Nyheter

– Ap har ingen rett til å tilgi for ofrene

– Folk bør ha vett nok til ikke å tilby Trond Giske verv og han til å takke nei, sier Grete Fossum. Veteranen vet ikke om hun vil stemme Ap.

– Trond Giske ønsker alt det beste for Ap, men gjør alt det verste, sier mangeårig stortingsrepresentant, Grete Fossum.

Onsdag ble Giske innstilt som medlem i fylkesstyre og arbeidsutvalg i Trøndelag Ap. Nå gjør han trolig comeback i partiverv et drøyt år etter at han gikk av som nestleder på grunn av varsler om seksuell trakassering.

LES OGSÅ: – Giske-saken har skadet likestillingsprofilen til Ap

Formelt og moralsk

Varslerne reagerer sterkt på nyheten. Anna-Sabina Soggiu, nestleder i Gamle Oslo Ap, melder seg ut, skriver NRK.

Hun mener Ap tar bedre vare på dem det varsles om enn på varslerne. Signalet er at Ap ikke tar likestilling og ukultur på alvor:

– Jeg forstår ikke at det ikke finnes hinder for at slike personer skal kunne delta fullt i partiet. Partiet signaliserer at kvinner ikke er trygge i Ap, sier Soggiu.

Formelt sett står Trøndelag Ap helt fritt til å innstille og velge hvem de vil. Nylig fjernet partiledelsen all tvil om det i et brev til Giske. Budskapet var at saken er avsluttet og at det ikke er formelle hindre for full deltakelse i Ap.

Moralsk sett burde budskapet fra både fylkeslag og Ap-ledelse vært et helt annet, mener Grete Fossum:

– Hvorfor skal man være så himla demokratiske? Man har ingen rett til å tåle og tilgi på vegne av ofrene.

LES OGSÅ: Da Metoo veltet Svenska Akademien

Usikker på om hun vil stemme på Ap

Fossum frykter for Aps ry som likestillingsparti og oppslutningen blant kvinner, som utgjør flertallet av partiets velgere.

– Det er vanskelig å se at Ap tar likestilling på alvor nå. Mange kvinner synes ikke folk som har brutt reglene for seksuell trakassering bør få komme tilbake.

Selv er hun usikker på om hun vil stemme på Ap ved neste valg.

– Folk bør ha vett nok til ikke å tilby Giske noen verv og han bør ha vett nok til å takke nei. Hadde han tatt innover seg at han ikke har oppført seg som han skulle, burde han hatt ydmykhet nok til å se at han er med på å splitte partiet.

Alt i fjor vinter sa Fossum at hun Ap vurderte å stemme på et annet parti. Årsaken var tøffe toner i flyktningpolitikken. Vårt Land kjenner til at håndteringen av håndteringen av varslene mot Giske også var en viktig årsak. Hun er ikke blitt tryggere på eget parti:

– Vurderingen er den samme. Det handler om å ta likestilling på alvor og utydelig opposisjon.

Det lyktes ikke Vårt Land å få en kommentar fra Giske før avisen gikk i trykken.

LES OGSÅ: Oppvaskmøte om abort mellom Jonas Gahr Støre og Erik Lunde

– Ofra kan bli usynlige

Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep skriver i en e-post til Vårt Land at «det er en risiko ved varsler at de utsatte blir usynlige».

Her skal det understrekes at Giske er verken skyldig i vold eller overgrep, og at ressurssenteret ikke uttaler seg om Giske-saken, men på generelt grunnlag:

«Fokuset er gjerne på den som anklagen rettes mot. Effekten det kan ha, er at det er varslerne og/eller de utsatte som bærer omkostningene av å si ifra og stå opp mot urett og krenkelser. Mange krenkelsessaker har det til felles at de ikke aktualiserer strafferettslige sanksjoner, men organisasjoner og kirkesamfunn må likevel håndtere sakene på et etisk og mellommenneskelig nivå», skriver praktisk-teologisk rådgiver Dina Willemse.

LES OGSÅ: – Vil regjeringen lovfeste et prinsipp om at klarer du ett, så klarer du to?

– Viktig symbolverdi for Giske

Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen, tror et eventuelt Giske-comeback i et rikspolitisk tillitsverv vil møte tyngre motstand.

– Symbolverdien ved å få sitt første tillitsverv et år etter at striden raste er viktigst for Giske. Og en enstemmig innstilling betyr mye mer enn nestledervervet, sier Aglen, som mener dette er alt annet enn et nederlag for ham.

Men også i Giskes hjemfylke var det tøff tautrekking i valgkomiteen – og i Trøndelag Ap er det ulike syn:

– Et stort flertall mener Giske er en så viktig politiker at Ap ikke har råd til å la være å bruke ham. Et flertall mener også at han har fått straff nok, at handlingene hans ikke var alvorlige. De var forberedt på støy og ville rive av plasteret først som sist. Men det er også et ganske bredt spekter som mener varslene var så alvorlige at han burde vært ute lenger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter