Kanskje har han kommet hjem, Espen Lind. Håpet er hvert fall at han ikke forlater musikken som rommer den eldgamle kirkeskatten med det første. Fra å ha tilhørt en ganske gjennomsnittlig norsk agnostikerfamilie (for å sitere ham selv), og syslet med det meste innen popmusikkens sjanger, fyller han nemlig nå kirkerommet med salmesang så inderlig og følelsesfylt at det skal mye til for å holde tårene tilbake på benkeradene.
Moderne og sakralt. Under Olavsfestdagene i Trondheim fredag, ble vi vitne til urfremførelsen av «Linds - reviderte», der han setter nye melodier til gamle salmetekster. Med salmer som «Eg veit i himmelrik ei borg», «Nærmere deg min Gud» og «Opna deg, hjarte» maktet han kunststykket å gi de gamle salmene et moderne uttrykk, samtidig som han beholder det sakrale.
Dette er musikk som kan passe inn i langt mer enn kirkerommet og dermed også gi gjenklang utover de vantes rekker. Her må Bjørn Nessjø, nestor i norsk musikkbransje, som hadde ideen, og koblet Lind på prosjektet, få heder for sitt mot med å koble en artist som appellerer til massene med vår eldgamle kirkeskatt. Heldigvis var ikke Lind vanskelig å be.
'Motsatt. Ett av Olavsfestdagenes mål er å gi en ny giv til salmene. Dette kom også til uttrykk i konserten «Min song og hjarteskatt» med Beate Slettevold Lech i Nidarosdomen natt til lørdag, men med stikk motsatt utgangspunkt enn Lind: Her settes nye tekster til gamle salmemelodier. Til tross for eminente musikere og nydelige omgivelser (en stearinlyssatt Nidarosdomen), bleknet konserten sett i lys av «Linds - reviderte» tidligere på kvelden. Jo visst får salmene blåst et friskt pust av liv i seg: Nye tekster åpner opp for både mykere og åpnere salmer. Under Nidarosdomens høye tak, var det likevel tidvis vanskelig å få tak i ordene, og den musikalske drakten ble nærmest litt traust med Linds komposisjoner friskt i minne.
Kvinnesalmer. Ser man de to salmeprosjektene under ett, er det sannsynligvis langt større sjanse for at viktige, gamle tekster når nye generasjoner, enn at gamle melodier blir nynnbare blant unge i dag. Lech har likevel et viktig prosjekt i ermet i valget av tekstforfattere. For hvor mange av de gamle salmene er egentlig skrevet av kvinner?
Les hele anmeldelsen i papiravisen mandag 1. august.