Nyheter

Steve Bannon: Jeg er ingen islamofob

Donald Trumps tidligere sjefstrateg, Steve Bannon, fikk stående applaus fra publikummet han møtte i Oslo. Det var flest menn som kom for å høre.

Oslo  20190510.
Steve Bannon under et arrangement i regi av nettstedet document.no i Oslo Militære Samfund fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Stemninga var god, latteren satt løst og det var stående applaus da Bannon entret podiet. President Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon holdt foredrag på Oslo Militære Samfund i regi av nettstedet document.no. Han startet sin halvannen time lange tale med valgnatten 8. november 2016, da Trump vant, mot alle odds. Mange har mye å lære av det, mente Bannon.

– Ingen medier, ingen journalister trodde det var mulig, for ingen så at den lille mann- som følte seg sviktet -ville faktisk møte opp og stemme som de faktisk gjorde. Heller ikke alle de som ikke turde å si at de ville stemme Trump, fanget mediene opp, sa Bannon.

LES OGSÅ: Høyrepopulist Steve Bannon står ribbet tilbake

Mediekritikk

I tillegg til MSM – en forkortelse for mainstream media som brukes konsekvent, trakk Bannon fram finanseliten, globalisering, Hillary Clintons og demokratenes arroganse som årsaker til at det gikk Trumps vei, og at ingen skjønte det.

– Hun var for arrogant til å forstå hva som skjedde. Hun demoniserte «the deplorables» – småkårsfolk, gjennomsnittsfamilien, sa han og fortalte om sin egen oppvekst – som han har gjort i en rekke intervjuer de siste dagene.

– Det er «deplorables» overalt, i USA, i Kina, her i Norge, sa han.

Tom Kristian Næss var en av de mange som hadde møtt opp for å høre på foredraget – for å se enn «annen Bannon» enn det som «mainstream media sier.».

– De stempler ham som rasist og ytterliggående. Men er det galt å være nasjonalist og glad i landet sitt, sier Næss.

For Næss er hundre prosent ytringsfrihet viktig, det er den eneste måten å fronte uenighetene på, mener han.

Etter Bannon er ferdig og spørsmålene over, sier Næss at Bannon var mer moderat enn han trodde. Og mye mer moderat enn han har lest i pressen.

LES OGSÅ: Prøver høyre om

Flest menn

Det er absolutt flest menn i salen som var kommet for å høre Bannon denne kvelden.

Steve Bannon er kjent for sin rolle som sjefstrateg for Donald Trump og tidligere redaktør for det høyreradikale nettstedet Breitbart.

Han kom fra Bergen og Nordiske Mediedager torsdag der han ble intervjuet på scenen i Grieghallen. Steve Bannon har gjort flere besøk til Europa de siste månedene og møtt høyreorienterte politikere. Lørdag skal han møte det tyske ytre høyre-partiet Afd (Alternativ for Tyskland).

– Vi er majoriteten, sa Bannon. Folk er redde for at vi skal vinne og styre i 50 år.

Med «vi» sikter han til de høyrepopulistiske partiene i Europa som ventes å gjøre et brakvalg i EU-valget i slutten av mai.

– Hvis folk «erter deg», stenger deg ute fra Facebook, eller får panikk når du blir beskyldt for å drive identitespolitikk, hva gjør du?

Bannon svarte selv og ba tilhørerne tenke på forfedrene og hva de har måttet ofre.

LES OGSÅ: Bolsonaro og Trump: Populistvenner med kristenstøtte

Applaus

– Hvis ikke vi kjemper som frie menn og kvinner for vårt samfunn og våre institusjoner, mister vi det. Det er anstendighet og respekt og ikke homofobi og fremmedfiendtlighet, sa Bannon. Et utsagn som førte til stående applaus.

Bannon sa både i talen og i spørsmålsrunden etterpå, at et tettere samarbeid med islamske land er viktig.

– Jeg er ingen islamofob. De muslimske landene er naturlig allierte i kampen mot radikale islamister, sa Bannon.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter