Politikk

Uenighet om Hareides fremtid

Signalene spriker blant partifellene om Knut Arild Hareide får fortsette som parlamentarisk leder eller kastes. Verken Kjell Ingolf Ropstad eller Hans Fredrik Grøvan har villet flagge støtte.

Signalene fra lederduoen i KrF spriker.

– Jeg synes godt Knut Arild Hareide kan betjene den jobben, sa Olaug Bollestad til Aftenposten på lørdag.

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad har hittil ikke ønsket å anbefale Hareides i rollen som parlamentarisk leder. Til NTB sier han at han ikke vil legge seg opp i stortingsgruppas valg, selv om Hareide er «en av de beste vi har».

LES OGSÅ: – Vil være å bære Hareide ut av politikken

Ønsker å fortsette – tilbakeholden Ropstad

Dermed er det usikkert om Hareide får fortsette som parlamentarisk leder etter at KrF gikk i inn i Solberg-regjeringen og han gikk av som partileder.

Spørsmålet har vært en politisk snakkis den siste uka.

Vårt Land erfarer nå at en avklaring kan komme allerede mandag kveld. Det skal det være uenighet om saken blant KrFs stortingsrepresentanter (stortingsgruppa), som skal avgjøre saken.

Hovedpersonen selv skal ønske å fortsette i rollen. Lørdag meldte Aftenposten at valgkomiteen har innstilt på nettopp det.

Mandag var det nesten tyst fra KrFs folk på Stortinget.

LES OGSÅ: Skepsis blant KrFs partnere til Hareide i nøkkelrolle

Må forsvare regjering han kjempet mot

Som parlamentarisk leder i et regjeringsparti vil Hareide ha en nøkkelrolle. Han vil være bindeledd mellom regjeringen og KrFs stortingsgruppe, delta på uformelle møter med regjeringen og på ulikt vis trekkes inn i dens arbeid.

Han vil også måtte forsvare regjeringens politikk overfor opposisjonspartiene Ap og Sp, som han egentlig ønsket å gå i regjering med.

Det springende punktet i stortingsgruppas diskusjon kan dermed tenkes å være: Kan Hareide gjøre jobben helhjertet etter å ha brukt det siste halvåret på å kjempe mot Erna Solbergs regjering?

Geir Toskedal, som erstatter Olaug Bollestad på Stortinget, er den eneste i gruppa som offentlig har uttrykt skepsis:

– Det er et spørsmål om entusiasme og engasjement, sier rogalendingen, som sto på blå side i veivalget, til NTB.

På høyt hold blant KrFs regjeringspartnere er det også skepsis til Hareide i rollen, erfarer Vårt Land.

LES OGSÅ: Drama bak lukkede dører

Ville ha Hareide som statsråd

Tidligere denne måneden sa både parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan og Kjell Ingolf Ropstad at de ønsket Hareide med som statsråd i den utvidede regjeringen.

Hareide takket nei. Og så seint som på KrFs dramatiske landsstyremøte 17. januar argumenterte han mot Granavollplattformen. Samtidig har han snakket fram Ropstad som partilederkandidat.

Nå vil ikke Grøvan å svare på om han ønsker Hareide som parlamentarisk leder, skriver Fædrelandsvennen. Også Ropstad har vært tilbakeholden.

Hareide er allerede valgt som leder for KrF-representantene ut denne perioden. Spørsmålet stortingsgruppa nå skal ta stilling til er derfor om han skal få fortsette – eller kastes.

Det siste vil være å «bære Hareide ut av politikken», sa redaktør Magne Lerø i Ukeavisen ledelse til Vårt Land nylig.

Som partileder var Hareide selvskreven i rollen. Nå har han gått av etter å ha tapt den avgjørende avstemningen i landsstyret med knappest mulig flertall.

Parlamentarisk leders neste store oppgave blir stortingsdebatten om regjeringserklæringen onsdag denne uka.

LES OGSÅ: Bollestad avblåser alle lederdebatt

KrF må legge ny kabal

I stortingsgruppa er det kun Geir Jørgen Bekkevold som offentlig har uttrykt støtte til Hareide som parlamentarisk leder. Han var også den eneste av representantene, utenom Hareide selv, som stemte nei til plattformen på KrFs landsstyremøte.

Bekkevold leder valgkomiteen. Dens andre medlem er Torhild Bransdal, som sto på blå side.

KrFs stortingsgruppe må også lande en ny komitékabal på Stortinget. Nå som Bollestad og Ropstad har blitt statsråder, står plassene deres i helse- og omsorgskomiteen og utdanningskomiteen.

Det er ikke gitt at deres vararepresentanter, Geir Toskedal og Jorunn Gleditsch Lossius, overtar de posisjonene. Det kan bety omrokkering av KrFs komitékabal. I så fall må KrF også komme til enighet med de andre partiene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk