– Først signaliserte Knut Arild at han ønsket å fortsette. Så ble ønsket hans møtt med offentlig taushet fra noen og direkte motstand fra andre. Jeg kan lett forestille meg at det har bidratt til å skape en vanskelig situasjon for ham, sier Sele.
Han er skuffet over hvordan partifeller har behandlet Hareide i denne saken:
– Dette er veldig beklagelig for samlingen i partiet, for opplevelsen av at ulike syn er godt representert i alle ledd. Her har man gått glipp av en viktig mulighet til å bidra til samling i KrF etter retningsvalget, sier han til Vårt Land.
LES OGSÅ: Uenighet i KrF om Hareides fremtid
Flere runder i stortingsgruppa om saken
Det var Knut Arild Hareide selv som tirsdag morgen kunngjorde i NRKs Politisk kvarter at han ikke fortsetter som parlamentarisk leder.
– Jeg har vært i tvil og landet til slutt på å si nei, sa Hareide der.
Avgjørelsen falt på et møte i KrFs stortingsgruppe mandag kveld.
Flere medier har meldt at den avgåtte KrF-lederen ønsket å fortsette i rollen som parlamentarisk leder. En enstemmig stortingsgruppe og valgkomité skal også ha bedt ham om det på gårsdagens møte.
Likevel ble det nei «etter flere gode runder i stortingsgruppa», skriver Hareide i en pressemelding.
Vårt Land får bekreftet at det har vært to møter i stortingsgruppa om saken, i tillegg det endelige møtet mandag kveld. Med andre ord: Det har vært en vanskelig sak.
LES OGSÅ: Skepsis blant KrFs partnere til Hareide i nøkkelrolle
Bollestad og Toskedal avviser Dag Seles beskrivelse
Fungerende partileder Olaug Bollestad kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen:
– Stortingsgruppa ønsket ham. Knut Arild tok sitt valg.
Også stortingsrepresentant Geir Toskedal synes Dag Seles utspill er urimelig:
– Hareide fikk en fantastisk mottakelse i gruppa.
Fikk signaler
Etter det Vårt Land forstår skal Hareide ha fått tydelige signaler om hva partiet ville forvente av ham i rollen hvis han takket ja til å fortsette, noe han selv skal ha vært inneforstått med. Hareide skal ha diskutert spørsmålet med den nye KrF-ledelsen og partifeller med erfaring fra sentrale verv.
– Som parlamentarisk leder ville jeg vært KrFs første forsvarer av regjeringens politikk i Stortinget. Samme hva jeg hadde sagt, ville det bli stilt spørsmål ved mine intensjoner, sa Hareide til NRK mandag.
Årsaken er Hareides rolle i retningsstriden. Så sent som på KrFs dramatiske landsstyremøte torsdag 17. januar argumenterte han mot Granavollplattformen.
I etterkant meldte Vårt Land om at det på høyt hold blant KrFs regjeringspartnere har vært skepsis til Knut Arild Hareide som parlamentarisk leder.
Signalene fra KrFs partiledelse og stortingsgruppe har tydet på uenighet om Hareides rolle.
LES OGSÅ: – Vil være å bære Hareide ut av politikken
– Kjent på forskjellig press
– Jeg har kjent litt på forskjellig press, men det største presset har kommet fra mine støttespillere som ønsket at jeg skulle fortsette, sier Hareide til Vårt Land.
– Dag Sele mener det er beklagelig for mulighetene for samling i KrF at du til sist trakk deg?
– Dette handler om at jeg har hatt en helt spesiell rolle i retningsdebatten. Alle KrF-ere må kunne innta alle posisjoner i KrF, svarer Hareide.
Onsdag forrige uke meldte TV2 at skuffede, røde KrF-tillitsvalgte krever at Hareide får fortsette i rollen.
– Hvis KrF ikke velger Knut Arild Hareide som parlamentarisk leder, vil det være å bære ham ut av politikken, sa Magne Lerø, redaktør i Ukeavisen ledelse, til Vårt Land.
Som parlamentarisk leder i et regjeringsparti ville Hareide hatt en nøkkelrolle. Han ville vært bindeledd mellom regjeringen og KrFs stortingsgruppe, deltatt på uformelle møter med regjeringen og på ulikt vis blitt trukket inn i dens arbeid.
Han ville også måtte forsvare regjeringens politikk overfor opposisjonspartiene Ap og Sp, som han egentlig ønsket å gå i regjering med.
LES OGSÅ: KrF-drama bak lukkede dører
– Han hadde fortjent bedre
På spørsmål fra NRK om han har kjent på manglende støtte etter at det ble kjent at han ønsket vervet, viser han til at det var en enstemmig stortingsgruppe som ba ham ta vervet.
Fra før av har Hareide takket nei til å være statsråd i Solberg-regjeringen:
– Å være parlamentarisk leder ville vært en enda mer krevende enn å være statsråd, fordi du må være første forsvarer av regjeringens politikk, sier Hareide.
Dag Sele mener Hareide hadde fortjent bedre:
– Her har man en avgått partileder som så til grader har støttet opp om den nye ledelsen og bidratt til å samle. Derfor stusset jeg veldig over måten han ble møtt på. Han hadde fortjent å bli møtt med mer velvilje.
Selv varslet Sele at han trekker seg fra vervene sine da KrF vedtok å gå inn i Solberg-regjeringen tidligere denne måneden.