Nyheter

Tydelig krav: – Hent alle Syria-barna hjem

Mange presser nå på for å få hentet hjem flere barn fra IS-leirene i Syria. – At vi nå har hentet hjem fem barn må ikke bli en hvilepute, sier Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre (UH).

Bilde 1 av 2

Mandag ble det kjent at norske myndigheter har fått hentet ut fem foreldreløse barn av norske foreldre fra Al-Hol-leiren i Syria. Nå advarer flere mot å ta til takke med det. Krefter både i og utenfor regjeringspartiene presser på for å få fortgang.

– Det er bra man har fått hjem de fem, men det kan ikke bli en slags hvilepute, sier Unge Høyre-leder Sandra Bruflot. Hun sier man ikke må stoppe med de foreldreløse barna.

UH-lederen sier hun har forståelse for at det kan være vanskelig å slå fast hvem som er norske statsborgere – men at det «verste» som kan skje er at man henter ut for mange barn fra det som uansett er grusomme forhold.

– Jeg mener vi skal hente hjem alle barn. Hvert eneste en av dem, sier Venstres Abid Raja. Også KrF har tatt til orde for dette.

LES MER: Frp svarer: Nei, bare de foreldreløse barna skal hentes

Hent alle

Høyres regjeringspartner Frp har avvist at det er aktuelt å hente voksne personer som har tilsluttet seg IS til Norge, selv om de har med seg barn. Men Unge Høyre-lederens budskap er tydelig: Norge bør gjøre det vi kan for å hente hjem alle barna – uansett.

– Jeg mener vi må gjøre det vi kan, også hvis det betyr at foreldrene er med. Disse foreldrene får man straffeforfølge, sier Bruflot. Hun understreker at foreldrene har tatt et aktivt valg om å delta i IS som de må ta ansvar for.

– Norske myndigheter er opptatt av at utenlandske statsborgere som har begått kriminalitet blir utvist til sitt hjemland. Gjelder ikke dette også norske borgere som har tilsluttet seg IS?

– Jo, men samtidig vil jeg si at det er forskjell på å reise til et annet land og begå kriminalitet, og det å reise for å tilslutte seg et kalifat som går mot alt Norge stå for- og så forvente hjelp til å komme hjem etterpå. Jeg forstår at man ikke legger mye ressurser i å få terrorister til Norge. Men det er en annen diskusjon når det gjelder å få henta barna ut.

LES OGSÅ: Vil ha muslimske fosterhjem til barn av IS-krigere

Ikke imponert

I mai ba 24 kirkeseniorer og kristne lederskikkelser i et opprop regjeringen handle for å hente hjem både barn og foreldrene fra leirene. Tidligere generalsekretær i Norges KFUK-KFUM, Irene Wenaas Holte, var blant initiativtakerne. Hun er ikke imponert over regjeringen, selv om de nå har hentet hjem fem barn, og mener både barna og foreldrene må hentes.

– De foreldreløse barna har hatt det forferdelig, men det har også barna som ikke er foreldreløse. Og når det gjelder mødrene har vi sett at man snakker om kvinnene på samme måten som man snakker om norske kvinner som fikk barn med tyskere under krigen.

– Det er vel en viss forskjell når de selv har dratt ned og oppsøkt IS?

– Ingen av oss som jobber med dette mener de ikke skal stilles for retten i Norge. Vi lever i et rettssamfunn. De er nordmenn, og må stå til regnskap for det de har gjort. Jeg kan ikke skjønne at dette er vanskelig, med den terrorlovgivninga vi har.

LES OGSÅ: Kirkeseniorer legger press på Solberg om barn av fremmedkrigere

For lang tid

Holte er glad for at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad nå har igangsatt arbeidet med plan for å ta vare på barna som kommer, og eventuelt også foreldrene. Hun kritiserer likevel regjeringen, også KrF, for å ha vært for passive og bare peke på utfordringene – og dessuten for å ha brukt lang tid.

– Jeg er ikke imponert. Jeg savner at noen går ut og sier at dette er norske borgere. Vi har brukt flere millioner kroner på å hente hjem andre norske borgere som har begått kriminalitet, sier Holte.

Også UH-leder Bruflot mener regjeringa har brukt for lang tid:

– Jeg har vært tydelig på at vi må få hjem barn av IS-krigere. Punktum. Det er bra man har begynt, men det tok veldig lang tid før man klarte å få en løsning. Barna er uskyldige i dette. De sitter i en leir med helt umenneskelige forhold, en leir der de er helt uten framtid, sier hun.

LES OGSÅ: Ropstad klar med hjelp til IS-barna

---

Syria-barna

  • De såkalte Syria-barna er barn av IS-krigere eller andre personer tilsluttet IS som har dratt til IS-kalifatet fra andre land.
  • Det antas at det har vært rundt 40 barn med norske foreldre i disse leirene. Fem av dem er nå hentet ut, disse barnas foreldre var døde.
  • Det er stor uenighet internt i regjeringen om hva som skal gjøres med de resterende barna og om de bør hentes til Norge.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter