Politikk

– Dobbeltmoralsk av Erna Solberg om abort og funksjonshemmede

SV varsler tiltakspakke for familier med funksjonshemmede barn samme dag som stort abortraid mot regjeringen i spørretimen.

– Det er dobbeltmoralsk av Erna Solberg å bruke personer med funksjonsnedsettelse i sin argumentasjon for å innskrenke abortloven, samtidig som regjeringen har kuttet i viktige ordninger for familier som har barn med pleiebehov og funksjonsnedsettelser, sier Freddy André Øvstegård.

SVs representant i Stortingets familie- og kulturkomité varsler nå forslag om syv tiltak for å gjøre livet enklere for disse familiene. Utspillet kommer samme dag som temperaturen i abortdebatten skrus opp flere hakk i Stortinget.

LES OGSÅ: Sp kan sikre KrF abortseier

Abortraid i spørretimen

Onsdag er det nemlig duket for abortoppgjør i den skriftlige spørretimen. 19 av 28 innsendte spørsmål knytter an til endringene i abortloven som Høyre åpner for å forhandle med KrF om. Det er SV og Ap som stiller statsministeren og tre statsråder til veggs.

2. november vedtok KrF som kjent å sondere med de borgerlige. Dermed går venstresiden nå hardere ut mot Solbergs åpning for å forby fosterreduksjon på friske fostre og å endre abortlovens paragraf 2-3C. Den gir kvinner rett på abort også etter tolvte svangerskapsuke ved alvorlig sykdom, deriblant ved Downs syndrom.

Høyres Margret Hagerup avviser at Solberg har tatt til orde for å stramme inn abortloven.

– KrF utfordret Høyre og Ap på om vi var villige til å diskutere disse to sidene ved abortloven. I motsetning til Jonas Gahr Støre svarte Solberg at Høyre er villige til å diskutere det mange opplever som et diskriminerende element i loven hvis vi samtidig styrker vektleggingen av kvinnens situasjon, sier Hagerup, som sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Er du urimelig, Øvstegård?

– Endring av paragraf 2-3C vil være en innskrenkning. Man går fra et objektivt kriterium for abort til en subjektiv vurdering av kvinnens situasjon.

– Spørretimeraidet og tiltakspakken ser koordinert ut. Er dette mest en hilsen til KrF og et stikk til Solberg?

– Mye av dette er SV-forslag som igjen har blitt aktuelle nå som Solberg argumenterer med sorteringssamfunnet for å endre loven. Debatten bør heller handle om hvordan vi stiller opp for familiene med særskilte behov. Vi vil vise at det finnes alternativ til smålige kutt for syke barn.

LES OGSÅ: Rød skepsis mot Ropstad

SVs kritikken mot regjeringen

Dette er SVs kritikk mot regjeringens innsats for funksjonshemmede:

• Kompensasjonsordningen for særlig ressurskrevende tjenester, som bidrar til kommunenes hjelp til de aller sykeste, kuttes i praksis med 300 millioner i årets budsjett – de siste fem årene med én milliard. Det skyldes blant annet at økte behov, samt pris- og lønnsvekst, spiser opp budsjettøkningene til regjeringen. Det skyldes også økt innslagspunkt som gjør at kommunenes andel av regningen blir større. SV foreslår å gi 330 millioner ekstra for å senke innslagspunktet igjen.

• Stortinget har vedtatt at grensen på 1300 dager med pleiepenger for foreldre med alvorlig syke barn skal endres. Det har ennå ikke skjedd og må fikses nå.

• Brukerstyrt personlig assistent (BPA): Ordningen med hjelpere for folk med funksjonshemminger ble rettighetsfestet i forrige periode, men loven gir for mange begrensninger på bruken. SV vil ha på plass rettigheten uten begrensninger.

Blant tiltakene Øvstegård skal fremme i Stortinget neste uke er også lovfestet rett til familievikar til familier med særlige omsorgsutfordringer (se faktaboks)

LES OGSÅ: Støre åpner døren for skuffede KrF-velgere

«Historieforfalskning»

Høyres Margret Hagerup sier SV driver «historieforfalskning»:

– Det var Høyre som sammen med Frp, KrF og Venstre rettighetsfestet BPA, tok initiativ til utvidelsene i pleiepengeordningen og styrket kommuneøkonomien, blant annet for å sikre funksjonshemmede gode tjenester. SVs egen regjering nektet de funksjonshemmede BPA. Funksjonshemmede har fremdeles samme lovfestet rett til hjelp som tidligere, avslutter hun.

– Tjenester kompensasjonsordningen går til som er rettighetsfestede får vel brukerne uansett, Øvstegård?

– Rettigheter på papiret er én ting, faktiske tjenester ute i kommunene noe annet. Kutter man statlig støtte, går det utover tilbudet i en presset kommuneøkonomi. Jeg møtte nylig ordføreren i Sarpsborg. Han river seg i håret over hvordan dette skal gå opp.

LES OGSÅ: KrF møtes med abortkrav og protester

– Sparer på dager

Så vidt jeg forstår er alle som kvalifiserer for pleiepenger fortsatt et stykke unna å bruke opp de 1300 dagene sine?

– Nå sparer de på dagene de kan være sammen med barna sine, fordi de frykter sluttresultatet. Regjeringen har kommet med nye utredninger og skjøvet dette ut i tid. Pleiepengeordningen er i virkeligheten kuttet, som følge av tidsbegrensningen.

De rødgrønne ville ikke innføre BPA, og dere setter bare av 50 millioner mer enn regjeringen i det alternative budsjettet deres. Er kritikken troverdig?

– Jeg innrømmer at vi ikke fikk til de endringene vi ville den gang. Problemet er ikke pengene her, men at rettigheten har begrensninger, sier Freddy André Øvstegård.

LES OGSÅ: Sp forsyner seg av Frps disk

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk