Verden

Tidligere pave Benedikt alvorlig syk

Tidligere pave Benedikt XVI er alvorlig syk etter at han besøkte sin syke bror i Tyskland i juni. Ifølge en tysk avis er han svært skrøpelig.

Den 93 år gamle ekspaven lider av et virus som fører til intens smerte, sier Peter Seewald, som har skrevet en bok om ham, ifølge Passauer Neue Presse.

Benedikt besøkte i juni sin bror Georg Ratzinger i Regensburg, bare to uker før den 96 år gamle broren døde. Det var Benedikts første tur ut av Vatikanet siden han trakk seg som pave i 2013. De to brødrene ble ordinert til prester samme dag i 1951.

– Kan knapt snakke

Seewald sier at Benedikt er kvikk i tanken og har god hukommelse, men at han er svært svak og knapt kan snakke. Det skal også flere andre besøkende hos paven ha uttalt de siste månedene.

En talsperson for Vatikanet skal dog ha uttalt at Benedikts tilstand ikke var «spesielt foruroligende», skriver den britiske avisen The Guardian som ikke har lyktes med å komme i kontakt med den tidligere pavens personlige sekretær.

Trakk seg tilbake

Benedikt har bodd i et lite kloster i Vatikanet siden han som første pave på 600 år trakk seg og overlot pavestolen til argentinske Frans. Valget hans om å trekke seg tilbake sjokkerte hele verden.

Til kardinalene sa Benedikt at han var blitt for gammel og skjør til å fortsette å lede en institusjon med mer en 1.3 milliarder medlemmer.

På samme tid som den tidligere paven trakk seg tilbake ble Den katolske kirke rammet av flere overgrepsskandaler. Benedikt sa forøvrig at hans valg om å trekke seg tilbake ikke hadde noe med skandalene å gjøre, men at det handlet om helserelaterte problemer.

De mest konservative i Den katolske kirke har bekymret seg over pave Frans progressive måte å styre kirken på, og flere har prøvd å vise til hvordan Benedikt styrte den verdensomspennende kirken. Dette har gjort at Benedikt flere ganger har måttet påminne de konservative om at det finnes kun én pave – Frans.

LES OGSÅ:

Misvisende pavefilm

Anmeldelse: Traust om folkelig pave

Nå utfordres pave Frans av forgjengeren

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden