Steinene 
husker 
hvem 
vi er

Hva skal vi med noen steiner og en ny krangel om hvor Olav den Hellige ligger begravet?
 Det handler om hvem vi er.

Riksantikvar Jørn Holme der utgravningen av kirken der kisten til Olav den hellige sto på alter i 25 år etter sin død. Vi snakker om sporene av vår tro.
Publisert Sist oppdatert

Under utgravninger i Trondheim har arke­ologer funnet det de mener er rester av Clemenskirken – Olav den Helliges kirke. Kort tid etter slaget på Stiklestad ble Olavs lik brakt til Trondheim, forteller Snorre. Overleveringer forteller at han ble oppbevart i et skur – og begravet dagen etter. Ett år senere ble graven åpnet og kisten med den helgenerklærte kongen plassert på alteret i Clemenskirken. Der sto den i 25 år. Olavskulten var i gang, og pilegrimene på vei.

Den helliges skrin

Funnet i Trondheim sentrum omtales som det viktigste arkeologiske enkeltfunnet i katedralbyen på over ett hundre år, det vil gi ­internasjonal gjenklang, skriver Adresseavisen. Professor Axel Christophersen ved NTN Vitenskapsmuseet sier at det er ikke gjort viktigere arkeologiske enkeltfunn i det historiske Trondheim på over ett hundre år. «Som den første forvalter av Olav den helliges skrin, er Clemenskirken det tidligste vitnesbyrd om fremveksten av det kristne kongedømmet. Kirken hadde en sterk symbolkraft», sier han. Slik den – uansett hvordan man ­beskriver det – også har i dag.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS