Religion

Hardt ut mot Kirkerådets korona-tiltak

SMITTEVERN: Øystein Magelssen, generalsekretær i KFUK-KFUM, reagerer på at Den norske kirke anbefaler strengere tiltak enn det myndighetene legger opp til. – Vi leter ikke etter smutthull i regelverket, kontrer kirkerådsdirektøren.

Mens myndighetene mener aktiviteter utendørs kan gjennomføres, anbefaler Den norske kirke at slike aktiviteter innstilles de neste to ukene.

Det får Øystein Magelssen, generalsekretær i KFUK-KFUM, til å reagere.

– Det er fullt mulig å gjennomføre utendørs aktiviteter og samtidig overholde smittevernreglene. Den muligheten tenker jeg det er viktig at vi gir unge i kirken. Jeg ser ingen grunn til at kirken skal være strengere enn det myndighetens tiltak tilsier, sier Magelssen til Vårt Land.

– Svikter barn og unge

I et Facebook-innlegg tirsdag ettermiddag beskriver Øystein Magelssen hvorfor han er kritisk til ett av punktene i Den norske kirkes oppdaterte smittevernveileder. Han mener «kirkeledelsen svikter barn og unge» på grunn av anbefalingen om å droppe utendørs arrangementer.

På hvilken måte svikter kirkeledelsen barn og unge?

– Vår oppgave er å jobbe for å møte barn og unges behov, som er ganske presset og har vært det en stund. Ikke minst med tanke på barn som av ulike grunner ikke har det bra hjemme. Jeg mener det er avgjørende at også kirken er tydelig på å understreke viktigheten av å ta vare på barn og unge.

– Når vi er gitt muligheten til å kunne samle unge, opplever jeg dette som veldig defensivt av kirken.

Øystein Magelssen, KFUK-KFUM

Øystein Magelssen forteller at KFUK-KFUM vurderer situasjonen på samme måte som blant annet Norges Idrettsforbund: Om én meter avstand opprettholdes, kan de legge til rette for alternative aktiviteter.

Flere smitteutbrudd har vært knyttet til religiøse samlinger. Er det ikke lurt å være ekstra varsom?

– Jo, vi må være varsomme. Men jeg tror vi har til gode at det har blitt spredd smitte gjennom denne typen utendørsaktivitet. Vi er nøye med at våre ledere og frivillige hele tiden er oppdatert på sine lokale regler. Men ut ifra det som er gitt av nasjonale føringer, er dette en mulighet til å kunne ivareta en kontakt, ikke minst for barn og ungdom som har særlig behov for det.

Kristin Gunleiksrud Raaum og Ingrid Vad Nilsen fotografert på Kirkens Hus ifb. med statsbudsjettet dagen etter.

Vil ikke utfordre myndighetene

Ingrid Vad Nilsen, direktør i Kirkerådet, understreker at dette er anbefalinger utarbeidet av Kirkerådet, Bispemøtet, arbeidsgiverorganisasjon KA og Norges kirkevergelag.

– Det er med andre ord bredt forankret. For det andre forsøker vi å bekjempe en pandemi, og ønsker ikke å lete etter smutthull i regelverk.

Vad Nilsen understreker at myndighetene har manet til et fjorten dagers krafttak.

– Beskjeden er å holde oss hjemme og ikke ha besøk. Da gir det ingen mening å samle grupper, enten de er unge eller gamle.

– Myndighetene har sagt at utendørs aktiviteter kan gjennomføres. Hvorfor legger dere dere på en strengere linje?

– Jeg vil understreke at dette bare gjelder disse fjorten dagene. Myndighetene har kommet med en overordnet anbefaling om å holde seg mest hjemme og unngå besøk, og har ikke endret alle forskrifter. Vi vil ikke utfordre myndighetenes faglige råd.

– Øystein Magelssen mener kirkeledelsen svikter barn og unge med denne klare anbefalingen om å unngå utendørs aktivitet. Hva sier du til den kritikken?

– Dette er et fjorten dagers krafttak hvor alle er bedt om å ikke møtes. Det diakonale oppdraget fortsetter, og er det barn som trenger å møtes av spesielle grunner, så kan man gjøre det. Her må det utøves godt skjønn lokalt.

– Men vi vil fraråde å samle store grupper, og å samle barn på tvers av kohorter er dessuten noe vi blir bedt om å la være.


Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Mer fra: Religion