Politikk

Trine Skei Grande refser politiforening for hasj-kritikk mot Unge Venstre

Norsk Narkotikapolitiforening anklager Unge Venstre for å reklamere for hasj overfor skoleungdom. Nå får de kraftig refs av Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande.

– Dette er forkastelig, sier Jan Erik Bresil, leder i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF)

Han reagerer på Unge Venstres nye skolevalgkampanje for å legalisere cannabis.

LES OGSÅ: Blå Kors støtter avkriminalisering av narkotika

Mener Unge Venstre reklamerer for hasj

Den siste uken har ungdomspartiet delt ut buttons og klistremerker med teksten «legalize it» på videregående skoler over hele landet.

På valgmaterialet er det tegninger av en hånd som viser victory-tegn med en rykende joint mellom fingrene. Det var Vennesla Tidende som først skrev om foreldre som reagerte på hasjknappene på fredag.

Deretter fulgte NRK Sørlandet opp med en sak der Agder-politiet ytret bekymring. Så rykket Jan Erik Bresil i NNPF ut på debattplass i Dagbladet og anklaget Unge Venstre for å fremstille «narkotikabruk som noe kult i skoletid rettet mot mindreårige».

Både i Dagbladet og overfor Vårt Land kaller Bresil det for reklame.

LES OGSÅ: Jobber med rus – sier nei til narkotika

Grande: Politiet skal ikke dømme ungdomsparti

Den anklagen synes Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande lite om:

– Det er på kanten av ytringsfriheten når politiet skal være overdommer på hvilke standpunkt en demokratisk ungdomsorganisasjon skal ha.

– NNPF er en interesseorganisasjon, ikke politiet?

– Nei, men de organiserer for det meste politifolk. Det er ikke ok å stemple Unge Venstre som pushere. Det er legitimt å ville endre loven. Å påstå at det er reklame er helt feil, sier Grande til Vårt Land.

Slik svarer Jan Erik Bresil på kritikken:

– Vi representerer ikke politiet, men er en ideell organisasjon som driver forebygging på vegne av våre medlemmer. Brorparten av våre 3.500 medlemmer jobber i ulike deler av politiet og ser skadene av rusbruk hver dag.

LES OGSÅ: Ungdomspartiene sier ja til cannabis

– Fremstiller narkotika som kult og bra

Bresil understreker at det er legitimt å fronte legalisering av cannabis i et skolevalg.

– Problemet er at materialet fremstiller narkotika som noe kult og bra, fremfor noe som ødelegger familier. Når de tar det med inn på skoler med mindreårige, bærer det galt av sted. Jeg er også uenig i Unge Venstres faglige begrunnelse for legalisering, men det er en annen diskusjon.

I Agder har fylkeskommunen forsøkt å stoppe bruken av Unge Venstres kampanjemateriale.

Fylkesutdanningssjefen bekrefter overfor Dagbladet at rektorene ved de videregående skolene har blitt oppfordret til å gå i dialog med partiet, med mål om at de ikke skal få lov til bruke materialet på skolene.

LES OGSÅ: Fagfolk tar til motmæle mot legaliseringsvind i ungdomspartiene

Unge Venstre: «Vås og tull»

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark kaller kritikken for «vås og tull»:

– Vi er tydelige på at rusbruk er farlig i møte med skoleungdom. Når jeg leser NNPF, så høres det ut som at vi deler ut hasj på stand.

Budskapet er derimot at dagens ruspolitikk gjør vondt verre, ifølge Hansmark.

– Vi har 11.000 sprøytenarkomane. Omlag 260 dør av overdose hvert år. Vi ønsker å legalisere cannabis så vi kan regulere omsetningen etter modell fra Vinmonopolet. Det vil gi en tryggere og strengere ruspolitikk enn dagens svarte marked.

LES OGSÅ: Norsk ruspolitikk under press

«Hva er det Unge Venstre driver med?»

NNPF får derimot støtte fra KrF-profil Trude Brosvik på Twitter:

«Hva er det Unge Venstre driver med? ‘Reklamerer’ for narkotika på skolene?», skriver fylkesordførerkandidaten i Vestland der.

Brosvik forteller at hun har fått mange kritiske reaksjoner på Twtitter-posten. Nå frykter hun at unge er i ferd med å endre syn på hasj:

– Jeg er redd vi skal få en bølge der hasj blir kult, samtidig som cannabisen som selges i dag er mye sterkere enn før. Vi vet at hasj og rusmidler ikke er bra for blant annet psykisk helse.

---

Ruspolitikk

  • I den ruspolitiske debatten skiller man mellom legalisering og avkriminaliserng av narkotiske stoffer.
  • Legalisering vil si å åpne for lovlig, regulert omsetning av et rusmiddel – for eksempel cannabis.
  • Avkriminalisering vil si at man går fra å straffe til å behandle rusmisbruk.
  • Venstre har fått gjennomslag i regjeringen for en rusreform, som skal avkriminalisere narkotikabruk. Unge Venstre ønsker å gå lenger. De vil legalisere salg av cannabis.
  • Kilde: Vårt Land

---

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk