Religion

Turgåer fant halshogget hane og voodoo-symboler på fredet kulturminne

For tredje år på rad er det blitt funnet spor av det som kan være voodoo-handlinger ved oldtidsminnene på Istrehågan i Larvik. Nå vurderer fylkeskommunen å gå til anmeldelse av forholdet.

– Vi ønsker å få en slutt på denne praksisen og vurderer å anmelde saken, sier Ragnar Orten Lie, arkeolog og prosjektkoordinator i Vestfold og Telemark fylkeskommune.

I helgen fikk de melding fra en turgåer som kom over et makabert funn: På det fredede kulturminnet Istrehågan i Larvik lå det spredt plastlys og en halshugget svart hane. På bakken hadde noen brukt bakepulver og tegnet det som kan være et okkult symbol, mener Lie.

###
Her ser man tegningene, som Lie mener kan være et okkult symbol.

Foreløpig vet ikke fylkeskommunen hvem som står bak handlingen, men de har en mistanke om hva det dreier seg om. «Dette er trolig okkultisme basert på Islandsk tradisjon fra 1700 tallet», heter det i et innlegg som fylkeskommunen har postet på en av Facebook-sidene sine tirsdag. Dette er imidlertid ikke bekreftet, og nå tror fylkeskommunen det muligens kan være snakk om noe annet, forklarer Lie:

– Vi tenkte først at dette stammer fra en okkult seremoni, men vi tror nå at det kan dreie seg om voodoo. Det holder vi på å undersøke, sier han.

Fredrik Gregorius, som er religionsviter ved Linköping Universitet, mener at det er veve-symboler lik de man finner i voodoo, og dette synes å stemme godt både med figuren, forklarer Lie.

Nynazistisk dåp

Lie dro selv ut mandag kveld for å dokumentere forholdene. Bildene vurderer de å oversende politiet, for nå har fylkeskommunen sett seg grundig lei på praksisen. Det er nemlig ikke første gang at de finner seremonirester som dette på kulturminnet.

– Vi oppdaget liknende spor i 2018 og 2019, og praksisen kan gå tilbake til 2007. Det virker derfor som at dette er noe som nå skjer én gang i året, sier han.

Ifølge Lie tiltrekker steder som Istrehågan seg mennesker med mange ulike trosretninger og politiske grupperinger. Tidligere har for eksempel den nynazistiske organisasjonen Vigrid gjennomført sine dåpsritualer nettopp her.

– Hva er det med plasser som dette som tiltrekker seg slike grupperinger?

– Istrehågan består av høye, fine bautasteiner som er formet som et skip. Runde og skipsformede steinsettinger utløser tydeligvis ekstra fantasi i folk, sier Lie.

###
Her ser man steinene i Istrehågån som er runde og skipsformede.

Fredet anlegg

På Facebook ber fylkeskommunen folk ha respekt for oldtidsminnene.

«Det er viktig å tenke på at dette er et gravminne, som skal respekteres, dette er heller ikke en god måte å behandle dyr på. Tro på hva du vil, men ikke bruk våre kulturminner og rydd opp etter deg», heter det i innlegget.

Steinsettingene på Istrehågan er blant de mest spektakulære kulturminnene i Vestfold, skriver fylkeskommunen på nettsiden sin. Steinsetningene er graver fra tiden 400-550 e.Kr., og anlegget er fredet. Museum for kulturhistorie ved Universitetet i Oslo som er grunneier av Istrehågan, mens fylkeskommunen forvalter området.

###
Oversiktbilde av Istrehågan

LES MER:

---

Fakta:

---

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion