På Aps første landsstyremøte etter at landet fikk borgerlig flertallsregjering, nærmest avlyste Jonas Gahr Støre nye maktsjanser før stortingsvalget i 2021. Det er om to og et halvt år.

– Vi må regne med at regjeringen sitter til 2021, sa Støre i landstyretalen og presenterte hovedretningen for hvordan Ap skal vinne makten tilbake.

Hovedvåpen: Kampen for god velferd. Det skal være kampsak nummer en for Ap. Og partiet skal opptre friskere og raskere i samfunnsdebatten.

LES OGSÅ: Slik risikerer KrF å måtte stemme mot egne forslag

«Abortpartiet»

Men med KrF på laget har Solberg-regjeringen flertall alene. Støre tegner nå et bilde av KrF som bidragsyter både til blå politikk og ikke minst det at Frp unngår å få politikken sin nedstemt i Stortinget. Ikke bare i fjor høst, men også nå står landet overfor et retningsvalg:

– I fjor høst, da Knut Arild Hareide kom med sitt utspill, handlet det ikke så mye om én sak. Hareide var opptatt av ikke å bli leder for «abortpartiet», men han ville tegne en retning for samfunnet. Men nå er det kommet en regjering som setter en annen kurs som alternativ for Norge, sa Støre.

LES OGSÅ: KrF-Ropstad lover ny religionspolitikk før sommeren

Sugerør

Han mener Ap står overfor en regjering som staker ut kurs for mer privatisering og som med skattekutt river grunn under et solid ambisjonsnivå for velferd. Han varsler kamp mot at «internasjonale kjeder får sugerør inn i vår statskasse og adgang til kontantstrømmer til barnehager og sykehus».

– Men hittil har det jo vært mest konfrontasjoner rundt abort og bioteknologi. Gir Ap nå velferdssatsinger større vekt enn verdioppgjør?

– Først var det en debatt om det skulle komme omfattende endringer i abortloven. Det skjedde ikke. Jeg har vært kritisk til KrFs veto mot endringer i bioteknologiloven. Kvinner blir fratatt kunnskap som kunne gjort dem tryggere og fosteret i mors liv fratatt medisinsk hjelp. Men våre viktigste angrepsmål vil være privatisering og svekking av offentlige og idéelle tilbud, svarer Støre Vårt Land.

LES OGSÅ: Her er oversikten – slik er regjeringens verdiløfter endret

Sammenbrudd?

– Har du selv noe håp om at indre spenninger får den nye regjeringen til å bryte sammen før stortingsvalget i 2021?

– Regjeringens start er svak. Det er manglende entusiasme og allerede nå tegn til at man trekker i ulik retning. Jeg planlegger som om denne regjeringen sitter frem til 2021. Men utfallet av kommunevalget og intern stemning utelukker ikke at mye kan skje.