Politikk

Frp-utmarsj kan gi KrF real verdi-baksmell

ANALYSE: At Siv Jensen åpent stempler egen regjering som grå og kjedelig, styrker alvoret om utmarsj. KrF kan fort bli taper.

Bilde 1 av 2

Det spesielle med det pågående regjeringsdramaet er ikke at Frp nok en gang presser statsminister og partnerne. Det dramatiske er at regjeringens nummer to – Siv Jensen – truer med oppbrudd og snakker ned hele prosjektet:

Politikken blir «utvannet, grå og kjedelig». Ingen partier «er til å kjenne igjen». Jensen opplever «en viss slitasje mellom oss».

Ordene falt på under den direktesendte pressekonferansen onsdag ettermiddag. Der varslet Frp-lederen nye tøffe krav som kompensasjon for at IS-kvinnen og barna blir hentet hjem. Men alt det hun sa i tillegg, kan også bli bensin til partiets eget opprørsbål.

Forøvrig er ikke Jensen helt alene å snakke ut skuffelse: Til NRKs Politisk kvarter i romjulen sa Venstre-leder Trine Skei Grande at hele regjeringen trenger «en restart». Den kan paradoksalt nok komme om Frp denne gangen ikke bare roper «ulv-ulv», men virkelig forlater regjeringen.

Alvoret blitt større – slik kan Frp redde seg selv foran regjeringen

I Venstre tror man ikke helt på truslene. I det politiske miljøet antar man helst at Frp blir, fordi Siv Jensen til sist ser partiet mest tjent med både finansministerposter og andre maktposisjoner. Men argumentene er blitt tyngre for at Frp kan marsjere ut:

• Tidspunktet: På gallupene har et rødgrønt overtak festet seg. Regjeringen ville vært avsatt ved et valg nå. Derfor kan Frp være «føre-var» og velge å reskape det gamle protestpartiet fra opposisjon. Da trenger partiet tid på oppussing før valget neste høst – spesielt hvis de skal kjempe tilbake velgere fra Sp.

Årets landsmøte kan gi ny start. Under fjorårets gikk misnøye med regjeringen fra talerstolen under pressens radar. Men opprøret var markant. Vårens landsmøte kan igjen bli til mismot, dersom partiet ikke får tunge seire fra Erna Solberg. Eller flykter fra samarbeidet.

• Nye trøbbelsaker: En rekke nye slag der Frp kan måtte sluke «grå» løsninger, står for døren. I løypa ligger vårens strid om iskanten – der Venstre er steile – og «Klimakur» med skisser for nye klimakutt på brede felt. I kommende budsjettarbeid står tøffe runder om blanke seiere for Frp – eller nye ulne kompromisser.

Høyre og KrF snakker frem samarbeidet – Frp serverer nedsnakk foran kamera

Jensens nedsnakk av regjeringen er stikk motsatt av bildet statsminister Solberg og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gir av regjeringen: Partene samarbeider bedre igjen, meldte Solberg før jul. Ropstad er også tilfreds – og stadig «stolt» av seirene.

Men som under bompengeoppstyret i fjor høst, får velgerne igjen inntrykk av strid og kaos. Slikt var ifølge borgerlige strateger årsaken til elendig kommunevalg i fjor høst. Et nytt «bomoppgjør» kan gi tap-tap-situasjon for alle fire.

Fristilt Frp er Sps skrekkbilde

Skulle Frp gjøre alvor av trusler, er det nå ikke noe stortingsflertall for en annen statsminister enn Erna Solberg. Frp-topp Sylvi Listhaug lovet i fjor tydelig at de «aldri» vil slippe til Jonas Gahr Støre. Frp-I utgangspunktet kan Høyre, KrF og Venstre styre videre – og hanke støtte fra et fristilt Frp og andre partier.

Men situasjonen kan gi nervøsitet i opposisjonen også:

• Halvannet år før et stortingsvalg kan Ap være mer tjent med å la de borgerlige svekkes enn å ødelegge for egen opptur med å overta styringen i mindretall.

• Sp kjemper for å surfe frem til valget med høye sifre. Men skrekkscenariet er et fristilt Frp som igjen konkurrer med dem om dieselpriser og klimakritikk.

Noen i KrF kan juble om Frp går – men verdi-mareritt kan vente

Avlyste KrF-seire. Selv om mange i KrF og Venstre trolig vil glede seg om Frp går ut av regjeringsrekken, lurer en real baksmell. Stolte seiere i regjering kan nemlig bli avlyst.

Et Frp som ikke lenger er bundet av regjeringsavtaler, kan skape flertall for eggdonasjon og mye liberal bioteknologi sammen med Ap. Nytt lovverk behandles alt i vår. Slik risikerer KrF flere verdimareritt også på andre felt – om Frp lar trusler bli alvor.

LES OM REGJERINGSDRAMAET – OG TIDLIGERE KRANGLER:

Frp-Jensen legger sprengstoff under regjeringen - presser Solberg med mulig utmarsj

Berit Aalborg: Denne saken viser at Frp er isolert med sin harde linje, og kanskje også sin dårlig funderte sikkerhetsvurdering.

Slik var det nervøst under bomstriden – regjeringens to små kunne tape hjertesaker

KrF-profilen: Endelig får vi barn hjem fra Syria!

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk