Verden

Valgskeptikere valgt til viktige verv i USA

MELLOMVALG: Minst 30 valgfornektere har blitt valgt til viktige, folkevalgte verv på både nasjonalt og delstatsnivå. Men Hilde Restad mener resultatet kunne vært mye verre.

– Jeg tror at Donald Trump vant valget og at valgfusk skjedde.

Anna Paulina Luna fra Floridas 13. valgdistrikt er en av mange republikanske kandidater som er valgfornektere eller valgskeptikere. Hun vant som ventet, og er på vei til Representantenes hus for første gang.

Marjorie Taylor Greene, allerede representant fra Georgia vant også, heller ikke det var overraskende. Hun har postet og snakket mye om «valguregelmessigheter og løgn» i delstaten i 2020.

Også Russell Fry i Sør- Carolina, Paul Gosar i Arizona og Matt Gaetz i Florida ble gjenvalgt.

– Det er veldig tydelig at det var rigga, har Fry sagt om 2020-valget.

– Mer enn 210 republikanere som stilte spørsmål ved valget i 2020, har vunnet plasser i Representantenes Hus og Senatet, samt i delstatsvalgene til guvernør, administrasjonsminister og påtalemyndighet, skriver New York Times.

Overraskelser

Avisen har samlet og analysert uttalelser fra 552 republikanske kandidater i mellomvalget. Kartleggingen viste at 370 av dem har stilt spørsmål ved valgresultatet i 2020, og noen rett ut fornektet det; at Joe Biden ble valgt til president – og ikke Donald Trump.

I avisas opptelling onsdag ettermiddag var det flere enn 30 kandidater som eksplisitt har fornektet valgresultatet i 2020, som ble valgt til verv i Kongressen, delstatsforsamlingene eller andre viktige delstatsverv. De aller fleste av dem var på gjenvalg.

De skal være med å styre på ulike nivåer i delstatsforsamlinger og Kongressen. Det er få i Senatet som er valgfornektere.

Men opptellingen viser også at 80 kandidater som har stilt spørsmål ved valget, ikke ble valgt.

For de av oss som er opptatt av at USA forblir et liberalt demokrati, så er det en lettelse å se at valgfornektere har gjort det dårlig på østkysten og i Midtvesten. Men vi venter jo i spenning på de viktige delstatene Nevada og Arizona

—  Hilde Restad

– Kunne vært mye verre

Hilde Eliassen Restad mener resultatet kunne vært verre. Hun er førsteamanuensis ved freds- og konfliktstudier ved Oslo Nye Høyskole (ONH).

– For de av oss som er opptatt av at USA forblir et liberalt demokrati, så er det en lettelse å se at valgfornektere har gjort det dårlig på østkysten og i Midtvesten. Men vi venter jo i spenning på de viktige delstatene Nevada og Arizona, sier hun.

Blant dem republikanerne satte mye inn på å beseire, er Kathy Hochul i New York og Josh Shapiro i Pennsylvania. Begge vant imidlertid over Donald Trump-støttede kandidater som benekter at Biden vant presidentvalget.

Mark Finchem stilte til valg som «secretary of state» i Arizona. Det er den viktige rollen som delstatens administrasjonsminister. Han mener Joe Biden ikke vant i Arizona i 2020, at valgfusket var omfattende, og har også krevd arrestasjoner og at Bidens seier i hans delstat burde erklæres ugyldig.

Onsdag ettermiddag ligger han bak sin demokratiske konkurrent.

Stiller spørsmål

New York Times har rangert valgskeptikerne fra de som helt og fullt avviser valget i 2020, til de som stiller spørsmål ved prosessen, resultatene og at det var uregelmessigheter, og så videre.

Avisa har i sin opptelling kommet til at mer enn en tredjedel av de nyvalgte til Representantenes hus har enten stilt spørsmål ved, eller avvist valget i 2020. Rundt 30 sier at valget var stjålet eller rigga. Flertallet sår tvil om valget på andre måter.

Eksperter frykter for konsekvensene hvis valgfornekterne vinner, hva det vil bety for opptelling av stemmer i etterkant og for anklager om valgfusk.

– Valgfornektere eller tvilere kan bli valgt til politiske verv som øverste valgfunksjonær i en delstat, og dermed få makt til å påvirke resultater ved neste presidentvalg. En valgfornekter som vinner et valg og tiltrer et verv, er mer enn bare en symbolsk bekymring, skriver nettstedet FiveThirtyEight.

This Oct. 29, 2020 photo shows Anna Paulina Luna, Republican candidate for U.S. House of Representatives waves before President Donald Trump, and First Lady Melania Trump speak at a campaign rally in Tampa, Fla.  Court papers show that Luna is seeking a retraining order against William Braddock whom she accuses of stalking her and wanting her dead. Braddock denies the claims and wants to see any evidence against him. A Pinellas County judge on Tuesday, June 22, 2021,  agreed to delay the matter until July 9.(AP Photo/Chris O'Meara)

Ikke rød bølge

Mellomvalget i USA gikk ikke så dårlig som mange demokrater hadde fryktet, men president Joe Bidens parti kan fortsatt miste flertallet i Kongressen.

Selv om over 200 valgskeptikere ble valgt i årets mellomvalg, ses valget likevel som et tilbakeslag for mannen bak «den store løgnen», Donald Trump.

Ledende republikanere snakket på forhånd av valget om en kommende «rød bølge», men slik ble det ikke. Vanligvis mister den sittende presidenten et betydelig antall seter i Representantenes hus i mellomvalget, men nå kan det ende i et dødt løp.

Det skjer mens demokratene styrer et land som herjes av høy inflasjon, noe som tradisjonelt vil slå hardt tilbake på det ledende partiet. Hvordan kan vi forklare dette, spørres det nå på nyhetskanalen Fox News.

Et svar kan være svake Trump-støttede kandidater. For kandidater som har støttet Trumps Amerika først-politikk, delvis for å vinne Trumps støtte, har underprestert i flere valgløp, skriver CNBC.

Republikaneren Kari Lakes valgkampkontor mottok i helgen en konvolutt som inneholdt hvitt pulver. Foto: Ross D. Franklin / AP / NTB

Omstridte tapere

Trump støttet blant annet omstridte Mehmet Oz, som endte opp med å tape senatsvalget i Pennsylvania for demokraten John Fetterman. Det kostet partiet et sete i Senatet, som kan vise seg å være avgjørende for at det republikanske partiet ikke får flertall i kammeret.

I Michigan tapte Trump-allierte Tudor Dixon guvernørvalget, mens valgfornekteren Kristina Karamo tapte valget om å bli administrasjonssjef i Michigan.

I tillegg ser de to Trump-støttede kandidatene Kari Lake og Blake Masters ut til å tape henholdsvis guvernør- og senatsvalget i Arizona.

«Hvis det ikke var klart før, burde det være det nå. Vi har et Trump-problem», sier Fox News’ Washington-korrespondent Jacgui Heinrich at en representant fra Republikanerne har sagt til henne etter å ha sett det foreløpige valgresultatet.

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden