Religion

Dette er utvalget som kun skal behandle varsler mot NLM-generalen

VARSLINGER: Varslingsutvalget består av fire personer og vil ledes av advokat Sten Foyn fra advokatfirmaet Haavind, melder Norsk Luthersk Misjonssamband.

– Vi er glade for at varslingsutvalget nå er på plass og kan håndtere saker på vegne av hovedstyret. Som kontrollkomiteen påpekte i desember, har vi ikke hatt gode nok prosedyrer for å håndtere varslinger på øverste nivå i organisasjonen. Nå tror vi at vi har funnet en god løsning, sier Raymond Bjuland, leder for NLMs hovedstyre i en pressemelding tirsdag.

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) skal få et eget varslingsutvalg som har ansvar for «å vurdere, behandle og foreslå konklusjoner/tiltak i forbindelse med varslinger på generalsekretær». Det ble enstemmig vedtatt av hovedstyret i NLM i begynnelsen av februar, har Vårt Land tidligere meldt.

Nå er varslingsutvalget nedsatt. Det vil bestå av to personer fra advokatfirmaet Haavind. Advokat Sten Foyn vil lede utvalget, mens advokat Kristina Sørvang Nymo vil være sekretær. I tillegg vil Unndis Bergås, som er psykolog og har bakgrunn fra NLM, sitte i utvalget.

Siste utvalgsmedlem er Jan Inge Jenssen. Han er professor ved Universitetet i Agder ved institutt for strategi og ledelse og sitter blant annet i Pinsebevegelsens Teologiske Refleksjonsgruppe, skriver NLM.

– Utvalget skal nå gå inn i varslinger som er blitt sendt til hovedstyret de siste månedene, sier Bjuland. Han påpeker at disse sakene i stor grad sammenfaller med sakene som i sommer ble oversendt Kontrollkomiteen.

---

Dette er saken

---

Raymond Bjuland

Ønsker rask behandling

Bakgrunnen for det nye utvalget er en rapport som ble fremlagt av organisasjonens interne kontrollorgan i desember i fjor. I den ble det konkludert med at noen varslinger har vært gjenstand for manglende og tilfeldig behandling av hovedstyret. I noen saker har det dessuten ikke vært tilstrekkelig uavhengighet eller avstand mellom hovedstyret og generalsekretæren/administrasjonen, meldte organisasjonen 15. desember i fjor.

– Varslingsutvalget vil, på oppdrag fra hovedstyret, vurdere, behandle og foreslå konklusjoner/tiltak i forbindelse med varslinger på øverste nivå i organisasjonen. Når saker er ferdigbehandlet av varslingsutvalget, vil hovedstyret motta konklusjonene. Det vil være hovedstyrets oppgave å gjøre de vedtak som eventuelt er nødvendige i etterkant av varslingsutvalgets arbeid, sier Bjuland i pressemeldingen tirsdag.

Hverken Bjuland eller varslingsutvalgets leder ønsker å opplyse til Vårt Land hvor mange varsler som nå skal behandles.

I begynnelsen av februar kunne Dagen melde at hovedstyret har fått minst fem nye varsler mot generalsekretær på bordet etter at kontrollkomiteen avla sin rapport i desember i fjor. Samtlige handler om håndtering av tidligere varsler. «Fire av varslene gjelder saker som var sendt til kontrollkomiteen i fjor», sa Bjuland til Dagen.

I pressemeldingen opplyser Bjuland at det er for tidlig å si noe konkret om når sakene i varslingsutvalget vil bli ferdigbehandlet.

– Nå skal utvalget få god mulighet til å sette seg inn i sakene som er oversendt, og så vil vi holde løpende dialog om fremdriften. Men ikke minst av hensyn til de involverte, vil hovedstyret ønske en rask behandling, sier han.

Øyvind Åsland, her avbildet under NLMs generalforsamling 2015 i Randaberg Forum.

Skal videreutvikle varslingsrutinene

Bjuland påpeker at hovedstyret har ønsket at utvalget skulle være ledet av «en erfaren juridisk aktør med spisskompetanse på varslingssaker og arbeidsrett».

– I tillegg ønsket vi en bredde med komplimenterende kompetanse fra andre områder som ledelse, menighetsliv og psykologi. Vi ser på det som en styrke at vi både har med en person med bakgrunn fra NLM, samt en person som kjenner Kristen-Norge godt, men med en annen menighetsbakgrunn, sier han.

Utvalgets leder, Sten Foyn, ser frem til å ta fatt på oppgaven.

– Jeg ser frem til å kunne bidra med min kompetanse og det å skulle lede et godt sammensatt utvalg som skal være med å behandle disse sakene på en ryddig måte, sier Foyn til nlm.no.

I pressemeldingen understreker Bjuland at hovedstyret frem mot sommeren skal arbeide med å videreutvikle NLMs varslingsrutiner. Kontrollkomiteens forslag om å etablere «en funksjon for oppfølging av varslingssaker på alle nivå i organisasjonen» skal blant annet vurderes.

– Slik sett er det nedsatte varslingsutvalget en midlertidig ordning, og vi vil evaluere denne innen et år, sier Bjuland.

Tilfreds med utvalgets sammensetning

Styreleder for NLMs medarbeiderforening, Frode Granerud, har tidligere uttrykt bekymring for at det nå nedsatte varslingsutvalget kan bli beskyldt for inhabilitet.

Utvalget vil nemlig bestå av medlemmer med blant annet «god kjennskap til NLM», kunne hovedstyrets formann, Raymond Bjuland, opplyse i et leserinnlegg da nyheten ble kjent i begynnelsen av februar.

– Hvis utvalgsmedlemmene har for nær tilknyting til NLM, vil det kunne så tvil om bindinger og skape habilitetsspørsmål, mente Granerud.

Nå som han har sett utvalgets sammensetning, er tonen en annen.

– Jeg er tilfreds med dette. Her har man hentet inn fire personer der tre er eksterne, mens den fjerde har NLM-tilknytning. Alle har relevant kompetanse. For meg virker dette som noe annet enn det man først kunne få inntrykk av da dette ble kjent i nyhetene for et par uker siden, sier han.

– Hvilke forventninger har du til arbeidet som utvalget nå skal i gang med?

– Jeg håper at de klarer å jobbe relativt raskt slik at det blir satt et punktum i disse sakene og at vi snart kan bruke krefter igjen på det som er oppdraget vårt, sier Granerud.


Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

Mer fra: Religion