Religion

Sjefredaktør i Dagen: – Uavhengigheten vår står fjellstøtt

UAVHENGIG: Endre Stene mener han har blitt kastet ut av Dagen-styret fordi han er kritisk til ledelsen i NLM. – Konflikten har ingen påvirkning på den redaksjonelle uavhengigheten, sier redaktør Vebjørn Selbekk.

Rett før avisen Dagens generalforsamling på onsdag ble Endre Stene vraket av valgkomitéen og er dermed ute av styret.

Stene har sittet i styret i Dagen siden 2018, og ønsket gjenvalg. Selv tror han vrakingen skyldes kritikken han har rettet mot ledelsen i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Organisasjonen eier i underkant av 10 prosent av aksjene i avisen.

– Jeg forstår at det har vært kontakt mellom NLMs ledelse og valgnemnda. For meg er det vanskelig å ikke sette den situasjonen i sammenheng med at jeg offentlig har kritisert ledelsen i NLM, sa han til Dagen.

Endre Stene

---

Endre Stene og NLM

  • Endre Stene har jobbet i NLM som blant annet forkynner og kretssekretær.
  • I 2018 fikk Lars Gaute Jøssang, daværende hovedstyreformann i NLM, Endre Stene inn i styret i Dagen. I dag er Jøssang medlem av valgkomiteen i avisen.
  • Stene har sittet i Dagen-styret siden 2018 og frem til generalforsamlingen denne uken. Der ble han vraket av valgkomiteen.
  • Stene har kritisert ledelsen i NLM flere ganger. I august skrev han om det han mener er maktmisbruk, dårlig personalbehandling og problematisk håndtering av varslinger.
  • Informasjonsleder i NLM, Espen Ottosen, har uttalt at Stene ikke er «den rette personen til å ivareta NLMs interesser».

---

– Kun en konflikt mellom NLM og Stene

Vebjørn Selbekk er sjefredaktør i Dagen. Han opplever ikke utskiftingen av Stene som problematisk for den redaksjonelle uavhengigheten i avisen.

– Jeg har aldri opplevd noen form for redaksjonell innblanding fra noen styremedlemmer eller fra noen av Dagens eiere. Dette er kun en konflikt mellom en organisasjon og et bestemt styremedlem, sier Selbekk.

Det har tidvis blitt brukt sterke ord i konflikten. Til Dagen sier informasjonsleder i NLM, Espen Ottosen, at Stene har begått «karakterdrap på hele NLMs ledelse» med sine utsagn i de kristne dagsavisene.

– Hva synes du om denne karakteristikken?

– Jeg konstaterer at det er en konflikt mellom Stene og NLM som vi i Dagen har dekket veldig nøye. Jeg skjønner at Misjonssambandet kan ha synspunkter på kritikken som er rettet mot dem, men jeg mener fortsatt at alt vi har publisert er godt redaksjonelt og journalistisk arbeid, sier Dagen-redaktøren.

Vebjørn Selbekk

Påvirker ikke arbeidet i redaksjonen

Selbekk påpeker at det «selvfølgelig ikke er noen bindinger mellom Misjonssambandet og redaksjonen», og at uroen rundt onsdagens utskifting ikke påvirker det journalistiske arbeidet i avisen.

– Dagen har et godt og kompetent styre, og her er det kun ett styremedlem som er byttet ut. Det opplever jeg ikke som dramatisk i det hele tatt, og det har ikke påvirket vårt arbeid i redaksjonen, svarer Selbekk.

– I forbindelse med saken sa du at «utskifting av styremedlemmer er en sak for seg» og at den redaksjonelle uavhengigheten i Dagen «står fjellstøtt». Hvordan jobber dere for å sikre en uavhengig journalistikk i denne typen saker?

– Vår grundige artikkel som var ute samme kveld som generalforsamlingen viser jo nettopp hvor uavhengige vi er. Også en konflikt mellom et styremedlem og NLM blir dekket av oss på helt ordinær journalistisk måte der begge parter kommer til, sier Selbekk.

– Ingen tvil om at vi er uavhengige

Redaktøren sier han har full tillit til at Dagens lesere både ser og verdsetter uavhengigheten i avisen, også i dekningen av organisasjoner som er representert i styret.

– Det er bare å se på journalistikken vår. Det er ingen som har fulgt oss de siste årene som vil være i tvil om at den representerer en helt uavhengig dekning, sier han.

– Er det problematisk at enkelte personer kan opptre både som kilder og som representanter for avisens eiere?

– Nei, det ser jeg heller ingen problemer med. Vi bruker Vær varsom-plakaten i arbeidet vårt, og stiller alltid de viktige presseetiske spørsmålene. Det gjelder også når vi bedømmer og vurderer kilder, sier redaktøren.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk under et møte i Kringkastingsrådet i 2019.

Ønsker det beste for bedriften

I et intervju med avisa Dagen fredag, sier valgkommiteens leder Ottar Hummelsund at en helhetsvurdering lå til grunn for at kommiteens valg om å innstilte Helge Madland i stedet for Endre Stene.

– Det vi har fått beskjed om fra generalforsamlingen er at vi skal sørge for en bred kompetanse i styret. Det innebærer folk fra næringslivet, en grei aldersfordeling og et jevnt forhold mellom kvinner og menn. Det skal være en sammensatt valgkomite som representerer de forskjellige aksjonærgruppene, sier Hummelsund til Dagen, og legger til at de ha vært fornøyd med styret i mange år.

– Hvorfor byttet dere da ut et styremedlem?

– Vi legger frem forslag, så er det generalforsamlingen som bestemmer hvem som skal sitte i styret videre. Det er vanlig at det blir foreslått nye og at noen går ut, sier han til avisa.

Jørgen Osberg

Jørgen Andresen Osberg

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion