Verden

Steve Bannon får ikke sin «gladiatorskole» i italiensk kloster

KULTURKRIG: Italia sier nei til Steve Bannons planer om kurssenter for populister i et 800 år gammelt kloster. Bannon kaller vedtaket en politisk motivert vits.

Trisulti-klosteret i Italia

Den tidligere Trump-rådgiveren fikk først ja til å gjøre klosteret til en utklekkingsanstalt for populister og nasjonalister. Men det italienske kulturdepartementet trakk tillatelsen etter lokale protester, og vedtaket er nå prøvd i retten. Motstanderne hevdet det var en rekke uregelmessigheter ved hvordan den ultrakonservative, katolske tenketanken Dignitatis Humanae Institute (DHI) fikk leiekontrakten.

Etter flere runder i rettsvesenet er det klart at Bannon og tenketanken tapte i Italias øverste administrative domstol.

– De tapte og må forlate Trisulti-klosteret, sier den regionale sentrum-venstre-lederen Nicola Zingaretti om beslutningen.

Han vil jobbe med departementet for «å tilbakeføre denne perlen til folket».

Bannon sa han ville kjempe videre, men det er uklart om det er flere rettslige skritt han kan ta.

«Moderne gladiatorer»

I følge Bannon skulle Trisulti-klosteret bli hoved­kvarteret i kampen for å «forsvare den ­jødisk-kristne base i den vestlige sivilisasjon». Elevene på The ­Academy of the Judeo-­Christian West skulle bli «moderne gladiatorer», i følge den tidligere Trump-strategen.

Grunnleggeren av DHI, Benjamin Harnwell, har tidligere sagt at tenketanken vil tilby kurs «på masternivå» som omfatter filosofi, teologi, historie og økonomi – og praktiske sider ved politisk lederskap. Bannon skulle ha ansvar for innholdet, og han ønsket seg navn som Matteo Salvini, Victor Orbán og kardinal Raymond Burke som gjesteforelesere, sa han i en reportasje i Financial Times i 2019.

Dette skulle bli en rugekasse for framtidas nasjonalistiske ledere, en treningsleir for konservative kristne høyrenasjonalister.

Ble etterforsket

Det var i 2019 at italienske myndigheter begynte å etterforske om Steve Bannon-tenketanken fikk den 19-år lange leieavtalen av klosteret på feil grunnlag. Ifølge The Economist fikk DHI avtalen delvis på grunn av forretningsplanen. Vedlagt lå et brev som ga inntrykk av at Gibraltar-avdelingen til danske Jyske Bank gikk god for forretningsplanen.

Men Jyske Banks Gibraltar-direktør Lars Jensen sa til The Economist at brevet må være fabrikkert. Den gang avviste Bannon anklagene, og sa at alt er gjort helt lovlig og at motstanden mot leieavtalen med DHI var hausset opp av venstresiden.

FILE - In this Saturday, March 10, 2018 file photo, former White House strategist Steve Bannon holds a press conference with National Front party leader Marine Le Pen, right, at the party congress in the northern French city of Lille. French far-right leader Le Pen distanced herself Monday, Oct. 8, 2018 from former White House strategist Steve Bannon, saying only Europeans will save the continent from diktats from Brussels, not Americans. (AP Photo, File)

---

Trisulti-klosteret

  • Klosteret Trisulti skal ha blitt innviet av pave Innocens II i 1204 og tilhørte den katolske karteuserordenen, også kalt St. Bruno-ordenen.
  • I 1947 ble klosteret overtatt av cistercienserordenen.
  • Klosteret eies av den italienske stat, og det har vært kamp om å få tilslaget på den 19-årige leieavtalen.
  • Området er så stort som 12 fotballbaner og inkluderer et gammelt apotek, urtehage, vannmølle og et bibliotek med 30.000 bøker.

---

– Støtte kristne politikere

Benjamin Harnwell grunnla organisasjonen Dignitatis Humanae Institute (DHI), som i følge ham selv har som mål å støtte kristne politikere, som «ikke blir hørt i et stadig mer sekulært Europa». Det er de som til nå har hatt leieavtalen. Harnwell har bodd på klosteret en god stund, og har tidligere sagt, blant annet til avisen La Stampa, at de ønsker å skolere neste generasjons nasjonalistiske og populistiske ledere, som skal forsvare det kristne vesten mot truslene han mener de står overfor: Islam, sekularisering, globalisering og EU.

Dette skulle Steve Bannon bistå med.

Harnwell ble katolikk i 2004 og har uttalt at målet med DHI er å hjelpe kristne politikere til å være aktive kristne i den offentlige sfæren.

---

Trump-strateg

  • Steve Bannon var redaktør for det ­omstridte nettstedet Breitbart News, som er knyttet til alt-right-
bevegelsen i USA.
  • Han var med på å starte konsulent­selskapet Cambridge ­Analytica, som ble nedlagt etter ­avsløringen om at selskapet ulovlig ­hadde samlet inn informasjon om millioner av Facebook-­brukere.
  • I 2016 ble han hentet inn for å lede ­Donald Trumps presidentvalgkamp, og ble hans sjef­strateg. ­Etter om lag åtte ­måneder i ­jobben måtte han gå av.
  • I august i fjor ble han arrestert, tiltalt for å ha planlagt underslag i forbindelse med det som skal være innsamlingsaksjonen «We Build the Wall».
  • Sammen med tre andre, skal Bannon ha svindlet til seg hundretusener fra givere i forbindelse med innsamlingsaksjonen, som totalt har samlet inn over 220 millioner norske kroner.

---

– Korrupt regjering

Tirsdag langet Bannon ut mot klosterkjennelsen i Italia og omtalte den som en politisk motivert vits som passer i et utviklingsland. Han kaller den italienske regjeringen «korrupt, inkompetent og blakk» og sier myndighetene ikke er i stand til å ta vare på klosteret.

Bannon har tidligere forsøkt å samle europeiske ytre høyre-partier til en felles front mot Brussel – som han kalte The Movement. Det har ikke vært særlig vellykket og fikk en lunken mottagelse – fra høyrepartiene selv. Partiene i Europa er mer ulike enn Bannon syntes å vite, blant annet i synet på økonomisk politikk.

Han håpet at akademiet en gang skulle bli del av et nettverk av likesinnede og utveksling med andre, som Marion Maréchal, niesen til Marine Le Pen. Hun er direktør for en skole i Lyon, hvor hun vil utdanne morgendagens ledere på høyresida i fransk politikk.

Nordiske Medie­dager i Bergen fikk sterk kritikk for å invitere Steve Bannon i 2019.

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden