Kirkeliv

Jostein og Brit Krogedal trekker seg som hovedpastorer i Hillsong

Etter at styret har kartlagt tilstanden i Hillsong Norway, har Jostein og Brit Krogedal kommet frem til at de ikke har nok tillit. Nå trekker de seg som hovedpastorer.

Krogedal-paret gikk ut med meldingen til alle medlemmene i Hillsong Norway. Les hele brevet her.

– Kartleggingen gjennomført av styret i Hillsong Norway har gjort det tydelig for oss at vi ikke har den nødvendige støtten i teamet til å lede videre. Dette har vi kommet fram til i samråd med styret og våre globale hovedledere i Hillsong Church, skriver Jostein og Brit Krogedal i eposten.

Nå trekker de seg som hovedpastorer.

– Når vi ser tilbake på vår 17 år lange reise med kirken - og alt den er blitt som vi ikke kunne forutse - fylles vi først og fremst med takknemlighet til Gud. Vår personlige reise er i ferd med å ta en annen retning, og vi skriver dette for å kunngjøre at vi har bedt om å få fratre fra våre stillinger som Leadpastorer i Hillsong Norway.

Styrelder i Hillsong Norway, David Reme, har fått spørsmål fra Vårt Land om styrets tillit til Krogedal-paret, men Reme ønsker ikke å uttale seg på nåværende tidspunkt.

Profilerte pastorpar forsvant

Det har stormet rundt pinsemenigheten Hillsong etter at tre pastorpar, blant andre David og Jenny Hasseløy, samt hele ledergruppen i Hillsong Drammen, trakk seg fra rollene sine i august og september. Flere av dem uttalte at de ikke har tillit til måten Hillsong Norway ledes på.

I september valgte kirken et nytt styre, som med styreleder David Reme i spissen startet et arbeid for å kartlegge helsetilstanden i Hillsong Norway. Det har vært særlig viktig for styret å komme til bunns i årsakene til oppsigelsene.

Fullmakten til å gjennomføre prosessen har kommet fra Hillsong internasjonalt, som norske Hillsong er underlagt.

Da kartleggingen ble satt i gang, tok Hillsong Norways hovedpastorer Jostein og Brit Krogedal pause fra rollene sine. Krogedal gikk også ut av styret for å gi ro til prosessen.

David Reme ble valgt som ny styreleder i Hillsong i september. Han har ledet arbeidet med å kartlegge tilstanden i pinsemenigheten.
David Reme ble valgt som ny styreleder i Hillsong i september. Han har ledet arbeidet med å kartlegge tilstanden i pinsemenigheten.

Flere oppsigelser

Bråket i Hillsong startet i august da David og Jenny Hasseløy sluttet etter 11 år som pastorer i kirken. Senere sluttet også pastorene Alex og Kamilla Botn og hele ledergruppen i Hillsong Drammen. I et innlegg på sosiale medier skrev pastorparet at «mangel på tillit til måten Hillsong Norway ledes på» var årsaken til oppsigelsen.

Den samme begrunnelse oppga også servicepastorene David og Heidi Kristiin Haddeland, da de kort tid etterpå fortalte at også de hadde trukket seg fra rollene sine.

Lot seg grille

I etterkant av oppsigelsene, lot Hillsong-ledelsen seg grille av sine egne på et åpent informasjonsmøte.

– Det er viktig for oss å ha en brutal ærlighet internt. Vi må tåle det for å kunne bygge kirka videre, sa styreleder David Reme da.

Her ble det opplyst om at 50 personer, inkludert barn, har meldt seg ut av Hillsong siden begynnelsen av august.

Under samlingen ble forsamlingen oppfordret til å varsle fra dersom de hadde opplysninger som ville være relevante for styrets kartlegging.

– I denne fasen er det utrolig viktig at vi får tilbakemeldinger. Det er tid for å fortelle sannheten. Send inn hvis det er tanker, bekymringer og varsler, sa Reme.

Ble varslet i 2018

Hillsong er et internasjonalt kirkesamfunn med kirker i storbyer over hele verden. Kirken har et moderne uttrykk og retter seg spesielt mot unge mennesker. De etablerte seg i Norge i 2017, da det norske menighetsnettverket Intro ble medlem av Hillsong. Den gang bestod Intro av ni pinsemenigheter.

Allerede i 2018 kom det en rekke varsler mot hovedpastor Jostein Krogedal. Varslene skal i hovedsak ha handlet om at han har oppført seg ufint og nedsettende, og at han skal ha brukt hersketeknikker og vært manipulerende. Dette skal ha skapt en fryktkultur i bevegelsen, ifølge varslerne.

Dette gikk Krogedal ut og beklaget. Det daværende styret behandlet varslene og Krogedal var tilbake for fullt sommeren 2019.

Vårt Laand har forsøkt å komme i kontakt med Jostein og Brit Krogedal, men har foreløpig ikke fått kontakt.

LES MER:

Hillsong-ledelsen lot seg grille av sine egne: – Viktig med brutal ærlighet internt

Ungdomsleder: – Folk i Hillsong ønsker åpenhet og ærlighet

Hillsongs internasjonale toppleder om bråket: – Krogedal har min fulle støtte

---

Hillsong

  • Kirke som ble startet i 1983 av Bobbie og Brian Houston i Sydney, Australia.
  • Har i dag etablert kirker i 28 land over hele verden.
  • Er en pinsekarismatisk kirke med et moderne uttrykk og retter seg spesielt mot unge.
  • Er særlig kjent for ­produksjon av lovsangsmusikk gjennom gruppene Hillsong Worship, Hillsong United og Hillsong Young & Free.
  • I dag har Hillsong Norway åtte ulike forsamlinger i Norge. De er tilknyttet Pinsebevegelsen i Norge.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirkeliv