Politikk

Slik kan KrF måtte stemme mot KrF-forslag

KrF kan komme til å stemme mot flere egne stortingsforslag fordi regjeringsplattform binder. Originalforslag om ideell pensjon og asyl kan bli gitt opp.

– Vi må nå gå igjennom dem og ta en runde med våre partnere, sier KrFs parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan.

Da KrF var i en fri rolle mellom rødgrønne og regjeringspartier, fremmet partiet egne representantforslag på viktige kjernefelt rett før forrige stortingsvår var omme. Nå er det rødt lys for blant annet disse:

• Hele ledertrioen sto i juni bak et stortingsforslag om løsning på historisk pensjonstrøbbel for ideelle aktører. Også på kommunalt nivå skulle nye ordninger virke.

• Et forslag – blant annet signert Kjell Ingolf Ropstad – om å sikre asylsøkere rett til å forklare seg muntlig om en klage på vurdering og avgjørelser.

LES OGSÅ: KrF-Ropstad lover ny religionspolitikk før sommeren

Nei-knapp?

Da KrF startet regjeringssonderinger, var ikke forslagene ferdigbehandlet i Stortinget. Og under regjeringsforhandlinger og i budsjettavtalen endte det med løsninger som ikke går så langt som KrF innbød til.

Når Stortinget til slutt skal stemme over forslagene senere dette halvåret, kan KrF risikere at de må trykke på nei-knappen i Stortinget. De slutte seg til mer neddempede versjoner og formuleringer i sakspapirene. For i flertallsregjering skal alle fire partnere stemme i blokk.

Taxfree

Også et KrF-forslag for å utrede om satelittbasert veiprising skal overta for bompenger, må på vent. Og avstemningen om en proposisjon – som KrF skaffet flertall for å tvinge frem – får nå en annen vending:

Regjeringen var bedt om å gjøre nødvendige lovendringer for å la Vinmonopolet overta taxfree-salget av alkohol ved norske flyplasser. Nå må KrF derimot støtte egen regjering, der partiene er blitt enige om å utrede spørsmålet mer.

LES OGSÅ: NOAS: KrFs konvertitt-seier må gjelder alle asylsaker

«Sette oss ned»

Risikerer dere å måtte stemme imot forslag dere selv har fremmet?

– Jeg utelukker ikke noe før vi nå har satt oss ned for å snakke med partnerne. Avklaringen vil komme i nær fremtid, svarer KrFs parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan.

For KrF handler det om å få med mest mulig av partiets intensjoner bak forslagene.

– Det er en jobb vi nå står overfor, sier han.

«I døra»

KrFs Geir Jørgen Bekkevold overtok i forrige uke vervet som leder i Helse- og omsorgskomiteen etter Olaug Bollestad. Han har ennå ikke helt oversikt over hva som blir KrFs eksakte posisjoner i saker der de før sto utenfor Solberg-regjeringen.

– Det kan hende vi møter oss selv i døra litt fremover, sier han.

Bekkevold overtar oppsynet med KrF-de store pensjonskostnadene som fortsatt tynger mange idéelle organisasjoner, til tross for at enkelte tiltak er på vei. Helsekomiteen sto i går foran en sisterunde om Stortingets holdning til KrFs forslag.

LES OGSÅ: Her er oversikten – slik er regjeringens verdiløfter endret

Symboltungt

At hele KrF-ledelsen i vår fremmet eget stortingsforslag ideelle og pensjon skulle gi saken tyngde. KrF-forslaget ville pålegge regjeringen å fremme «lovforslag og budsjettforslag som gir en løsning på de historiske pensjonsutfordringene for ideelle aktører», inkludert lavere forvaltningsnivå. KrF ville altså ha løst saken en gang for alle.

Tematikken er ikke omtalt i Granavollen-plattformen, men i budsjettavtalen fra i fjor fikk KrF gehør og bant seg til en utrede de økonomiske konsekvensene – «med sikte på» å dekke dem.

Asylsak

Et annet av KrFs originalforslag som man på partihold mener man ikke lenger kan stemme for, handler om å «styrke rettssikkerheten i asylprosessen». I regjeringsprogrammet fikk KrF riktignok kjempet inn at konvertitter skulle få møte personlig i nemndsmøte om troverdigheten i asylsøknaden. Men i vår ønsket KrF en mer omfangsrik adgang til muntlig forklaring for asylsøkere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk