Politikk

Listhaug «ganske så ferdig» med Venstre og KrF. Fyrer løs om kristne flyktninger.

BUDSJETT-OPPGJØR: : Frp-toppen Sylvi Listhaug mener hun har «tvunget i kne» de to partiene i innvandringspolitikk. Gikk i strupen på KrF-topp om kristne flyktninger.

Nå varsler Frp-profilen en tøffere linje fremover:

– Vi gir tydelig beskjed om at vi er ganske så ferdig med Venstre og KrF. Det vil vise seg i tiden fremover, smalt det fra Frps finanstalskvinne fra talerstolen i Finansdebatten.

Meldingen kom etter at Sps Geir Pollestad lurte på om det faktisk gikk «noen grenser» for Frp i å sikre at «Sveinung Rotevatn, Abid Raja og Knut Arild Hareide» fortsatt får være statsråder.

Listhaugs svar var altså et varsko om at de to minste regjeringspartiene kan vente tøffere tider. Samtidig tilspisses krangelen mellom KrF og Frp om kristne flyktninger, både i og utenfor stortingssalen.

Skrøyt av seire - og dasket til

Frp skaffet til slutt regjeringen en avtale om statsbudsjettet og politisk kaos ble avverget. Men stemningen er nå åpenbart dårlig etter at Frp ikke fikk gehør for å kutte kraftig i bistandsbudsjettet og tapte slaget om «betydelig reduksjon» i dagens 3.000 kvoteflyktninger.

Listhaug gikk derimot tungt ut om seieren de til gjengjeld fikk: Enkelte innstramminger i innvandringspolitikken. Samtidig ga hun KrF og Venstre noen dask:


Frps versjon: «Tvunget i kne»

– Etter syv år får vi tvunget Venstre og KrF i kne. Endelig skal grensen for opphold i Norge økes fra tre til fem år. Det betyr ekstra tid til å avdekke juks, avsløre falske identiteter og til å avvente om det kan bli trygt i områder for retur, sa hun.

I en oppramsing av Frps seirersrekke nevnte hun også innstramminger i underholdskravet for familiegjenforening og ikke minst: Listhaug ga Frps versjon av at det nå er kristne kvoteflyktninger som sikres.

– For første gang skal kristne forfulgte endelig prioriteres. Jeg ser at et blir kritisert fra mange hold, men er veldig glad for at dette ble prioritert, sa hun.

Full krangel om Frps kristenseier

Utenfor salen fikk krangelen om Frps kristen-seier ny omdreining. Hverken Høyres eller KrFs ledere deler nemlig den ordbruken Frp nå bruker om at det bare er «kristne» som skal hentes. I avtalen har de nemlig skrevet under på at «også forfulgte kristne, ahmadiyya og jesidiske flyktninger skal prioriteres som gruppe og individer ved uttak av overføringsflyktninger».

Overfor VG gikk KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad utpå ettermiddagen hardt ut mot Frps versjon:

– Hadde Frp fått det som de ville, så hadde de ikke hjulpet en eneste kristen flyktning som er forfulgt på grunn av sin tro. De tapte heldigvis det slaget, legger KrF-lederen til.

Overfor avisen slår han fast at Frp ikke har troverdighet i saken.


I strupen på KrF-profil - med blodig statistikk

Omtrent samtidig gikk Sylvi Listhaug i strupen på KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan. Til tross for budsjettavtalen partiene nå har sammen, angrep hun KrFs innsats for kristne flyktninger:

– KrF har vært uttalte motstandere av å prioritere kristne kvoteflyktninger, sa hun.

Listhaug hadde med seg tall fra undersøkelser fra 2020, der det konkluderes med at 260 millioner kristne lever under til dels ekstrem forfølgelse. Hun ramset opp for Grøvan:

– Hver time blir en kvinne voldtatt fordi hun er kristen. Hver dag blir åtte drept for sin kristne tro. Hver dag blir 40 kristne hjem brent ned. Hver dag blir 40 kristne hjem brent ned eller ødelagt. Daglig blir 26 kirker og kristelige bygninger antent, sa hun.

Hun spurte hvordan Grøvan «kunne forsvare dette». KrF-toppen holdt nøkternt fast ved regjeringens versjon.

---

Budsjettkamp

  • Mandag kveld fikk Frp og de tre regjeringspartiene på plass en avtale om statsbudsjettet for 2021. Solberg-regjeringen hadde ikke flertall for budsjettet i utgangspunktet.
  • Avtalen innebærer uvanlig store milliardendringer. Et av de store grepene er kraftige kutt i avgifter på grensehandelsvarer.
  • Under dagens finansdebatt vedtas rammene for statsbudsjettet. I de kommende ukene behandler fagkomiteene på Stortinget enkeltdelene av det.


---

Ap-Støre: «Et nitrist skue»

Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk til kraftig angrep på det borgerlige forhandlingsløpet før avtalen kom på plass:

– Vi har vært vitne til et nitrist skue. I flere uker har de blå buret seg inne for å diskutere snus og bistandskutt. Og nå har de brukt denne debatten til å distansere seg fra avtalen. KrF har fra talerstolen fått høre at de er «tvunget i kne». Det er litt av et lag Erna Solberg har i denne krisen, sa Støre syrlig.

Tynget av korona-alvor

Måten korona-krisen smeller mot arbeidsmarkedet på og alvoret for familier var temaet som bølget gjennom den siste finansdebatten i denne stortingsperioden.

Høyres Mudassar Kapur - leder av Finanskomiteen - oppfordret til bruk av «innestemme» i politisk debatt for å bidra til ro for næringslivet. Mellom Høyre og Ap yppet talere til skattedueller. Og SV jaget regjeringen med anklager om å forsterke «Forskjells-Norge».

SV: Trøstepremie for Trump-tilhengere

SV-leder Audun Lysbakken fant grunn til dvele litt med måten regjeringspartiene og Frp har ryddet i bistandsbudsjettet på:

– Endringer i bistandsbudsjettet fremstår nærmest som trøstepremie for lokale Trump-tilhengere: Kutt i klima, bevilgninger til palestinske områder og seksuelle- og reproduktive rettigheter, sa Lysbakken.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk