Religion

Pinsemenighetens framtid så mørk ut. Nå har de gått inn i et større nettverk

PINSEBEVEGELSEN: Over 100 pinsemenigheter risikerer nedleggelse på sikt dersom de ikke klarer å snu den negative utviklingen. For Pinsekirken Filadelfia Kongsvinger har løsningen blitt sammenslåing med et større menighetsnettverk.

En kartlegging Pinsebevegelsen har gjennomført viser at over 100 av 330 pinsemenigheter har en negativ utvikling og risikerer nedleggelse på sikt.

Pinsekirken Filadelfia Kongsvinger er en av mange forsamlinger som har hatt synkende besøkstall og høyere snittalder på møtene over flere år. For fire år siden tok de grep og ba om hjelp fra menighetsnettverket Livets Senter, som består av fem pinsemenigheter i Innlandet. Det ga resultater.

– Etter halvannet år begynte antallet folk på gudstjeneste å øke og flere nye har blitt lagt til menigheten. Men de er fremdeles en forholdsvis liten menighet med omtrent 30 deltakere på vanlige gudstjenester, sier Ingar Levi Jensen, seniorpastor og grunnlegger av Livets Senter-nettverket.

Nå har Kongsvinger-menigheten slått seg sammen med nettverket og formelt blitt en Livets Senter-menighet.

Fikk ny giv

– Vi har vært i relasjon med Livets Senter i tre år. Nå var det naturlig å ta steget videre inn, sier pastor John-Arild Kordahl i Kongsvinger-menigheten.

Drahjelpen menigheten fikk fra nettverket har bestått av veiledning fra lederskapet og tilgang på forkynnere og lovsangsteam til gudstjenestene. Da Vårt Land intervjuet Kordahl høsten 2019, fortalte han at samarbeidet hadde gitt en ny giv for arbeidet med husgrupper og ungdomsarbeid.

Sammenslåingen ble gjennomført før jul og ble vedtatt med nesten 100 prosent enighet på menighetsmøtet som avgjorde saken, forteller Kordahl.

FUSJON: Pinsekirken Filadelfia Kongsvinger har formelt blitt en del av Livets Senter-nettverket, men vil fortsette å kalle seg Pinsekirken lokalt. Her fra en bønnesamling i 2019.

– Vi håper og tror at et større fellesskap vil bidra til tettere oppfølging, flere ressurser, enhet med gode pastorkollegaer og et trygt mentorskap som skal styrke menigheten på alle områder, både lokalt og i Innlandet, sier pastoren.

Livets Senter-nettverket var tidligere et selvstendig menighetsnettverk, men ble en del av Pinsebevegelsen i Norge i 2014.

Ny satsing for å hjelpe

I Pinsebevegelsen har de startet en ny satsing for å hjelpe de menighetene som strever med en negativ utvikling. 50 erfarne pastorer og ledere i Pinsebevegelsen har blitt spurt om å ta på seg rollene som menighetsveiledere, og i 2021 skal de starte arbeidet med å kontakte menigheter og tilby hjelp.

Ingar Levi Jensen har tidligere vært del av Pinsebevegelsens prosjektgruppe for revitalisering av menigheter, og har takket ja til en rolle som menighetsveileder. Han er glad for den nye satsingen fra Pinsebevegelsen.

– Hva skal til for at en negativ utvikling snus?

– En del menigheter trenger bare et puff og hjelp til å tenke annerledes. Andre trenger mer radikale inngrep og må tenke annerledes om struktur, hvordan de utformer gudstjenestene sine og om lederskap. Noen er også så langt nede at det er vanskelig å reise dem opp igjen, de bør heller få hjelp til en verdig avslutning for at det kan bygges noe nytt, sier Jensen.

---

Skal hjelpe pinsemenigheter som sliter

  • Over 100 pinsemenigheter står i fare for nedleggelse på sikt, ifølge en kartlegging Pinsebevegelsen har gjennomført.
  • Nå har Pinsebevegelsen startet et prosjekt for å revitalisere menighetene som sliter. Over 50 pinseledere har meldt sin interesse for å bli med som menighetsveiledere.
  • I 2021 skal Pinsebevegelsen kurse menighetsveiledere, som deretter vil kontakte menigheter for å tilby hjelp.
  • Med 40.000 medlemmer og 330 menigheter er Pinsebevegelsen Norges tredje største kristne kirkesamfunn. Pinsebevegelsen skiller seg fra andre ved at hver menighet er selvstendig og registrert som et eget trossamfunn.

---

Skeptiske til hjelp

I Pinsebevegelsen har hver enkelt menighet tradisjonelt vært selvstendig og registrert som sitt eget trossamfunn. Dermed har ikke Pinsebevegelsen myndighet til å hjelpe menigheter som sliter, med mindre de ber om det selv.

– Pinsemenigheter er delt i synet på om de ønsker hjelp. Noen er redd for å miste selvstendigheten og er skeptiske til å bli påtvunget noe. Derfor er det viktig å bygge en relasjon til dem og skape et tillitsforhold, sier Jensen.

FUSJON: Pinsekirken Filadelfia Kongsvinger har formelt blitt en del av Livets Senter-nettverket, men vil fortsette å kalle seg Pinsekirken lokalt.



Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion