Politikk

Høyre snuser på 30-tallet mens Frp faller til bunns

NY GALLUP: Høyre ser høyeste tall på årevis. Frp får ingen Listhaug-bonus, men snarere sin verste måling på 20 år hos Vårt Land.

– Jeg tror det skyldes tillit til vår håndtering av krisen, men også at Høyre sørger for kunnskap i skolen og legger til rette for nye jobber, sier nestleder Jan Tore Sanner.

Høyre fortsetter oppturen fra januar på Norstats ferske gallup. 27,6 prosent er beste notering hos Vårt Land siden juni 2018 og langt over valgresultatet i 2017.

– Bemerkelsesverdig godt gjort

All regjeringsslitasje og koronatrøtthet blant velgerne synes visket ut for Høyres del. Veksten faller sammen med strammere koronatiltak på nyåret.

– Det er vanskelig å se en annen forklaring enn stødig styring i krisetid, men det er bemerkelsesverdig godt gjort av Høyre, sier Bernt Aardal.

Partiet har manøvrert seg inn på øvre halvdel av 20-tallet på snittet av målingene så langt i februar, påpeker valgforskeren. Høyre lekker fortsatt mye til Sp, men lokker nå også velgere tilbake fra Ap.

Frp setter bunnrekord etter at Jensen pekte på Listhaug

For Frp er situasjonen derimot miserabel. Norstat har aldri målt partiet så lavt for Vårt Land. 8,3 prosent ville nærmest halvert stortingsgruppen.

– Gallupsnittet på 9,5 prosent i januar var det laveste på over 20 år. Denne målingen er enda lavere. Det er det historiske dimensjoner over, sier Aardal.

Siv Jensen adjø til politikken og velsignelse av Sylvi Listhaug som lederkandidat synes foreløpig ikke å løfte partiet. Målingen er tatt opp mellom 15. og 21. februar. Jensens pressekonferanse var kvelden 17.

Uklart om Listhaug-skeptikere søker ly hos Høyre

Frp lekker flest velgere til gjerdet og til Sp. Men også Høyre forsyner seg med 45.000 flere enn måneden før.

Bernt Aardal mener det er for tidlig å si om Listhaug-skeptiske Frp-velgere nå har søkt ly i nabopartiet. Når Høyre eller Frp vokser, så er det ofte på bekostning av hverandre.

Siv Jensens anbefaling av Ketil Solvik-Olsen som nestleder kan også roe skeptikere, ifølge valgforskeren.

– Uansett vil dette gi Frp en ny dynamikk fremover. Det blir spennende, sier Aardal.

Nestleder Terje Søviknes mener Frp må å vinne tilbake usikre velgere som sitter på gjerdet. Hans resept er kamp for de svake, mot klimasløseri og for streng asylpolitikk.

Verste for Ap siden 2002

Også Ap får en kalddusj et halvår før valget. 20,6 prosent er det laveste Vårt Land har målt partiet siden 2002, men bare prosentpoenget under Aps gallupsnitt til nå i februar.

Oppturen til 24,2 prosent på Vårt Lands januarmåling ga håp for et presset parti. Men fallet på 3,6 prosentpoeng i februar er statistisk sikkert. 110.000 Ap-velgere fra 2017 er nå usikre på hva de skal stemme – nær en dobling fra måneden før.

– Det er en stor jobb å vinne tilbake tilliten deres. Regjeringen gjør altfor lite for sent for vanlige folk under krisa. Her kan de stole på Ap. Det er vårt utgangspunkt fremover. Ikke 20 prosent. Vi må mobilisere eget lag og de usikre, sier partisekretær Kjersti Stenseng

MDG og Rødt nær vippen

I kampen om makten etter valget har opposisjonen til venstre for regjeringen fortsatt overtaket på Vårt Lands gallup.

Regjeringspartiene ville bare mønstret 52 mandater, med støtte fra Frp lave 67. Opposisjonen til venstre kaprer hele 102.

Samtidig har flertallet til den rødgrønne trioen Ap, Sp og SV krympet fra 97 i januar til hårfine 85 mandater nå. Kampen om innflytelse spisser seg til på rødgrønn side.

Rødt er på ny over sperregrensen med 4,8 prosent og får med det utjevningsmandater. MDG får 5,2 prosent. Fremgangen på 2,2 prosentpeoeng statistisk sikker.

– Nå er det vel så sannsynlig at en Ap-ledet koalisjon vil være avhengig av oss, som ikke, sier MDG-leder Une Bastholm.

Det kan gjenopplive borgerlig retorikk om fare for «rødgrønt kaos». Slik svarer Kjersti Stenseng på spørsmål om det kan skade Aps mobilisering:

– Den mest solide koalisjonen er på vår side. Solberg vil styre med partier på sperregrensen og et Frp som skraper bunnotering etter bunnotering.

MDG vil sette makt bak grønne grønne krav

MDG har i snitt ligget over sperren på fire prosent siden april 2019, ifølge Poll of polls.

– Vi har følt oss trygge på at folk ikke har glemt klima- og naturkrisen. Det er vår tids største solidaritetssak, sier MDG-lederen.

Hun vil vokse mer for å sette makt bak grønne krav etter valget. Bastholm frykter ikke høyreanklager om «rødgrønt kaos»:

– Kaos er et påfunn. Egentlig heter det demokrati. Velgerne velger, så må partiene finne sammen.

Sp holder koken mens SV faller

SV gjør en svak måling og faller til seks prosent oppslutning. Det er Sp som berger flertall for den gamle, rødgrønne trioen.

18,6 prosent er ned et prosentpoeng for Sp, men fortsatt sterkt, mener Bernt Aardal.

– Sp holder koken, selv om de har flatet litt ut etter rekorder i januar, sier valgforskeren.

Partiet henter fortsatt mange velgere over streken fra Frp og Høyre.

KrF snuser på sperregrensen, Venstre i hengemyra

KrF snuser med 3,6 prosent så smått på sperregrensen, men Venstre hever seg bare til 2,3 prosent.

– Det ser ikke veldig bra ut for de to. Venstre er i størst fare av alle, sier Aardal.

KrF synes i litt bedre stand enn før, med mer lojale velgere, påpeker han.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk