Kirke

Kirker stenger dørene etter nye koronatiltak

RESTRIKSJONER: Den nye nasjonale nedstengingen de neste to ukene gjør at Den norske kirke og flere andre kirkesamfunn avlyser gudstjenester.

Statsminister Erna Solberg (H) presenterte søndag en pakke med nye, strenge tiltak for å slå ned smitten i Norge. Tiltakene gjør blant annet at tros- og livssynssamfunn må begrense aktiviteten betraktelig.

Reglene sier at maksimalt ti personer kan delta på innendørs livssynssamlinger. Unntaket er arrangementer med fastmonterte seter, hvor inntil 200 personer kan delta. I begravelser kan det være opp mot 50 personer, selv om setene ikke er fastmontert.

Tiltakene kommer til å påvirke «samtlige planlagte aktiviteter i kirken», opplyser direktør Ingrid Vad Nilsen i Kirkerådet i Den norske kirke.

– Begravelser med maks 50 deltakere kan fortsatt gjennomføres. Det gjelder også unntaksvis for små enkeltsamlinger eller seremonier med inntil ti deltakere, når man lokalt vurderer at det er nødvendig. Utover det anbefaler vi at planlagte gudstjenester og aktiviteter gjennomføres digitalt eller avlyses de neste to ukene, sier hun i en pressemelding.

Unntak for mindre seremonier

Vad Nilsen sier kirkens diakonale arbeid ikke tar pause og at kontakt med enkeltmennesker er en viktig del av kirkens oppgaver i en krisetid.

Det kan gjøres unntak for mindre forsamlinger eller seremonier med opp til ti deltakere, som for eksempel dåp, vigsel og innspilling av digital gudstjeneste.

De nye reglene for kirken som gjelder fra 4. januar, anbefaler også at utendørs arrangementer anbefales avlyses selv om regjeringen ikke har innført strengere regler for slike arrangement.

Flere avlyser

Selv om reglene tillater samlinger med begrensede antall mennesker, anbefaler regjeringen at alle innendørs livssynssamlinger og andre arrangementer utsettes til etter 18. januar.

I lys av de nye smittevernreglene vil flere kirkesamfunn avlyse arrangementene sine. I tillegg til Den norske kirke har Misjonskirken Norge sendt ut informasjon til sine menigheter der de anbefaler å ta pause fra all aktivitet som samler mennesker fysisk i perioden 4. til 18. januar.

I Oslo katolske bispedømme (OKB) oppfordres menighetene til å gjøre egne vurderinger.

– Oslo katolske bispedømme (OKB) anbefaler menighetene å nøye vurdere smittesituasjon lokalt, og om det er forsvarlig å holde gudstjeneste, andre samlinger i menigheten eller aktiviteter for barn og unge innendørs i perioden frem til 18. januar, sier kansler i OKB, Anne-Mette Ringdal.

Oppdatert veileder

Norges Kristne Råd har oppdatert sin smittevernveileder, som mange kristne kirkesamfunn forholder seg til. De minner også om at det i flere kommuner gjelder lokale forskrifter med strengere restriksjoner.

Myndighetenes anbefaling om å utsette innendørs arrangementer til etter 18. januar, gjelder også alle aktiviteter innendørs som samler barn og unge på tvers av klasser eller kohorter. På denne bakgrunn anbefaler også Norges Kristne Råd at alle aktiviteter for barn og unge til og med 18. januar utsettes.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke