Politikk

Frp: – Helt uaktuelt å hente barn med foreldre til Norge

Frps avviser at de under noen omstendighet kan gå med på å hente hjem andre barn fra IS-leirene enn de foreldreløse barna.

Frps Jon Helgheim mener partiet har strukket seg i saken og at enigheten mellom regjeringspartiene kun gjaldt foreldreløse barn.

– Vi har sagt at det begrenser seg til å hente hjem foreldreløse barn, men var veldig klar over at det er risiko for at det straks ville komme krav om at vi skal hente flere, sier Helgheim.

LES MER: Stiller krav til egen statsminister: – Alle Syria-barna må hjem

– Foreldrenes ansvar

Han fastholder at det er foreldrene som har ansvar for barna, ikke Norge.

– Barn er foreldres ansvar helt til staten eventuelt overtar foreldreretten. Det er galt signal å si at vi skal strekke oss lenger for å strekke barn av IS-krigerne til Norge mens andre barn rundt om i verden, med norsk tilknytning, også har det forferdelig, sier han.

LES OGSÅ: Ropstad klar med hjelp til IS-barna

Helgheim og Frp er overbevist om at det er umulig å hente andre barn fra leirene uten at foreldrene følger etter.

– Vi skal ikke under noen omstendigheter bidra til å hjelpe etterlyste forbrytere som har sluttet seg til IS til Norge. Vi har innbyggernes sikkerhet å ivareta.

– Ikke større fare

– Er det ikke en sikkerhetsrisiko i å overlate disse barna til en oppvekst i leirer og IS-miljø, når flere har rett til å komme til Norge?

– Foreldrene deres vokste opp i Norge, de fleste av dem. De har hatt alle muligheter til gode liv i Norge, de ble radikalisert her. Det er ingenting som tyder på at det er større risiko for å bli radikalisert der enn i Norge. Det sies at de utenlandske fremmedkrigerne var de verste. Tydeligvis har alle muligheter for å bli radikalisert i Europa vært tilstede.

LES OGSÅ: Kirkeseniorer legger press på Solberg

Helgheim avviser at det er inkonsekvent med tanke på regjeringas politikk rundt hjemsendelse av kriminelle utlendinger å mene at personene med IS-tilknytning og norsk statsborgerskap skal håndteres av andre land, ikke hjemlandet – Norge.

– I enkelte tilfeller kan det være fornuftig at man soner straffen i hjemlandet. Hovedregelen er at også soning skal foregå i landet der forbrytelsen er gjort. Den hovedregelen mener jeg også bør gjelde for IS-krigerne, sier han, og legger til:

– Å ta dem hit for å dømme dem vil bryte med all praksis og internasjonalt anerkjent rett. Det er et anerkjent prinsipp at man skal dømmes der forbrytelsen begås.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk