges Kristne Råd.

Hermansen har forståelse for muligheten til å begrense tros- og livssynsfriheten ut fra hensynet til befolkningens helsesituasjon, men savner en bedre redegjørelse om bruken av unntaksmuligheten fra Oslo kommune.

Overrasket

Byråd Omar Samy Gamal er overrasket over Hasles utspill. Gamal hevder at kommunen absolutt har gjort gode juridiske vurderinger.

Oslo 20201204. 
Byråd for kultur i Oslo, Omar Samy Gamal foran det nye Munchmuséet.
Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Det er en krevende balanse mellom smittevernregler og de juridiske rettighetene. Det skal være forholdsmessige tiltak, og dette er noe vi har vurdert nøye hvordan kan løses. Nettopp derfor har vi holdt gudshusene åpne for individuelle besøk under store deler av pandemien, mens butikker, restauranter, kulturhus og annet har holdt stengt.

– Det kan late til at Hasle vil politisere forskriften eller ikke forstår hvordan den fungerer, sier Gamal.

Med det sikter byråden til at tros- og livssynssamlinger er definert som vanlige arrangement av regjeringen.

– Hvis han ikke ser på dette som helt ordinære arrangment, så bør han ta det med sine kollegaer i KrF som sitter i regjering. Oslo følger statens definisjon av arrangementer. Men det er klart dette er utfordrende tiltak for de som vil utøve sin tro.

– Har du forståelse for at det er frustrerende for troende å kunne gå på kjøpesenter, men ikke på gudstjeneste?

– Jeg kan forstå frustrasjonen for den enkelte, men dette er knyttet til arrangementsbestemmelsene og alle typer arrangementer er dekket av de samme bestemmelsene Jeg regner med at Hasle setter seg mer inn i dette.

Byråden sier at Oslo nå går mot bedre tider og at kommunen hele tiden vurderer hvor mye de kan åpne.

– Vi har bestemt 20 personer på innendørs arrangementer i Oslo, siden smitten her er mer prekær enn andre steder og vi må være mer forsiktige. Det er ansvar vi tar i Oslo på vegne av hele landet. Jeg er veldig takknemlig for Oslofolks tålmodighet og mot i denne krevende tiden.


---

Arrangementregler for Oslo kommune

  • Fra og med 26. mai vil det være tillatt med 20 deltagere på offentlige innendørs arrangementer, så lenge det er tildelte plasser for deltagere.
  • Tillatt med inntil 50 personer til stede på arrangementer utendørs, dersom det er faste plasser.
  • Uten faste plasser er det lov med 30 personer på utendørsarrangementer.

---

Kristin Askjer Lien

Kristin Askjer Lien

Kristin Askjer Lien er vaktsjef i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion