Politikk

– Ny partiledelse må være samlende

Olaug Bollestad peker på Kjell Ingolf Ropstad som ny KrF-leder. Men en ny partiledelse må være samlende, understreker hun.

– Jeg har hele veien pekt på Kjell Ingolf som ny partileder, også overfor fylkeslaget mitt, sier Olaug Bollestad, 1. nestleder i KrF, til Vårt Land.

Rett over nyttår går Kristelig Folkeparti i forhandlinger med Høyre, Venstre og Frp om å danne en flertallsregjering.

På KrFs skjebnelandsmøte 2. november varslet Knut Arild Hareide at han vil gå av som partileder hvis forhandlingene fører fram. Kort tid etter var nominasjonsprosessen i gang.

De siste dagene har Hareide dessuten bekreftet at han ikke ønsker en statsrådsstilling i en borgerlig firepartiregjering, etter at Ropstad uttalte at han ønsket ham inn.

LES OGSÅ: «Entusiastisk» KrF-ja til forhandlinger med Høyre, Frp og Venstre

Peker på Ropstad

I november ble det klart at Rogaland KrF, Bollestads eget fylkeslag, innstilte på 2. nestleder Kjell Ingolf Ropstad som ny partileder.

Torsdag fortalte fylkesleder Oddny Helen Turøy til TV2 at Bollestad selv ba om å bli vraket til fordel for Ropstad, selv om hun som 1. nestleder normalt skulle stå foran i køen. Ifølge Turøy var dette avgjørende for at Rogalands innstilling ble som den ble. Bollestad bekreftet overfor TV2 at hun peker på Ropstad som ny leder.

En ny partiledelse kan først velges på KrFs ordinære landsmøte i april. Hvis KrF går inn i Solberg-regjeringen og Hareide går av, vil Bollestad som 1. nestleder normalt bli konstituert som partileder fram til landsmøtet.

– Det er opp til landsmøtet å velge ny partiledelse. Spør de meg, vil jeg vurdere det, men jeg har pekt på Kjell Ingolf. Det handler ikke om at jeg er feig eller ikke vil, men at han er dyktig. Det er ingen dramatikk i dette, sier Bollestad, som synes nyheten ble blåst litt ut av proporsjoner:

– Nå er vi opptatt av forhandlingene. Jeg svarte bare på en tekstmelding fra TV2, sier hun.

Hun vil ikke svare på om hun satser på å fortsette som 1. nestleder, men avventer valgkomiteens arbeid.

LES OGSÅ: Hans Olav Syversen trekkes fram som mulig ny KrF-leder

– Må være samlende

Høstens retningsstrid var opprivende. Ropstad og Bollestad gikk mot egen partileder og anbefalte å søke regjeringsmakt med borgerlig side.

Er du bekymret for den tapende siden? Må noen derfra inn i en ny ledelse?

– Uansett hvem som havner i ledelsen må den være samlende. Ingen, aller minst KrF, er tjent med at vi fortsetter å leve med et rødt, blått og gult lag. Det skal være takhøyde for ulike meninger, men det er utrolig viktig at vi klarer å samle oss og kjempe for én politikk, sier Bollestad.

På rød side har flere sagt at Ropstad ikke vil være samlende nok, siden han var blå sides «fanefører» i retningsstriden. Derfor har blant annet «røde» Sogn og Fjordane innstilt på Hans Olav Syversen som kompromisskandidat. Syversen har til nå sagt at han ikke er aktuell.

– Vi er heldige som har mange gode kandidater, lyder Bollestads korte svar på innstillingen av Syversen.

Det lyktes ikke Vårt Land å få en kommentar fra fylkesleder Beate Bondevik Lie i Sogn og Fjordane. Erik Næs i Telemark, som også stod på rød side, sier det først er aktuelt å snakke om et partilderbytte «dagen vi er i regjering».

– Fram til vi er i en eventuell regjering, er Hareide partilder, sier han.

LES OGSÅ: Den lange veien mot sperregrensa

Naturlig arvtaker

Agder KrF, Kjell Ingolf Ropstads fylkeslag, har innstilt på ham som partileder og Bollestad som 1. nestleder.

– Dersom det går slik det ser ut til, vil han være en naturlig arvtaker, sier fylkesleder Per Sverre Kvinlaug.

Hvorfor er det naturlig at det blir ham og ikke 1. nestleder?

– Ting har lagt seg litt sånn til rette. Han er dyktig og Knut Arild har i lenge pekt på ham som en mulig arvtaker på sikt. Olaug har pekt på ham selv. Jeg mener på ingen måte å underkjenne Olaug.

Kvinlaug tror partiet vil klare å samle seg om en ny leder, hvis så skjer:

– Partilederen ville uansett kommet fra én av sidene. Nå er hovedsaken at vi har fått en enstemmig klarering om å gå i forhandlinger.

Det lyktes ikke Vårt Land å få en kommentar fra Kjell Ingolf Ropstad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk