Religion

Hvem er «Jostein»? Slik ble Vårt Lands journalist forsøkt svindlet av falsk pastor-profil

SOSIALE MEDIER: Personen som utga seg for å være Hillsongs eks-pastor Jostein Krogedal ville mer enn gjerne dele åpenbaringer fra Herren som kunne gjøre Vårt Lands journalist mer sjenerøs.


Fake Jostein

Meldingen er sendt på Instagram og kommer tilsynelatende fra Jostein Krogedal, tidligere hovedpastor i pinsemenigheten Hillsong Norway.

Som journalist har jeg hatt jevnlig kontakt med ham, men jeg må innrømme at meldingen overrasker meg. Profilen hans er nyopprettet, har 122 følgere og inneholder fire bilder fra kristne møter. Det ene av dem med teksten: «føl den hellige ånd i livet ditt».

Kunne det virkelig være Jostein Krogedal? Jeg svarer og avventer respons.

Fake Jostein Krogedal

Allerede her er vedkommende avslørt. I all ydmykhet så burde Jostein Krogedal vite hvem jeg er. Om ikke på grunn av alle nyhetsartiklene jeg har skrevet om Hillsong, så har han i det minste mottatt en rekke tekstmeldinger fra meg av typen: «Hei, Jostein. Vi skriver om bråket i Hillsong. Vil du kommentere?»

Likevel blir jeg nysgjerrig på denne fake-Jostein. Hva vil han? I et forsøk på å holde praten gående prøver jeg meg med et samtaleemne som alle falske utgaver av eks-pastorer burde elske: Den hellige ånd.

Fake Jostein Krogedal

Det virker! Samtalen er i gang. Det viser seg at fake-Jostein er dypt fortrolig med Ånden:

Fake Krogedal

Jeg holder pusten og venter i spenning på svaret.

Fake Jostein

Her gjør jeg noe ganske så listig: Jeg forteller en hvit løgn. Det er sant at jeg skal snakke med sjefen i morra, men jeg liker jobben min svært godt og har aldeles ikke tenkt på å slutte. Derimot så vil jeg veldig gjerne vite hvordan fake-Jostein takler rollen som min åndelige veileder.

Han tar utfordringen på strak arm:

Fake Jostein

Jeg vet ikke hvor ofte fake-Jostein møter på folk som vil gi alt til Herren og som gladelig tar imot instruksjoner. Men i dette tilfellet sparer han ikke på kruttet.

Fake Jostein

På dette punktet slår det meg hva jeg egentlig har ramlet borti. Det vedkommende driver med er «catfishing», altså å utgi seg for å være noen andre enn seg selv på nettet. Men hva gjør jeg? Jeg spiller med. Og det er slett ikke uproblematisk.

I fjor skrev NRK en reportasje der de gjorde nettopp dette, spilte med slik at de kunne avsløre den falske Tinder-profilen «Silje». Reportasjen fikk kritikk, blant annet av Subjekt-redaktør Danby Choi. Journalisten «skaper en falsk situasjon mellom den kritiserte parten og seg selv for å få innhold til historien sin», skrev Choi, som mente det hele var «etisk betenkelig».

Og nå gjør jeg det samme, bare med fake-Jostein!

Det som fake-Jostein neppe vet er at jeg har utvekslet meldinger med den ekte Jostein helt siden dette begynte. Han har fått skjermbilder av alle meldingene og følger ivrig med fra sidelinjen.

Jeg spør den ekte Jostein: Skal jeg avslutte nå, eller fortsette?

Ekte Jostein

Om dette kan redde meg ut av de etiske dilemmaene jeg står i, det får være opp til andre å vurdere. Men jeg har i det minste den ekte Josteins tillatelse.

Og nå viser fake-Jostein seg fra en langt mer sympatisk side.

Fake Jostein

Jeg lar det gå noen minutter før fake-Jostein hører fra meg igjen, så han får mulighet til å komme til poenget. Er dette en person som genuint vil faste og be for å hjelpe meg med framtidige yrkesvalg, eller har han en baktanke?

Fake Jostein

En baktanke, altså. Nå vil jeg vite mer om detaljene. Hva innebærer så dette?

Fake Jostein

Fake-Jostein tilbyr seg å hjelpe meg med donasjonen. Han ber meg laste ned appen til Western Union, som tillater pengeoverføringer over hele verden.

Men jeg vil vite mer om barnehjemmet først. Han sender bilder, og forteller hjerteskjærende historier om disse fattige barna som «trenger hjelp fra hele verden». Dessuten kan han forsikre meg om at Gud skal velsigne meg «dobbelt og til gjengjeld».

Nok vas. På tide at fake Jostein viser sitt sanne ansikt. Jeg prøver meg på et videoanrop.

Fake Jostein

Anropet avvises. Fake-Jostein forklarer at han er opptatt. Men alt har en pris, hva er hans? Jeg kommer med mitt beste tilbud:

Fake Jostein

Det blir dårlig mottatt. Ønsket mitt om telefonkontakt blir oppfattet som et uttrykk for tvil.

Dessuten var det en dum ide å ringe. Hva skulle han gjort? Tatt på en tupé og etterliknet Sandnes-dialekt? Jeg bør mye heller spørre om WhatsApp-nummeret hans. Men først må jeg vinne tilliten tilbake med et oppbyggelig samtaleemne:

Fake Jostein

Dette vil jeg gjerne høre mer om. Hva er egentlig fake-Josteins perspektiver på forholdet mellom Det nye og Det gamle testamentet?

Fake Jostein

Videre er han er svært interessert i å snakke med meg på WhatsApp. Her kan han hjelpe meg med pengeoverføringen + at vi kan be sammen med under den kommende fasten. Men utvekslingen av telefonnummer må vente til i morgen, for nå kryper fake-Jostein til køys.

Fake Jostein

Dagen etter har Instagram fjernet kontoen, etter at både jeg og den ekte Jostein har rapportert den.

Ville fake-Jostein hjelpe meg med å bli et mer sjenerøst menneske? Eller var han bare ute etter pengene mine?

Svaret får jeg nok aldri, selv om jeg har en sterk anelse. Men jeg tar uansett med meg fake-Josteins visdom.

Jeg skulle gjerne hatt denne «innsjøens tro», mye heller enn en tro som driver av sted på det uregjerlige havet. Det høres paradoksalt ut at man både kan «se innsjøens tro» og samtidig «tvile på alt i verden», slik fake-Jostein forteller. Men er det ikke nettopp paradoksene som best beskriver virkelighetens kompleksitet?

Denne samtalen er et godt eksempel i så måte. Jeg tviler på mange av fake-Josteins instrukser, men jeg tror på hans siste ord til meg: «Finn ditt lys selv».

Måtte vi alle finne lysene våre selv, slik at vi kan se innsjøens tro.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion