Nyheter

Vil forme folk i sitt bilde

Niesen til Marine Le Pen vil utdanne morgendagens ledere på høyresida i fransk politikk.

Bilde 1 av 2

Marion Maréchal (28) fjernet Le Pen i etternavnet sitt og trådte ut av det politiske rampelyset i 2017. Hun stilte ikke til gjenvalg da tanta, Marine Le Pen, tapte kampen om å bli president i Frankrike.

– Navnet Le Pen ble for belastende for henne, sa bestefaren og Nasjonal Fronts grunnlegger, Jean-Marie Le Pen.

Barnebarnet er stjerna på ytre høyre i Frankrike, og mer populær en tante Marine Le Pen. De to har også vært uenige om en rekke saker. At hun én gang kommer til å lede det som før var Nasjonal Front, vil ikke overraske noen. Og som Marion, foretok også partiet en navne-endring – fra Front National til Rassemblement National. På norsk nasjonal samling, med alle de assosiasjoner det gir.

LES MER: Vil pusse profilen

God blanding

Nå er Marion Maréchal tilbake, ikke i politikken, men som direktør for en nyåpnet skole i Lyon. Hun vil trene opp framtidige politikere som kan overta for «visjonsløse eliten» i Frankrike.

Frankrike-kjenner Kjerstin Aukrust har besøkt skolen og sier den er en original blanding av BI og et institutt for statsvitenskap – med en egen (høyre)vri. Studentene kan ta ulike moduler, i business og markedsføring, men også statsvitenskap, juss og politisk idéhistorie.

– De understreker også at de vil være allmenndannende, noe de mener er blitt borte i det Frankrike i dag. Alle studenter skal for eksempel lese franske klassikere, som Rolandskvadet, sier Aukrust, som er førsteamanuensis i fransk litteratur og områdekunnskap ved Universitetet i Oslo.

KOMMENTAR: Superhelten som fikk bli

Morgendagen

Selv om det ikke er et uttalt mål, er det liten tvil om at Marion Maréchal har en politisk ambisjon med prosjektet. Hun har blant annet sagt i franske medier at skolen skal utdanne morgendagens ledere på høyresida i fransk politikk, sier Aukrust.

28-årige Maréchal har helt fra hun ble født vært en del av Nasjonal Front. Som to-åring var hun avbildet sammen med bestefar på valgplakatene for partiet han grunnla, og som han senere ble ekskludert fra – på initiativ fra sin egen datter, Marine.

Til avisa Politico sa Maréchal at «vi har politikere nå som vet hvordan de skal drive gode kampanjer, men de vet ikke hvordan de skal være ledere». Hun mener skolen er et «metapolitisk» prosjekt, underforstått at det skal dreier seg om politikk i den «edleste formen». Tilbake til det grunnleggende, ikke maktspill og hestehandel, altså i hvertfall ikke partipolitikk.

Aukrust forteller at de fleste lærerne på skolen kommer fra den ny-konservative delen av det franske samfunnet – og fra ytre høyre-siden. De blir fulgt med argus-øyne og en god dose skepsis fra ledelsen i Nasjonal samling og i det tradisjonelle høyrepartiet, Les Républicains. Blant grasrota i begge partier, derimot, er skolen visstnok godt tatt i mot, ifølge skolens pedagogiske leder.

LES MER: Frykter europeisk nativisme

Transformasjon

Hun vil transformere den «desorienterte eliten som vet lite om fransk historie og diplomatisk arv». Kjerstin Aukrust påpeker at de franske eliteinstitusjonene er en realitet, at kontakter og foreldre betyr mye. Sciences Po i er et eksempel, der AP-leder Jonas Gahr Støre studerte. Skolen ligger typisk nok i Paris, og det er ikke tilfeldig at den nye skolen er lagt til en annen storby, nemlig Lyon. Og her skal ikke karakterene være viktigst, men «personlig intervju og brennende engasjement».

Kjerstin Aukrust sier at Maréchal vil forme sinnene, og går utenfor partipolitiske grupperinger for å oppnå det. Med denne skolen vil hun skape en plattform for og arena for ideer fra ytre høyre.

– Hun starter i det små, skolen tar inn ca 60 studenter i år. Men om ti år, kan det var 600 til 1000 studenter hun har formet i sitt bilde. Skolen skal utdanne folk til å bli folkevalgte, journalister, styreledere, konsulenter. Alle disse kan blir formet i «Marion-malen».

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter