Religion

KrF vil sette forfulgte kristne på dagsordenen i FNs sikkerhetsråd

KRISTNE FORFØLGES: – Alarmen har gått lenge. Verden kan ikke stå passivt å se på dette, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Drap av kristne økte med 60 prosent i 2020 sammenlignet med 2019. Det viser en rapport lansert av misjonsorganisasjonen Åpne Dører onsdag. 309 millioner av verdens kristne opplever nå en høy grad av forfølgelse, og pandemien har gjort situasjonen verre.

Konvertitter og minoritetskvinner er særlig utsatt. Åpne Dører rapporterer om kristne som må konvertere til islam for å få nødhjelp.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad kaller rapporten alarmerende, og mener utviklingen er veldig skremmende.

– Alarmen har gått lenge. Verden kan ikke stå passivt å se på dette. Norge må bruke vår plass i FNs sikkerhetsråd til å løfte den dramatiske situasjonen til kristne minoriteter på dagsorden, sier Ropstad til Vårt Land.

Religiøse minoriteter på dagsorden

KrF vil få opp saken i sikkerhetsrådet fordi det har ansvar for internasjonal fred og mandat til å fatte folkerettslig bindende vedtak.

– Først og fremst vil jeg følge opp saken videre med utenriksministeren i regjering, men jeg kan også nevne at KrF tidligere har fått på plass en egen ambassadør for trosfrihet. Det er et godt eksempel på hvordan man kan sette internasjonal trosfrihet på agendaen, sier Ropstad.

Han løfter fram regjeringens enighet i statsbudsjettet om å prioritere forfulgte kristne, jesidier og ahmadyya-muslimer blant Norges 3000 kvoteflyktninger som et viktig grep på hjemmebane.

– Utviklingen viser oss at vi er nødt til å sette religiøse minoriteter høyt på dagsorden.

Blandede signaler

Det var Fremskrittspartiet som fikk gjennomslag for å prioritere kristne, jesidier og ahmadyya-muslimer for å gå med på å beholde antall kvoteflyktninger på 3000 i 2021. Etter budsjettenigheten sa Siv Jensen til Vårt Land at det var et viktig gjennomslag for partiet fordi forfulgte kristne «kanskje er litt likere oss».

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein i KrF advarte kun uker i forveien mot å gjøre en slik prioritering av forfulgte kristne i en innlegg i avisa Dagen. Han skrev:

«Å gi fortrinn til kristne når det gjelder asyl kan også forverre situasjonen for de kristne som er igjen i landene de flykter fra. Dersom det blir en oppfatning om at kristne får en særbehandling fra vestlige myndigheter og organisasjoner kan lokale kristne bli beskyldt for infiltrering og for å være tilknyttet vestlige interesser. Det kan igjen øke konfliktnivået og forverre forfølgelse og diskriminering.»

Ropstad mener det ikke er noen motsetning mellom Ulsteins innlegg og regjeringens politikk eller det at han ønsker å se Norge ta en tydeligere rolle i FNs sikkerhetsråd som følge av Åpne Dører-rapporten.

– Det vi har fått presentert i dag er at pandemien har ført til økt forfølgelse blant kristne. KrF har alltid tatt kampen for mennesker som er på flukt for sin tro.

---

Fem hovedtrender i rapporten World Watch List 2021:

  • Covid-19 forsterker sårbarheten for trosminoriteter.
  • Voldelige islamister i Afrika utnytter covid-19.
  • Covid-19 legitimerer økt overvåkning i Kina og andre totalitære stater.
  • Økende nasjonalisme drives fram av majoritetsreligioner i India og Tyrkia.
  • Covid-19 gir mer makt til kriminelle grupper i Latin-Amerika.

---


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion