Politikk

Borgerlige forhandlinger i gang

KrF går inn i forhandlinger uten abortultimatum. Erna Solberg avviser at hun har oversolgt muligheten for endringer i abortloven.

Bilde 1 av 3

(Granavolden, Hadeland): – Etter en lang ferd er jeg glad for å kunne starte forhandlinger. KrF kan tilby noe de andre her har slitt litt med de siste årene, nemlig stabilitet.

Dét sa nykommeren Kjell Ingolf Ropstad da han møtte pressen sammen med partilederne i Høyre, Venstre og Frp onsdag ettermiddag. På ærverdige Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland i Oppland forhandler de nå om å danne den første ikke-sosialistiske flertallsregjeringen siden 1980-tallet.

Forhandlingene skjer også på historisk grunn, nær vegg i vegg med de berømte søsterkirkene på Gran:

– Jeg håper de kristne verdiene og kulturarven kan prege en ny regjering. KrF ønsker å løfte familier, et likeverdsamfunn der det er plass til alle og å ta globalt ansvar for klima og fattigdom, var budskapet fra Ropstad.

BERIT AALBORG: Slik ble KrFs prosess

Solberg avviser oversalg av abort

Særlig ett spørsmål opptok presseoppbudet på det historiske tunet: Abort.

På spørsmål om KrF kan gå i regjering uten gjennomslag for at abortloven skal endres, svarte Ropstad:

– Jeg stiller selvsagt ikke noe ultimatum, men det er et av de viktige feltene vi kommer til å forhandle om.

Venstre og Frp har vært tydelige på at endringer i abortloven er svært vanskelig å godta for dem. Har du oversolgt dine samarbeidspartneres vilje til å forhandle med KrF om dette, Solberg?

– Jeg står for alt det jeg sa i VG-intervjuet som er bakgrunnen for dette. Og det sa jeg på vegne av Høyre, svarte Høyre-lederen Vårt Land

På spørsmål om Frp var villige til å endre bestemmelser om tvillingabort, sa Siv Jensen kun at Frp «hele tiden har sagt at kvinners rett til selvbestemt abort skal stå fast».

LES OGSÅ: Bollestad foretrekker Ropstad som ny KrF-leder

Inne i forhandlingsrommet. Regjeringsforhandlinger 2019 på Granvollen gjestgiveri. Erna Solberg, Sylvi Listhaug, Siv Jensen, Trine Skei Grande, Kjell Ingolf Ropstad.
Her sparkes forhandlingene i gang. Pressen må vente på utsiden. Foto: Alf SImensen.

Posisjonering i full gang

– Jeg kan avkrefte at KrF går i regjering for enhver pris, men har tro på at vi skal klare det, sa Ropstad på trappen til gjestgiveriet.

Etter en opprivende retningsstrid valgte KrF med svært knapt flertall å søke regjeringsmakt med Erna Solberg og co. Det er fare for avskalling av velgere og tillitsvalgte, særlig på rød side, hvis en ny regjeringsplattform ikke overbeviser.

For Høyre og Erna Solberg har borgerlig samling vært en drøm helt siden 2006. Fallhøyden er enorm: Havarerer forhandlingene kan det bety at Solberg mister statsministerjobben siden KrF har vedtatt at plan B er å forhandle med Ap og Sp.

Onsdag avviste derimot Erna Solberg, som også må blidgjøre Venstre og Frp, at KrF vil få særbehandling:

– Det er fire partier som skal forhandle, ikke fem. Det er ikke to KrF, sa Høyre-lederen.

– Jeg frykter ikke at vi ikke skal komme i havn. Hvis alle ønsker det, så finner vi gode løsninger. Det har de fire partiene gjort i fem og et halvt år allerede. Vi har allerede mye felles gods, så ønsker alle å sette et siste preg på det i en ny regjering, fortsatte Solberg.

Skepsisen mot en KrF-inntreden er klart størst i Frp:

– Jeg er ikke sikker på at det kommer til å bli enkelt denne gangen, sa Frp-leder Siv Jensen til NRK nylig.

Mange i Frp er irriterte på måten partiet ble omtalt i debatten om KrFs veivalg. Irritasjonen ble til sinne da KrF i november stemte med opposisjonen for å reversere utvidelsen av taxfree-kvoten fra 2014 – én av Frps viktige symbolseire i regjering. Saken ventes å komme opp igjen i forhandlingene.

Onsdag syntes derimot Siv Jensen mer opptatt av å bidra til et godt forhandlingsklima:

– På mange områder står Frp og KrF nær hverandre. For eksempel i synet på den kristne kultarven og familiepolitiske spørsmål. Så er det områder der vi står veldig langt fra hverandre. Til syvende og sist er det helheten som avgjør om vi klarer å bli enig, sa Frp-lederen.

LES OGSÅ: Dette er Erna Solbergs nyttårsdrøm

Abort blir stridsspørsmål

Abortsaken er blant de vanskeligste sakene i forhandlingene. KrF ønsker å fjerne lovens paragraf 2c som gir adgang til abort etter uke 12 ved alvorlig sykdom hos fosteret – og å forby fosterreduksjon av friske fostre, såkalt tvillingabort.

Erna Solbergs åpning for å forhandle om disse kan ha avgjort KrFs retningsstrid. Åpningen for å endre paragraf 2c har vakt sterk folkelig motstand. I KrFs retningsstrid kjørte Kjell Ingolf Ropstad hardt på at KrF nå har en «historisk mulighet» til å endre abortloven. Det har i sin tur ført til krav fra den tapende siden i partiet om at han nå pent må levere det han lovet.

Valgforsker Svein Erik Tuastad tror KrF har små sjanser for å vinne substansielle gjennomslag her:

– Det er vanskelig å se for seg at man reelt sett kan endre abortloven, med unntak av noen vage formuleringer. Et stort stortingsflertall er mot dette, inkludert Høyre og Frp, sier førsteamanuensen ved Universitetet i Stavanger.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til NTB at hun «ikke ser for seg at Venstre noen gang kan være med på endringer av 2c». Enkelte Frp-representanter har varslet at de vil stemme mot enhver «innskrenkning av abortloven» – uansett forhandlingsresultat. Det regnes for mer sannsynlig at KrF kan få innrømmelser på tvillingabort.

LES OGSÅ: Avviser at tro er glemt i den nye kulturmeldingen

Natur og ungdom møtte også opp til Regjeringsforhandlinger 2019 på Granvollen gjestgiveri. Erna Solberg, Siv Jensen, Trine Skei Grande, Kjell Ingolf Ropstad.
Natur og Ungdom møtte opp for å si sin mening før forhandlingsstart på Granavolden Gjæstgiveri. Foto: Alf Simensen

De vanskeligste sakene

Partiene har også sterkt motstridende interesser på felt som innvandring, miljø og samferdsel, påpeker Tuastad.

– Det gjelder særlig Frp og KrF. Mens Frp vil ha ned skattetrykket, er KrF avhengig av skatter for å få gjennom mange av sine saker, sier valgforskeren.

En kraftig økning i barnetrygden, og andre velferdstiltak for familier og fattige, er viktige KrF-krav. Tuastad tror økt barnetrygd kan bli en av få store KrF-seire, om enn ikke hele økningen på 8.000 kroner i året som partiet ønsker. Den koster ti milliarder, ifølge partiet selv.

Valgforskeren tror partiene blir enige til sist, fordi viljen er stor og uenigheter kan kamufleres i vage formuleringer. Selv om Høyre vil holde igjen på forpliktende og kostbare løfter, vil de være villige til å strekke seg langt for en borgerlig samling, tror han.

– Noe annet er hvor lenge de holder. Solberg-regjeringens problemer vil vise seg når det kommer konkrete saker i Stortinget, sier Tuastad.

LES OGSÅ: Erna Solberg avviser Aps abortadvarsel

Venstre håper på drahjelp

Å gi innrømmelser i innvandringspolitikken regnes som en smertegrense for Frp.

Venstres landsstyre har på sin side vedtatt at kutt i klimagassutslipp vil bli partiets hovedprioritet i forhandlingene. Uten en overbevisende miljøprofil på regjeringen, kan miljøbevisste velgere forsvinne til andre partier. Men flere miljøavgifter kan bli vanskelig å svelge for Frp.

– Vi håper på en grønnere, rausere og mer sosialliberal regjering, og håper KrF kan være med på å bidra til det, sa Trine Skei Grande på Granavolden.

Venstres første år i Solberg-regjeringen har så langt ikke overbevist velgerne. Partiet har i snitt ligget under sperregrensen siden juli.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk