Politikk

Må legge bånd på seg selv

– Det er en sikkerhetsanalyse jeg har gjort for min egen skyld, sier Marian A. Hussein. Nå går SV inn for en egen handlingsplan mot islamofobi.

Marian A. Hussein er ingen kjent SV-politiker. Hun har vært forsiktig med å delta i samfunnsdebatten:

– Som minoritet møtes du ikke nødvendigvis på grunnlag av meningene dine, men hvem du er. Da velger jeg å beskytte meg selv, og heller jobbe gjennom partiapparatet. Det er en sikkerhetsanalyse jeg har gjort for meg selv. Jeg ønsker ikke å begrense min egen eller min ­families bevegelsesfrihet, sier lederen for SVs inkluderingsvalg.

– Det viser at demokratiet ikke er tilgjengelig for alle. Dette er første gang jeg stikker hodet litt fram, legger hun til.

BERIT AALBORG: «Lysbakken vil trekke Ap mot venstre. Analysen hans har én grunnleggende svikt»

– Noe særegent som rammer muslimer

Lørdag ble SV første stortingsparti som ­formelt går inn for en handlingsplan mot islamofobi. Da vedtok landsmøtet en antirasistisk resolusjon, som Hussein har ledet ­arbeidet med.

Et økende antall anmeldelser av religiøst motivert hatkriminalitet, netthets og diskriminering på arbeids- og boligmarkedet – Norge trenger politikk mot både hverdagsrasisme og muslimhat, mener hun:

– I et jobbintervju opplevde jeg at en arbeidsgiver var mest opptatt av å snakke om somaliske kvinner og hijab. Det satt lenge i meg. Og det siste året har mange muslimske kvinner blitt angrepet, slik som Faisa ­Warsame på Tøyen i Oslo. Det er noe særegent som rammer mennesker med muslimsk bakgrunn. Vi mangler god forskning på det fra et norsk perspektiv.

LES OGSÅ: SVs inkluderingssjef koblet Siv Jensen til rasisme

Varsler forslag i Stortinget

Freddy André Øvstegård, SVs mann i Stor­tingets familie- og kultur­komité, varsler allerede nå at han snart vil fremme forslag om en ­handlingsplan mot islamofobi.

Norge fikk sin første handlingsplan mot jødehat i 2016. Nå trengs en egen mot islamofobi, som går systematisk til verks og peker ut konkrete utfordringer og tiltak for en av våre største minoriteter, mener Øvstegård.

– Moskéangrepet på New ­Zealand viser hvor farlig ­islamofobi kan være i ­ytterste konsekvens. Vi må arbeide ­systematisk.

SV går også i gang med et­ ­internt arbeid som skal munne ut i konkrete forslag til ny ­politikk mot islamofobi, varsler Marian A. Hussein.

Der håper hun å samarbeide med aktører som Islamsk Råd, den minoritetspolitiske tanke­smien Minotenk – og ­Salam, en organisasjon for skeive ­muslimer.

– De rammes dobbelt av diskriminering og rasisme.

BERIT AALBORG: «Velger raddis-velgerne hardtslående Rødt og MDG, eller lar de stemmene gå til storebroren SV?»

– Politikerne har sviktet

De to SV-­erne er skuffet over de politiske ­partienes vilje og evne til å ta grep mot muslimhat. Heller ikke venstresiden har vært gode nok, mener Hussein.

– Vi har vært for redde for å virke for krenkbare og dermed gitt Frp fritt spillerom.

I senere år har det riktignok vært mye oppmerksomhet rundt netthets og debattklima. Det har utløst debatter om grense­oppgangen mellom ytrings­frihet og hensyn til minoriteter som rammes.

Selv om regjeringen har ­levert en strategi mot hatefulle ­ytringer, synes ikke Hussein det er godt nok:

– Integreringsminister Jan Tore Sanner sier han blir ­dårlig av å lese kommentarfelt. Men han evner ikke å bruke de ­politiske virkemidlene han har tilgjengelig for å gjøre noe med dette. Jeg ­mener at så lenge din ytring krenker mitt menneskeverd og stopper meg fra å delta på lik linje med deg, så må det tas på alvor.

LES OGSÅ: Hardt Lysbakken-oppgjør med blå «mirakeltro» og «sjamanisme»

– Handler også om trosfrihet

For kristen­sosialisten Øvstegård handler kamp mot islamofobi også om trosfrihet:

– I et sekulært og mangfoldig samfunn må vi ta vare på det ­religiøse mangfoldet vi har. Da må vi kjempe mot diskriminering og hets som begrenser friheten til å utøve troen sin.

SV-veteran, prest og ­tidligere miljøvernminister, Helen B­jørnøy, er stolt over vedtaket:

– Inkludering er viktig for alle med et grunnfestet verdisyn. ­Humanisme og menneske­verd har alltid vært sentralt for SV. Handlingsplanen og ­resolusjonen forsterker inn­satsen mot undertrykking og ­forskjellsbehandling, og for å gi folk frihet til å tro det de vil, sier hun.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk