Misjonsliv

Nedsetter utvalg som kun skal behandle varsler mot NLM-generalen

NLM: – I denne omgang er dette utvalget ment til å bare behandle varslinger på generalsekretær, sier Raymond Bjuland, formann i Misjonssambandets hovedstyre.

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) skal få et eget varslingsutvalg som har ansvar for «å vurdere, behandle og foreslå konklusjoner/tiltak i forbindelse med varslinger på generalsekretær».

Det ble enstemmig vedtatt av hovedstyret i NLM forrige uke.

– Det er viktig å få dette utvalget på plass så raskt som mulig, skriver Raymond Bjuland, hovedstyrets formann i en e-post til Vårt Land.

Årsaken er at de «ønsker rask responstid på slike varsler», utdyper han.

Bakgrunnen for det nye utvalget er en rapport som ble fremlagt av organisasjonens interne kontrollorgan i desember i fjor. Kontrollkomiteen konkluderte da med at noen varslinger har vært gjenstand for manglende og tilfeldig behandling av hovedstyret. I noen saker har det dessuten ikke vært tilstrekkelig uavhengighet eller avstand mellom hovedstyret og generalsekretæren/administrasjonen, meldte organisasjonen 15. desember i fjor.

I et leserinnlegg i Vårt Land i dag skriver Bjuland at hovedstyret må ta «inn over oss at vi har manglet en prosedyre i forbindelse med varslinger på generalsekretær».

Fem varsler siden desember

Vil varslingsutvalget også behandle varslinger som ikke omhandler varslinger på generalsekretær?

– I denne omgang er dette utvalget ment til å bare behandle varslinger på generalsekretær, men vi vil arbeide videre utover våren med å se på en slik funksjon på alle nivå, skriver Bjuland i e-posten til Vårt Land.

Som en respons på rapporten vedtok hovedstyret i desember at de blant annet vil forbedre varslingsrutinene. «Hovedstyret ber administrasjonen om å utarbeide forslag til rutiner for håndtering av varsling på generalsekretær», het det i et av vedtakene som ble fattet i desember.

Kontrollkomiteen foreslo også at NLM etablerer «en funksjon for oppfølging av varslingssaker på alle nivå i organisasjonen». I desember vedtok derfor hovedstyret også at de skal be administrasjonen om «å utrede denne modellen og undersøke andre løsninger som kan bidra til styrking av behandlingen av varslingssaker».

---

Dette er saken

---

Bekreftet fem varsler

Forrige uke kunne Dagen melde at det har kommet «minst fem nye varsler mot ledelsen i NLM». Til nå har Bjuland bekreftet at de har fått fem slike varsler på sitt bord.

Alle de fem varslene som er kommet på hovedstyrets bord siden desember, handler om håndtering av tidligere varsler.

– Fire av varslene gjelder saker som var sendt til kontrollkomiteen i fjor, sa Bjuland til Dagen forrige uke.

At varslingene kan knyttes til tidligere saker, bekreftet han også til Vårt Land.

I sitt leserinnlegg på mandag skriver Bjuland at hovedstyret allerede er godt i gang med å få på plass utvalget som altså kun skal behandle varsler mot generalsekretær.

Utvalgets medlemmer skal blant annet bidra med «variert og relevant kompetanse som for eksempel innen psykologi og kommunikasjon». De vil også benytte seg av ekstern juridisk spisskompetanse innenfor varsling og arbeidsrett. Medlemmene vil ha god kjennskap til NLM. Begge kjønn skal være representert, opplyser Bjuland.

Informasjon på rådsmøtet

«I tillegg til eventuelle nye varslinger på generalsekretær, skal utvalget også arbeide med å videreutvikle rutinene/prosedyrene for slike varslinger i lys av rapporten fra kontrollkomiteen. I den forbindelse skal utvalget også se på tidligere behandlede saker. Dersom de mener at eventuell mangelfull behandling har påvirket konklusjonene i en sak, vil det være naturlig å vurdere saken på ny», skriver Bjuland.

Varslingssakene i NLM vil også bli et tema på NLMs rådsmøte i april.

– Vi tenker ikke å løfte temaet opp som en egen sak på rådsmøtet, men det er naturlig at det vil være noe informasjon rundt prosessen med å vise hvordan vi arbeider med forslagene fra kontrollkomiteen, opplyser hovedstyrets formann.

– Har hovedstyret fortsatt tillit til generalsekretæren?

– Ja, hovedstyret har tillit. Jeg ber om forståelse for at varslingsutvalget nå får ro til å vurdere, behandle og foreslå konklusjoner/tiltak i forbindelse med disse varslingene som foreligger, skriver han.

Det har foreløpig ikke lyktes Vårt Land å få en kommentar fra NLMs generalsekretær Øyvind Åsland.

– Et skritt i riktig retning

Endre Stene tidligere kretsleder i NLM og har tidligere stått åpent fram med kritikk mot ledelsen i NLM. Han synes hovedstyrets initiativ er et skritt i riktig retning.

– Jeg opplever at hovedstyret med dette tar kontrollkomiteens kritikk mer på alvor, sier han.

Stene sier at han er glad for at det nye utvalget også vil se på gamle varslingssaker på nytt.

– Det tror jeg er helt nødvendig for å gjenopprette tilliten til organisasjonen og ledelsen.

Videre håper han at utvalget vil jobbe så raskt som mulig, samt sikre en forsvarlig behandling av varslere som mener at de ikke har fått en tilstrekkelig behandling.

– Viktigere enn kjennskap til organisasjonen er at de som er med i utvalget har nødvendig distanse til generalsekretær og hovedstyret. Det er avgjørende for å oppnå tillit, sier Stene.

---

Norsk Luthersk Misjonssamband

  • Norsk Luthersk Misjonssamband ble dannet i 1891.
  • Er en av Europas største misjonsorganisasjoner med ca. 150 aktive misjonærer i utenlandstjeneste.
  • Har omkring 2.500 ­foreninger og lag fordelt på syv regioner over hele landet.
  • Driver også skolevirksomhet på grunn- og høgskole­nivå, bibelskoler, folkehøgskoler, barnehager, forlag og en rekke gjenbruksbutikker.

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Misjonsliv