– Det virker som at blå side i KrF har latt Frp og Høyre åpne et hurtigspor til flere kommersielle aktører i barnevernet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Vårt Land.
I fjor vår påla de rødgrønne og KrF regjeringen å øke andelen ideelle tilbydere av institusjonsplasser i barnevernet til 40 prosent innen 2025.
Det skulle skje på én klar betingelse, fastslo stortingsvedtaket: Det offentliges andel måtte ikke reduseres. Med andre ord: Det skulle bli færre kommersielle og flere ideelle tilbud.
Men i regjeringsavtalen mellom KrF og de borgerlige partiene er forbeholdet forsvunnet, melder Dagsavisen. Kun målet om 40 prosent ideelle er beholdt.
LES OGSÅ: KrF risikerer å måtte stemme mot egne forslag
Bekymring. Det vekker bekymring i Arbeiderpartiet – og i SV:
– Det er alvorlig at regjeringen stryker den siste setningen. Uten den er det åpent for at kommersielle kan øke sin andel på bekostning av offentlige tilbydere, sier SVs Freddy Øvstegård til Vårt Land.
– Barnevern må handle om mennesker, ikke markeder. Regjeringen må følge opp Stortingets vedtak selv om Høyre og Frp er profittens forsvarere. Her ligger det et tungt ansvar på KrF, sier SVs mann i familie- og kulturkomiteen.
Også en av KrFs tradisjonelle meningsfeller er bekymret. Asbjørn Sagstad, talsperson for sammenslutningen Ideelt Barnevernsforum, advarer i Dagsavisen mot markedstenkning i tjenester til sårbare barn. Han er også seniorrådgiver i den kristne stiftelsen Crux.
LES OGSÅ: Slik vil Ap og Støre vinne kampen mot høyresiden
Følges opp. Nå ber barne- og familieminister, Kjell Ingolf Ropstad (KrF), kritikerne om ta det med ro. Vedtaket står ved lag, selv om forbeholdet forsvant i regjeringsplattformen, bekrefter han overfor Vårt Land:
– Det er ingen grunn til bekymring. Barn i barnevernet skal fortsatt ha det beste tilbudet i barnevernsinstitusjonene. Hele vedtaket skal følges opp.
Ropstad er svært fornøyd med den utvidede regjeringens politikk for ideell sektor:
– Da jeg besøkte Blå Kors, kalte generalsekretæren dette for tidenes plattform for ideelle.
Frps Silje Hjemdal tolker også plattformen slik Ropstad gjør:
– Ja. Det offentlige skal ha hovedansvaret for barnevernet. Stortingsvedtaket står ved lag, sier medlemmet i familie- og kulturkomiteen.
Høyres leder for samme komité, Kristin Ørmen Johnsen, er ikke like klar. Hun var saksordfører da forslaget ble behandlet der:
– Komiteens intensjon var at vi ønsker flere ideelle. Formuleringen i erklæringen bryter ikke med det som var vår intensjon og med vedtaket. Vi har ikke sagt at vi ikke ønsker kommersielle aktører, selv om Ap og SV ønsker færre.
LES OGSÅ: Hareide-fløyen vurderer å organisere seg
Kampsak. Frontene blir tydeligere i norsk politikk med KrF i Solberg-regjeringen. På tirsdagens landsstyremøte i Ap, varslet Jonas Gahr Støre kamp mot privatisering av velferd fram mot valget i 2021:
– Våre viktigste angrepsmål vil være privatisering og svekking av offentlige og ideelle tilbud, sa Ap-lederen til Vårt Land.
De rødgrønne vil holde regjerings-KrF ansvarlig for Høyre og Frps økonomiske politikk:
– KrF har ikke bare valgt side, men hvilket parti de vil være. Bremseklossen i Stortinget er borte. Det vil bli mer flertall for Høyre- og Frp-politikk, sa partileder Audun Lysbakken i Stortinget forrige uke.
Frp og Høyre mener kritikken bunner i ideologi, ikke kvaliteten på barnevernstjenestene:
– Både stat og kommune er avhengige av private og ideelle for å hjelpe barn i krise. Hvis disse tilbudene forvant over natten, ville det fått katastrofale følger, sier Hjemdal.
– Det viktigste er hva som er best for barna, ikke hvem som driver en tjeneste, sier Johnsen.