Politikk

Røde Kors klar til å hente IS-barna

Regjeringen drøfter hvordan de kan få IS-barna ut av Al Hol-leiren i Syria. – Vi har en unik tilgang, sier Ivar Stokkereit i Norges Røde Kors.

– Det er ikke lett å hente IS-mødrene og IS-barna hjem, men vi er sikre på at det lar seg gjøre, hvis regjeringen vil. Den internasjonale Røde Kors-komiteen har tilbudt hjelp, og vi har bedt Norge om å samarbeide med organisasjonene som er tilstede i leirene, sier kommunikasjonssjef i Redd Barna, Line Hegna.

LES MER: Må gjøre mer for å rehabilitere jihadister.

Uenige

Lørdag ble det kjent at regjeringen har drøftet mulighetene for å hente barna hjem til Norge. Ett alternativ er å bruke humanitære organisasjoner som mellomledd, melder NRK. En annen mulighet er å øke den humanitære bistanden til leirene.

Regjeringspartiene er imidlertid langt fra enige om hva som bør gjøres med IS-barna. Mens Frp-leder Siv Jensen har sagt at «Norge ikke bør løfte en finger», uttalte fremtredende politikere i KrF og Venstre «engasjert seg sterkt for å hente hjem de norske kvinnenes barn», ifølge VG.

LES MER: Uvisst hvor farlige hjemvendte IS-krigere er.

Bindeledd

Ivar Stokkereit, enhetsleder i Norges Røde Kors, bekrefter at organisasjonen har vært i kontakt med regjeringen.

– Norges Røde Kors har gjentatt beskjeden Den internasjonale Røde Kors-komiteen har sendt til alle stater: at vi kan være et bindeledd mellom de som bor i leirene og familiene deres, eller myndighetene i landene de kommer fra.

Stokkereit forteller at Røde Kors gjennom Genève-konvensjonen har en særstilling fordi de har en unik tilgang til alle områder.

LES MER: Kommentar: Alle kriger er kriger mot barn. Barna bør ikke lide for foreldrenes synder.

Humanitære behov

Norges Røde Kors er først og fremst opptatt av å lindre de humanitære behovene i Al Hol-leiren, som nå huser 80.000 mennesker. Leiren er bygget for 10.000.

– Regjeringen har skissert en del utfordringer, blant annet med å få verifisert statsborgerskapet til de som skal hentes hjem. Det er regjeringen som må ta en beslutning, og det er regjeringen som må utstede reisedokumenter slik at Røde Kors eventuelt kan hente ut disse barna.

– Vil Røde Kors da ta dem med til den norske ambassaden i Tyrkia, for eksempel?

– Det må vi vurdere konkret hvis vi får en anmodning fra regjeringen, svarer Stokkereit.

LES MER: Systematisk forskjellsbehandling radikaliserer muslimer.

Ingeborg Misje Bergem

Ingeborg Misje Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk