Politikk

– Vil være å bære Hareide ut av politikken

Ledelsesekspert mener KrF bør vokte seg vel for å nekte Knut Arild Hareide å bli parlamentarisk leder. Hareide ønsker å fortsette i nøkkelrollen.

Hvis KrF ikke velger Knut Arild Hareide som parlamentarisk leder, vil det være å bære ham ut av politikken. Da vil frontene tilspisse seg i KrF, sier Magne Lerø, redaktør for Ukeavisen ledelse.

Onsdag meldte TV2 at skuffede, røde KrF-tillitsvalgte krever at Hareide får fortsette som parlamentarisk leder. De mener det vil være et viktig skritt på veien for å samle partiet. Hareide selv er ikke avvisende til å bli parlamentarisk leder.

LES OGSÅ: Drama bak lukkede dører da splittet KrF sa ja

– Et nei vil signalisere blå storeslem

Torsdag i forrige uke sa KrFs landsstyre og stortingsgruppe ja til Granavollerklæringen og Solberg-regjeringen. Hareide gikk av som partileder samme kveld.

Likevel ønsker han å fortsette som parlamentarisk leder, skriver flere medier. Avgjørelsen faller først når KrFs stortingsgruppe er fulltallig og samles neste uke.

Hareide viser at han fortsatt vil stå på for KrF selv om han var uenig i veivalget. Velger de ikke ham, vil det være et signal om at det nå er den blå fløyen som har makten, sier Lerø.

Hareide skal ha argumentert mot regjeringsdeltakelse så sent som på det avgjørende landsstyremøtet forrige uke.

LES OGSÅ: Tre av fire går i samme frimenighet. Nå skal de meisle ut ny trospolitikk

Professor: – Kan skape forviklinger

– Det er klart det kan skape litt forviklinger hvis Hareide skal forsvare et regjeringsprosjekt han egentlig er imot, sier derimot professor Per Lægreid ved Universitetet i Bergen.

Som parlamentarisk leder vil Hareide være bindeleddet mellom regjeringen og stortingsrepresentantene til KrF (stortingsgruppa), forklarer statsviteren.

Han vil dessuten delta på uformelle møter med regjeringen og trekkes inn i dens arbeid på andre måter også. Hareide vil med andre ord bli en sentral mann for et regjeringsprosjekt han var motstander av.

– Etter anbefalingen om å søke regjeringsmakt med Ap og Sp kan han ha mistet tillit hos de andre regjeringspartiene. Det kan kanskje også gå på entusiasmen løs for Hareide selv hvis han må fronte en politikk som han ikke er så veldig for i Stortinget, fortsetter Lægreid.

LES OGSÅ: Bollestad ikke ute av lederløpet

– Hindre at KrF havner i lomma på Frp

Men KrF må balansere motstridende hensyn i valg av parlamentarisk leder, påpeker professoren. Å velge Hareide kan være god indremedisin:

– Internt i KrF kan det være et smart trekk for å prøve å minske konfliktene i partiet, bringe fløyene sammen igjen. Hareide vil også kunne fronte KrFs primærpolitikk innad i regjeringen og forsøke å hindre at de havner i lomma på Frp. Samtidig vil vel ikke Frp være like begeistret for det, sier han.

Magne Lerø tror i motsetning til Lægreid at Hareide vil ha få problemer med å forsvare regjeringens politikk overfor opposisjonspartiene som han ønsket å regjere med.

– Han har vist på en forbilledlig måte at han er i stand til å takle nederlag og er den klart best kvalifiserte for vervet. Jeg tror faktisk han vil forsvare regjeringens politikk skikkelig. Det ville vært vanskeligere hvis det var snakk om en mindretallsregjering, som var avhengig av andre partier i Stortinget, sier redaktøren, og legger til:

– Det er dessuten i regjeringens interesse at KrF bygger ned splittelsen i eget parti.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk