Religion

Flere kristne drept under koronapandemien

RELIGIONSFORFØLGELSE: Drap av kristne i 2020 økte med 60 prosent sammenlignet med 2019, ifølge misjonsorganisasjonen Åpne Dører.

– Situasjonen under koronakrisen har vært så alvorlig at vi har satt andre prosjektet på vent for å hjelpe de rammede, sier Morten Askeland, generalsekretær i Åpne Dører.

Åpne Dører støtter forfulgte kristne med bibler, kristne ressurser, trening og undervisning, arbeidstrening og opplæring i praktisk håndverk. Nå er disse prosjektene satt på vent for å drive med ren nødhjelp. Koronakrisen er en av faktorene bak en mørk statistikk:

Ifølge World Watch List (WWL), som offentliggjøres i dag, opplever 309 millioner av verdens kristne nå en høy grad av forfølgelse. Dette er en økning fra i fjor da antallet var 245 millioner. Sammenlignet med 2019, har antallet drepte kristne i 2020 økt med 60 prosent.

Det er ifølge undersøkelsen det fjortende året på rad at forfølgelsen av kristne øker.

– Vi ser en dramatisk og veldig negativ utvikling, sier Askeland.

Fem hovedtrender

Det er ifølge Åpne Dører mulig å peke ut fem hovedtrender:

  • Covid-19 forsterker sårbarheten for trosminoriteter.
  • Voldelige islamister i Afrika utnytter covid-19.
  • Covid-19 legitimerer økt overvåkning i Kina og andre totalitære stater.
  • Økende nasjonalisme drives fram av majoritetsreligioner i India og Tyrkia.
  • Covid-19 gir mer makt til kriminelle grupper i Latin-Amerika.

Havnet under press som følge av korona

Koronakrisen har satt utsatte kristne minoriteter i mange land under et ytterligere press. Det er særlig konvertitter som er utsatt. Pandemien har i tillegg ført til økt sårbarhet for minoritetskvinner. Ifølge WWL-rapporten sliter flere kristne med å få nok mat til å overleve. Kristne blir også særlig utsatt for diskriminering ved utdeling av nødhjelp.

Ifølge Askeland har det kommet flere rapporter fra land som Nigeria, Malaysia og Bangladesh om at kristne må konvertere til islam for å få nødhjelp.

– 80 prosent av de kristne som fikk nødhjelp av Åpne Dører, forteller at de var blitt ekskludert fra offentlig nødhjelp, sier han.

Åpne Dører forteller om kristne som har stått flere timer i kø for å få mat til familien. Men da det var deres tur, fikk de beskjed om å fjerne seg som en følge av deres tro.

Morten Askeland, generalsekretær i Åpne Dører.

Totalitære utfordringer

Etter ett år som nummer to er Nord-Korea igjen landet med mest forfølgelse av kristne, ifølge rapporten.

En av årsakene er at 50-70.000 av landets kristne befolkning på totalt 300.000, er plassert i fangeleirer. I nabolandet, Kina, finner vi et eksempel på en annen alvorlig trend, nemlig overvåkning.

– Kina har 570 millioner kameraer og har ansiktsgjenkjenning som er knyttet til statlige databaser. Kontrollen er enormt høy, sier Askeland.

Han forteller om en dame som hadde med seg et barn under 18 på gudstjeneste. Kameraene inne på gudstjenesten kjente ham igjen som mindreårig og førte til at kvinnen fikk refs. Mindreårige har ikke lov til å være på gudstjenester.

Ifølge Askeland blir Kinas kirker presset til å finne bibelvers som bekrefter statens verdier. De må også forplikte seg til å henge opp bilder av president Xi Jinping og ha «plakater med ‘sosialistiske’ kjerneverdier» i kirkene.

– Det er en økende totalitær overvåkning i Kina og i andre stater. I India er det heller ingen regler som beskytter mennesker mot overvåkning. I alle disse landene gir det verktøy som de kan kontrollere kristne med, sier generalsekretæren.

Det er en økende totalitær overvåkning i Kina og i andre stater.

—  Morten Askeland

Voksende antall mennesker blir kristne

Åpne Dører forventer fremover å se en økende diskriminering av kristne med tradisjonelt samlivssyn – også i land med en kristen majoritetsbefolkning. Askeland viser at Åpne Dører i Colombia har kommet i kontakt med flere kristne som har opplevd diskriminering på grunn av sitt verdisyn.

– Dette er en voksende tematikk. Vi forbereder oss på at det blir mange saker om dette de nærmeste årene, sier Askeland.

Men ifølge generalsekretæren finnes det også små glimt av håp i året som har vært:

– I disse områdene sprer kirken lys og hjelper folk. Faktisk går evangeliet fram midt i alt dette. I noen av landene med høy grad av forfølgelse er det et voksende antall mennesker som blir kristne.

Gerard Folkvord

Uglesett av myndighetene

Gerard Folkvord er politisk rådgiver i Amnesty International. Han bekrefter at det generelle bildet er at koronakrisen har forverret situasjonen til utsatte minoritetsgrupper – enten det er seksuelle, etniske eller religiøse minoriteter.

– Dette er grupper som fra før av var litt på utsiden og ofte uglesett av myndighetene. Det er disse som kommer sist i helsetiltak eller havner i fengsel når de sier ifra. Denne rapporten går inn i et bredere bilde, sier Folkvord.

Folkvord trekker fram diskrimineringen av rohingyafolket i Bangladesh. I flyktningleirene bor det over 700.000 mennesker. Allerede før koronakrisen slo myndighetene av internett for å forhindre at fortellinger om de dårlige forholdene i leiren skulle komme ut.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion