Politikk

Ungdommen vant «tiggeslaget» i Høyre

Ledelsen var splittet da partiets to største fylkeslag ville skrote rett til tigging og åpne for tiggeforbud i Høyres nye prinsipprogram.

(Gardermoen): Lørdag formiddag ble «tiggeslaget» avgjort på Høyres landsmøte. Da sto den store debatten om nytt prinsipprogram.

Komiteen som har utarbeidet forslaget til nytt prinsipprogram, ville fastslå at alle mennesker har rett til å be om hjelp, også i form av tigging. Høyres to største fylkeslag – Oslo og Vestland – ville derimot skrote hele passasjen og erstatte den med en åpning for kommunalt tiggeforbud. Agder Høyre hadde på sin side forslått å stryke henvisningen til tigging, men la resten stå.

Begge forslagene falt med overveldende flertall.

BAKGRUNN: Høyre kan utelukke tiggeforbud – klart for strid på landsmøtet

Overraskende stort flertall

Tiggedebatten vakte stort engasjement og så på forhånd ut til å bli en av landsmøtets mest konfliktfylte saker.

Ledelsen var splittet. Mens nestleder Jan Tore Sanner ledet prinsippkomiteen som ville knesette retten til å tigge, stemte både partileder Erna Solberg og nestleder Bent Høie mot formuleringen.

Solberg og Høie gikk dermed på et nederlag. Sanner og co fikk støtte fra et overraskende stort flertall i salen.

Det var særlig Unge Høyre som kjempet for retten til å tigge om penger. Nestleder Daniel Skjevik-Aasberg kastet seg inn i debatten fra talerstolen:

– Hva vil vi egentlig til livs? Tiggerne som sitter på hjørnet med kopp? Kirkens Bymisjon som deler ut varme tepper? Eller de som gir mat til dem som ikke eier mer enn de står og går i? Menneskeverd er å akseptere at alle kan gå på trynet i livet. Å anerkjenne de som sitter med bøyd hode, strekker ut hånda og sier «vær så snill». Vi kan ikke forby alt vi ikke liker, derfor må vi si nei til tiggeforbud, sa han i debatten.

LES OGSÅ: Bollestad i historisk tale til Høyres landsmøte: Derfor valgte jeg Erna Solberg

Uenighet om hvordan vedtaket skal forstås

Selv om avgjørelsen har falt, betyr ikke det nødvendigvis at det blir ro om tigging i Høyre. Det er nemlig uenighet om hva det nye punktet i programmet betyr.

Flere tolker det som at Høyre må gå bort fra sitt standpunkt om kommunal adgang til forbud mot tigging eller organisert tigging. Andre, deriblant nestleder Sanner, mener derimot at slike lokale forbud er forenlig med det som nå står i programmet.

LES OGSÅ: Slik endte dramaet om aktiv dødshjelp i Høyre

Tiggeduell

Før debatten og avstemningen ble det arrangert en «tiggeduell» mellom Unge Høyre-leder Sandra Bruflot og Marte Leirvåg fra Bergen Høyre.

Bergen Høyre ønsker å gå inn for et lokalt tiggeforbud i kjølvannet av NRK Brennpunkts avsløringer om organisert tigging og kriminalitet i vestlandsbyen. Leirvåg viste til dokumentaren «Lykkeland» og politiets ønske om å få virkemidler for å komme organisert tigging til livs. Hun mener prinsippkomiteens forslag kunne bidra til legitimering av tigging.

– Arbeid er nøkkelen ut av fattigdom. Å si nei til tiggerforbud er å opprettholde en fattigdomsfelle som går igjen gjennom generasjoner. Tigging har ikke løftet noen ut av fattigdom. Tillater man tigging gjør man det attraktivt for folk å knytte seg til kriminelle grupperinger som kan hjelpe dem til Norge, sa Leirvåg.

Sandra Bruflot kvitterte med at det alt finnes lovverk som kan brukes i disse tilfellene. Dessuten rammer tiggeforbud alle, mener Unge Høyre-lederen:

– Du rammer ikke bare noe som alt er forbudt. Du forbyr også norske narkomane og andre uten nettverk muligheten til å be om hjelp. Noen som tigger utøver kriminalitet. Da er DET problemet, ikke tiggingen. Jeg tror ikke vi får noen ut av fattigdom ved å la dem tigge. Men jeg tror ikke vi får noen ut av fattigdom ved ikke å la dem tigge heller. At kommuner bør få bestemme selv hører ikke hjemme i et prinsipprogram, men i en håndbok for lokalpolitikere. Vi må slå fast at utnytelse av andre er uakseptabelt. Men retten til å be andre om hjelp skal vi ikke røre.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk