Politikk

Ingen Raja-effekt for kriserammet Venstre

Høylytt krangling mellom Venstre og Frp forrige uke møtes med et skuldertrekk av velgerne. Venstre opplever ingen «Raja-effekt» på ny måling.

Norstats ferske septembermåling for Vårt Land er tatt opp uken da krangelen mellom Venstres Abid Q. Raja og Frp-topper om «brun retorikk» og «snikislamisering» toppet seg. Men begge partier står i praksis ganske stille:

Frp går 0,5 prosentpoeng tilbake til 11, 2. Venstre synker med 0,2 prosentpoeng til 2,9 – alt innenfor feilmarginer.

LES HOVEDSAKEN HER: Miljøpartier gjør byks og tapper Ap

LES AALBORGS KOMMENTAR OM MÅLINGEN HER: Fragmentert venstreside vokser

– Useriøst å svare på

Slik svarer Venstre-nestleder Terje Breivik på spørsmål om hvorfor Rajas konfrontasjon med Frp ikke ga slår ut på målingen, slik man kanskje kunne forventet:

– Det er det nesten useriøst å svare på.

Breivik mener det rett og slett er for mange usikkerhetsmomenter til å svare, som at det er kort tid siden valget og forskjell på stortingsvalg- og kommunevalg.

Valgforsker Bernt Aardal bemerker også at endringene er minimale, til tross for støynivået. Det skjer ofte at sterke medierunder ikke gir noen gallupeffekt.

– Det kan hende det går litt tid før slike hendelser siger inn over velgere. Det har vi sett før, sier han.

LES OGSÅ: Berit Aalborg: Venstre har klint til og «tatt en Frp»

 

LES OGSÅ: Abid Raja kupper overskriftene år etter år

Gjensyn med totallet

Men Venstre har igjen et gjensyn med to-tallet, som partiet lå på halvåret før valgkampen. Ved kommunevalget hevdet partiet seg imidlertid til 3,9 prosent.

– Ved kommunevalget kan Venstre ha vært i en lignende situasjon som KrF: Lokale saker og at det ikke var stortingspolitikk det handlet om, kan ha tiltrukket Venstre-velgere som ellers er misfornøyde med partiet, bemerker Aardal.

Terje Breivik mener det «viser at valgkamp virker»:

– Vi startet lokalvalgkampen på et betydelig lavere nivå. Og de siste målingene i valgkampen viste forskjell på Venstres oppslutning ved stortings- og kommunevalg, sier Venstres parlamentariske leder.

Hvorfor det? Kan det skyldes at regjeringssituasjonen ikke er en faktor ved et lokalvalg?

– Det blir et for enkelt spørsmål. Mange velgere legger vekt på ulike forhold ved lokal- og stortingsvalg. Heldigvis har vi en god del velgere som legger mer vekt på lokale saker og kandidater ved et kommunevalg, sier Breivik, som selv var ordfører i Ulvik i mange år.

LES OGSÅ: Venstre varsler PST om drapstrussel mot Raja

 

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Politikk