Kultur

Fredag før helga så jeg Norske Talenter på TV 2. Dette innlegget skal ikke handle om en voksen mann som har fått det for seg å imitere Titten Tei, samtidig som han synger The Fox. Nei, dette skal handle om deg, meg og en jente på elleve år. La oss kalle henne Edith Piaf. Hun fortjener det.

LES OGSÅ: Tjener penger på å knuse barns drømmer

Hun har øvd og øvd, og under reportasjen i forkant forstår vi at dette er noe hun virkelig har gledet seg til. Hun synger så godt hun makter. Sangen varer i litt over ett minutt. Vi forstår at hun ikke kommer til å vinne konkurransen, men jeg tenker at hun er et friskt pust med en modig stemme. Så skjer det. To av dommerne, Bjarte Hjelmeland og Mia Gundersen, X-er henne ut før hun er ferdig. De taklet ikke minuttet. Hun er elleve år og har akkurat sunget magiske Edith Piaf og blitt X-et. INGEN har noen gang sunget som Edith Piaf, bortsett fra en liten fransk dame som ble kalt Spurven. Ingen barn skal egentlig ha hørt om Edith Piaf. Men denne fredagskvelden har hun sunget Piaf så godt en jente på elleve, som ikke kan fransk, skal kunne gjøre det. Så ber dommerne henne om øve mer, du er ikke god nok nå, sier de. De kunne like gjerne sagt: Vi knuser drømmen din med en gang, håper det er greit! 

Piaf springer bort til mamma, og en fortvilet programleder, Solveig Kloppen, som prøver å trøste, men det er for sent. Edith Piaf vil bort fra kameraene, som nå er våre passive og naive fredagskoseøyne.