Nyheter

Dragkamp om KrFs sjel

Hareide-fløyen i nettverket Drivkraft vurderer å bli en medlemsorganisasjon. KrF-nestor Kjell Magne Bondevik deltar på deres første konferanse.

Bilde 1 av 2

– Vi har nådd målet vårt om hundre påmeldte, men det er fortsatt mulig å melde seg på, sier Odd Anders With.

Den tidligere KrF-nestlederen, som nå har meldt seg ut av partiet, er blant folkene bak Drivkraft.

Det nye nettverkets konferanse i Oslo på lørdag tegner til å bli en stormønstring for den røde siden i KrFs retningsstrid.

LES OGSÅ: Hareide-venner lager nettverk og konferanse

Ikke borgerlig

På deltakerlista finner vi også navn fra flere korsveier i KrFs historie de siste tiårene. For eksempel Kristin Aase, som ble presset ut av partiet for snaue 30 år siden. Hun ville fornye KrF abortpolitikk. Fellesnevneren for dem alle er at de ikke ser på KrF som et borgerlig parti.

Toppene i sentrumsregjeringen på slutten av 90-tallet er representert ved Einar Steensnæs, Øystein Mjærum – og Kjell Magne Bondevik.

– Det er viktig å ta vare på gnisten Knut Arild Hareides bok og tale tente hos mange i høst. Partiet har gjort et annet retningsvalg enn hans anbefaling. Men tankene hans om hva kristendemokrati betyr i dag, er det viktig å ta vare på, sier den tidligere KrF-lederen og statsministeren.

LES OGSÅ: Hareide ikke bekymret for at nettverk splitter

Vil påvirke

Nettopp det er Drivkrafts uttalte formål (se faktaboks). Det vakte oppsikt da nyheten om nettverket og konferansen sprakk tidlig i januar.

Mye har skjedd i KrF siden da. Landsstyret anbefalte med knappest mulig flertall den nye regjeringsplattformen. Partiet sitter nå i regjering med den gamle erkefienden Frp. Blant arrangørene og de påmeldte har flere meldt seg ut.

Spørsmålene var mange da Drivkraft ble kjent. Var det omkamp om veivalget? Ville de danne et rivaliserende parti? Drivkraft vedgår at de ønsker å påvirke KrF – og norsk politikk forøvrig – og slik indirekte ha noe å si for seinere veivalg.

– Vi vil påvirke dagsorden og synliggjøre kristendemokratiske verdier som fort kommer i spill i regjering med Frp, sier Odd Anders With.

Tema som blir nevnt blant arrangørene er flyktinger, klima, bistand, fordeling – og en abortpolitikk som vektlegger forebygging fremfor lovendringer.

– Jeg er positivt overrasket over at mange ser at Drivkraft kan bidra til at færre som melder seg ut, går over til andre partier. I stedet får de et stoppested der de kan snakke sammen og påvirke politisk dagsorden, sier With.

LES OGSÅ: Sjefen for Oslo Symposium forsvarer Hareide og rødt nettverk

Formalisering

Nå vurderer Drivkraft å bli en medlemsorganisasjon, bekrefter With.

– Vi skal ta standpunkt til det. Vi må kunne håndtere det å være et nettverk. Mange verdifulle folk har lyst til å bidra. Derfor mener jeg det vil være naturlig med en form for medlemskap, sier han.

På lørdag satser arrangørene på å kunne si mer om Drivkrafts fremtid og en eventuell formalisering av nettverket. Planen er også at initiativtakerne da skal stå fram.

Den midlertidige arbeidsgruppen på tre består, foruten With, av Tore Christiansen (Nordland, utmeldt) og Kristin Walstad (Akershus, kjent for Facebook-siden «Heia Hareide»). Bak opprettelsen sto ti-tolv KrF-ere uten sentrale verv, men med bakgrunn fra tre lukkede Facebook-grupper, ifølge With.

LES OGSÅ: KrF risikerer å måtte stemme mot egne forslag

Ikke partidannelse

Partidannelse er fullstendig utelukket, forsikrer arrangørene, siden Drivkraft skal favne både KrF-ere og utmeldte.

Kjell Magne Bondevik mener det fortsatt må være rom for Hareides tanker i KrF – og menneskene som kjempet for dem:

– For meg er derfor dette det stikk motsatte av fraksjonsvirksomhet, sier Bondevik, som ikke var kjent med at Drivkraft vurderer å bli en medlemsorganisasjon:

– Det skal ikke jeg legge meg opp i. Det er viktig at dette ikke fremstår som fraksjonsvirksomhet. Jeg opplever dette som et nettverk at folk som tenker mye av det samme som Knut Arild ga uttrykk for, og som er åpent for alle.

LES OGSÅ: Ropstad lover ny religionspolitikk før sommeren

Amputert debatt

Einar Steensnæs, som seint i fjor sommer ba KrF undersøke regjering med Ap og Sp, sier han var raskt ute med å melde seg på konferansen:

– Debatten om veivalget ble amputert. Vi fikk ikke aldri virkelig debattert hva vi anså som viktige gjennomslag og hvor vi kunne få dem. I stedet fikk vi plutselig en debatt om vi hører hjemme på høyre- eller venstresiden, med slagordpreget argumentasjon om at vi ikke kan samarbeide med «sosialistene» og at «Erna er stjerna». For meg var det fremmed, siden vi hele tiden har sagt at vi kan samarbeide begge veier når målet er politisk gjennomslag. Konferansen kan la oss ta debatten om hvilken ledestjerne vi bør styre etter i dag som kristendemokrater, sier Steensnæs, som håper konferansen vil leve videre og «ikke bare bli en kanal for de som allerede er enig».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter