Politikk

Solberg og Jensen snakker «dobbelt» om kristne flyktninger

BUDSJETTAVTALE: Frp jubler for budsjettseier: Prioritere kristne kvoteflyktninger. Men at det bare er kristne som hentes, avfeies av statsministeren.

Etter budsjett-enigheten snakker Frp og borgerlige topper nemlig dobbelt:

• Frp fikk ikke kuttet antall kvoteflyktninger, men løfter frem gjennombrudd for å prioritere kristne blant dem som hentes til landet.

• Statsministeren og KrF-lederen er tydelige: Ikke bare kristne, men også ahmadiyya-muslimer og jezidier - pluss andre forfulgt for tro - prioriteres i avtalen.

Festet seg i nyhetene

Men fra Frp er det nå seieren for forfulgte kristne partiet snakker om:

– For første gang skal kristne forfulgte prioriteres, selv om vi vet at regjeringen egentlig er mot det, sa Jensen da den borgerlige enigheten om budsjettet ble lagt frem i Stortinget mandag kveld.

Lenge før avtalen var offentlig fikk Frps versjon feste i nyhetsbildet. Blant annet meldte TV 2 tidlig om partiets gjennomslag for kristne flyktninger. Men å hente bare kristne, får pepper fra flere hold:

– Å prioritere kristne generelt kan være problematisk og kan stride mot de internasjonale forpliktelsene vi er bundet av, uttalte juss-professor ved Universitetet i Oslo, Mads T. Andenæs, til VG.


Solberg: Ikke bare kristne

I enigheten står det svart på hvitt: «Stortinget ber regjeringen sørge for at også forfulgte kristne, ahmadiyya og jesidiske flyktninger skal prioriteres som gruppe og individ ved uttak av overføringsflyktninger».

Overfor Vårt Land gjør statsministeren det tindrende klart at også flere grupper skal få beskyttelse i Norge.

Det er altså ikke bare en Frp-seier for å hente kristne?

– Nei. Det er religiøse minoriteter. Ahmadiyya er eksempelvis en gruppe som andre muslimer ikke aksepterer – og forfølges. Vi skal be om at man ser etter denne typen flyktninger, svarer Solberg.

Hvor grei var denne løsningen for deg?

– Jeg hadde ikke trengt alle disse føringene. Men å gjøre dette, er ikke ekstremt vanskelig. For vi har mange kriterier for hvem som skal hentes ut, svarer Solberg.


Jensen: Kristne «likere oss»

Da Vårt Land etter enigheten spurte Siv jensen om hvorfor forfulgte kristne er så viktige for partiet, svarte hun dette:

– Fordi det påvirker hvem som kommer som kvoteflyktninger til Norge. Man er kanskje litt likere oss. Det er et veldig tydelig signal om en utvikling, som veldig mange nordmenn ikke har likt.

---

Frp og flyktninger

  • Frp gikk høyt ut alt lenge før Solberg-regjeringen presenterte statsbudsjettet i oktober: En budsjettavtale måtte inneholde kutt dagens 3.000 kvoteflyktninger for å få Frps støtte.
  • Det slaget tapte Frp i forhandlingene. Men partiet fikk igjennom enkelte innstramminger av innvandringspolitikken.
  • Blant annet må regjeringspartiene fremme «hastevedtak» i Stortinget om å heve botidskravet for rett til permanent opphold fra tre til fem år for visse grupper flyktninger. Endringen skal gjelde for søknader fremsatt etter 1. desember i år.

---

Kristen-fremstøt Listhaug

Frp-forslaget om å prioritere kristne kvoteflyktninger kom tidligere i høst fra partiets innvandringspolitiske utvalg. Bare få dager etter at Solberg-regjeringens budsjettforslag kom, lanserte utvalgsleder og partinestleder Sylvi Listhaug fremstøtet i avisen Dagen.

Samtidig forventet hun «full støtte» fra KrF. Men partiets leder, Kjell Ingolf Ropstad, gir samme versjon som statsministeren: Det er ikke bare kristne som skal prioriteres.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk