Politikk

Nektet å delta i møte med Giske: – Vil ikke være med på hans hvitvasking

Giske-saken: Kirkeverge og Ap-medlem Gunnar Winther har skapt bølger lokalt etter at det ble kjent at han ikke ville delta på Steinkjer Aps årsmøte.

Oslo 14.01.2017
Årsmøte i Åpen folkekirke i Oslo 14. januar 2017. Møtet ble holdt i kulturkirken Jakob.
FOTO: JOAKIM S. ENGER
---
Bildet er kun til bruk i Vårt Land, nett og papir.
Bildet kan ikke gis bort eller videreselges til tredjepart uten etter avtale.
Bildet kan lagres i Vårt Lands bildearkiv.
Bildet skal alltid krediteres med FOTO: JOAKIM S. ENGER
Manglende byline, helt eller delvis vil føre til ekstraregning.
---

– Jeg mener at Trond Giske ikke skal ha sentrale verv i Ap igjen. Han har hatt sin mulighet, og den har han forspilt, sier Gunnar Winther.

Han er Ap-medlem, har sittet som kommunestyremedlem i Steinkjer kommune og er også kirkeverge for Frosta, Levanger og Verdal.

Winther gikk nylig ut på Facebook og sa at han ikke ønsket å delta på årsmøtet til Steinkjer Ap, som ble avholdt onsdag. Årsaken er at Giske skulle tale på møtet. Winther ser dette som et forsøk fra Giske på å posisjonere seg til å komme tilbake. Det ønsker han ikke å være en del av.

LES OGSÅ: – Folk bør ha vett nok til ikke å tilby Trond Giske verv og han til å takke nei

Kalt kristenmoralist

Winther reagerer på at reaksjonene mot Giske kalles for maktkamp og at en del av varslene bagatelliseres. Han bygger ikke sitt standpunkt på den såkalte dansevideoen.

– Det han sa da han møtte i Dagsrevyen 21. desember 2017 var nok til at jeg tenkte «nå trekker du deg fra alle verv, nå sier du ubetinga unnskyld, så trekker du deg tilbake». Det var min tanke og det har bygget min argumentasjon hele veien. Det har ingenting med denne dansevideoen å gjøre. Det har med det som skjedde rundt de faktiske varslene og det som ble avdekket der, sier Winther.

LES OGSÅ: Kvinner bak Giske-video rasende på sitt eget fagforbund

Han har møtt folk både innenfor og utenfor Arbeiderpartiet som bagatelliserer varslene som har kommet, sier han. Winther, som er aktiv i Åpen folkekirke, har også blitt kalt «kristenmoralist» når han har sagt at han mener Giske ikke bør få nye verv.

– For en som i hele mitt voksne liv har vært definert inn på den liberale sida i kirka, er det spesielt å bli kalt for kristenmoralist. Når andre mennesker kan bli skada av de handlingene mennesker med makt utøver, så er det helt nødvendig å sette ned foten. Det er empati og evne til å sette seg inn i andre menneskers situasjon, ikke moralisme, sier Winther.

Kulturforskjell mellom kirke og parti

Winther er også medlem av både Kirkemøtet og Kirkerådet. Han mener politikken er særegen i at folk stadig kommer tilbake etter slike saker.

– Hvis en lignende sak hadde blitt avslørt i kirka, hvordan tror du det ville blitt tatt imot?

– Jeg kan bare spekulere, men jeg vil tro at alle ville ha skjønt at «nå er jeg ferdig her». Jeg tror nesten det er spesielt for politikken at folk velger å kjempe for posisjonene sine, selv etter at noe slikt er avdekket, sier Winther.

LES OGSÅ: «Giske har prioritert arbeidet med å gjenopprette en urett som angivelig har rammet ham selv»

Han peker på både kirkens verdigrunnlag og at kirken har utarbeida tydelige retningslinjer for håndtering av slike saker som en årsak.

– Jeg tror man i kirken har en kultur og systemer som sørger for at det håndteres, sier han, men understreker at han mener det er politikken som skiller seg ut, ikke kirken. Men kirken kan heller ikke garantere at det ikke finnes mennesker i maktposisjoner som kan skade andre med oppførselen sin.

– Ikke maktkamp

Winther mener snakket om en maktkamp er en avsporing.

– Det er sikkert reelt at det oppfattes som en maktkamp. Men det er absurd at det framstilles slik. Det handler ikke om det, men om én person sine handlinger som tillitsvalgt. Som privatperson ønsker jeg ham alt godt, men når Giske som tillitsvalgt ikke har gjort seg tilliten verdig, kan han heller ikke ha tillitsposisjoner i Ap, sier Winther.

Han stilte opp i et intervju for Trønderavisa tidligere denne uka. Etter det har flere henvendt seg til ham, både andre Ap-medlemmer og sympatisører, som er enige men som ikke selv ønsker å gå offentlig ut. Det koker godt i kommentarfeltene og saken er svært betent, ifølge Winther.

LES OGSÅ: «Giskes etterspill»

Han mener det ville ødelegge partiet om Giske returnerte til toppen i partiet.

– Det er en absurd tanke at han skulle vært leder i stedet for Gahr Støre. Om det blir en kamp om dette i Ap, er det nok veldig mange som ville måttet vurdere medlemskapet og lojaliteten til Ap. Inkludert meg selv.

Vårt Land har onsdag ettermiddag forsøkt å få tak i Trond Giske for tilsvar, uten å lykkes.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk