Politikk

Advarer mot frislipp av narkotika

Flertallet av ansatte ved rusinstitusjoner er imot avkriminalisering av narkotika, viser undersøkelse. – Bør gjøre politisk inntrykk, mener Actis.

De jobber med behandling av rusavhengige og viser stor motstand mot legalisering og avkriminalisering av cannabis og andre typer narkotiske stoffer. Det viser en ny undersøkelse fra Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan, gjort blant ansatte hos Blå Kors, Frelsesarmeen og behandlingskollektivene.

• 86 prosent er imot avkriminalisering av alle typer narkotika.

• 68 prosent er imot avkriminalisering av cannabis.

• 88 prosent er imot legalisering av cannabis.

Lite framme

– Vi ser jevnlig at enkelte tar til orde for å legalisere cannabis. Tilbakemeldingene fra dem som står i første linje for å hjelpe folk som sliter med rus, er at de ikke ønsker dette, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis.

Hun mener denne gruppen i altfor liten grad blir hørt i rusdebatten.

– Vi synes dette er spennende resultater som bør gjøre politisk inntrykk og at denne erfaringskunnskapen bør påvirke debatten, sier Gerhardsen.

LES OGSÅ:Ungdomspartiene sier ja til cannabis

Gjør inntrykk

– Gjør funnene inntrykk på dere, talsperson Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne?

– Ja, de gjør inntrykk. Vi har flere som jobber i rusomsorgen i våre rekker, og de kommer til å bidra til det nye programmet som skal vedtas i 2017. Vi vil utvikle programmet i samråd med organisasjoner som Actis, sier Hansson.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) tar i sitt arbeidsprogram for 2013–2017 til orde for å «utrede offentlig kontrollert produksjon og omsetning av cannabis og starte et forsøksprosjekt med strengt regulert legalt salg av cannabis og marihuana».

– Vi er ikke ensidige tilhengere av å avkriminalisere narkotiske stoffer, men vi er for å se på mer hensiktsmessige måter å regulere dem på. Vi stiller spørsmål ved den ensidige kriminaliseringslinen, fordi vi har med folk som er syke å gjøre, ikke kriminelle, sier Hansson som mener partiet har blitt misoppfattet i rusdebatten.

LES OGSÅ: Serverte hasj til kirkekaffen

Heroin i behandling

67 prosent av de spurte i Actis' undersøkelse er også imot å åpne for heroinassistert behandling, som blant annet ble debattert i vår.

Bystyret i Oslo vedtok i mars å søke om å få starte et prøveprosjekt med heroin til de tyngste misbrukerne. Det fikk de nei til fra helse- og omsorgsminister Bent Høie. Arbeiderpartiets landsmøte åpnet i fjor for forsøk med heroinassistert behandling. SV og Venstre går inn for det samme, men regjeringen har til nå sagt nei til alle slike forsøk, ifølge NTB.

– Det er selvsagt viktig å se på nye muligheter og hele tiden jobbe for forbedring, men denne undersøkelsen bekrefter at rusfeltet ikke roper etter heroinassistert behandling eller nye lover, sier Gerhardsen.

LES OGSÅ: «Våre rusproblemer er store nok allerede»

Ikke overrasket

Thorvald Stoltenberg, som ledet Stoltenberg-utvalget som i 2010 leverte en rapport om narkotika, er en sterk forkjemper for at Norge skal åpne for et prøveprosjekt med heroinassistert behandling.

– Sju land i Europa har forsøksordning med dette. Sveits har forlenget prøveordningen flere ganger. Det må bety at den fungerer. Jeg skjønner ikke hvordan vi kan være imot å prøve ut dette, sier Stoltenberg som ikke er overrasket over funnene i undersøkelsen.

Stoltenberg-utvalgets rapport om narkotika inneholder ulike forslag til hvordan de mest hjelpetrengende rusmiddelavhengige kan få bedre hjelp. Et av forslagene gikk ut på å åpne for et prøveprosjekt med heroinassistert behandling. Dette var det eneste forslaget ikke hele utvalget ble enige om. Stoltenberg etterlyser behandling av innstillingen.

LES OGSÅ: Bli med sykepleierne som oppsøker Oslos rusmiljø

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk