Klima

Hardt Lysbakken-oppgjør med blå «mirakeltro» og «sjamanisme»

Med tøff rød språkbruk gikk SV-lederen til harde angrep på blå skattelettelser, Erna Solberg og direktører i «fossilselskapene».

(GARDERMOEN): I talen til landsmøtet på Gardermoen spådde Audun Lysbakken at Norge ville bli et land hvor dårlige høyreorienterte ideer kommer for å dø.

– Lenge etter at andre land har innsett at skattekutt til de rike ikke sildrer ned til folket, venter norsk høyreside trofast på det samme mirakelet her til lands. Det er politisk overtro, økonomisk sjamanisme, sa han og la til:

– Siv Jensen kan like gjerne danse regndans for å få billigere strøm.

LES OGSÅ: Rødt rapper stadig flere SV-velgere

Rød resept: Nye luksusskatter

Kamp mot ulikhet var dominerende hovedtema i Lysbakkens oppgjør. Han lover nå saftige skatteøkninger for de rike: Ny direktørskatt på lønninger over 1,5 millioner og maktskatt på skyhøy arv.

– Mer skatt på luksus og privilegier, mindre skatt på det viktigste vi har: Arbeid. Det er en skattepolitikk for de mange, ikke for de få. Det er overklassen sin tur til å stramme livreimen nå, sa Lysbakken.

Stikk til Venstre og KrF

Lysbakken harselerte også litt med de to små sentrumspartiene som kaver under sperregrensen. SV har nå for lengst kjempet seg godt over denne:

– Erna Solberg leder de rike sin regjering Det er vanlig å si at hun ikke gjør noe for de svake i samfunnet. Det er jeg uenig i. Hun har jo tatt KrF og Venstre inn i regjering.

– Det er ufint å erte partier fordi de er små. Jeg bare synes det er litt deilig å spøke med sperregrensen, jeg har ventet på det i årevis.

LES OGSÅ: Dette var Høybråtens tunge høst

Abortopprør var bare starten

SV-lederen varslet at den nye abortdebatten bare er starten på flere opprør som kan lykkes mot dagens flertallsregjering:

– De hadde tenkt å foreslå en mye større svekkelse av kvinner sin rett til å bestemme over egne liv. Det fikk de ikke til. Den folkelige motstanden var for sterk.

For i følge Lysbakken betyr dette at statsminister ikke kan gjøre som hun vil:

– Nå følger barnevernsopprør, barselopprør og klimaopprør. Kvinnebevegelsen har vist vei.

Hyllet klimastreikere

SV-lederen hyllet det internasjonale elevopprøret mot manglende klimagrep. Han tror svenske Greta Thunberg kan komme til å bli vår tids svar på den amerikanske borgerrettsaktivisten Rosa Parks.

Han sa seg «møkk lei» beskrivelser om at vi alle er i samme båt i klimadebatten.

– Vi er jo ikke det. Vi vil alle rammes knallhardt hvis klimaendringene får fortsette, mens bare noen få tjener store penger på å utsette handling mot krisen. Det er direktørene og de store aksjonærene i fossilselskapene – mot alle oss andre. Det er her du finner eliten i klimaspørsmålet: «Fossil-eliten».

LES OGSÅ: Holder SV koken, blir valgnatten en feststund

Tale-moro med Sanner og Elvestuen

Lysbakken spår at i samfunnsfagbøkene i framtiden kommer det til å være et langt kapittel om Thunberg og det ungdommelige klimaopprøret.

– Og ikke ett ord om Jan Tore Sanner, la han til.

Lysbakken ristet også i klima- og miljøminister Ola Elvestuens uttalelse om at han gjerne ville invitere klimastreikende elever til et møte:

– Det skjedde samme dag som regjeringen hans utlyste 90 nye letelisenser til oljedirektørene, sa han.

SVs nye våpen i klimakampen skal være opplegget Green New Deal. Lysbakken lover at hver krone som tas inn i nye miljøavgifter skal tilbake til folket.

– Vi foreslår en folkebonus. En grønn folkebonus, sa han.

«Ubehagelig» ulikhetsdebatt for de blå

Lysbakken hevdet at ulikhetsdebatten nå er i ferd med å bli ubehagelig for høyresiden. Derfor bruker de krefter på å snakke om innvandrere.

Tenk så praktisk – å finne noen med lite makt og rikdom som kan få skylden for at ulikheten i makt og rikdom øker.

Han fastslo at en integreringspolitikk som virker og kamp mot ulikhet er to sider av samme sak. Da må ingen barn vokse opp i fattigdom.

– Økt barnetrygd er jo like viktig selv om mange av de fattige familiene har minoritetsbakgrunn. Hvert eneste barn i dette landet er vårt barn, ingen nordmann er andreklasses norsk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima