Politikk

KrF møtes med abortkrav

Kvinnebevegelsen tar til gatene i protest mens «rød» side i KrF krever at nestlederne innfrir forventinger de har skapt.

– Vi må kunne forvente fullt gjennomslag for forbud mot tvillingabort og nødvendige tiltak for å unngå at egenskaper som Downs syndrom forblir en selvstendig grunn til abort etter tolvte uke i svangerskapet, sier Dag Sele, fylkesleder i Hordaland KrF, som sto på rød side i kampen om partiets veivalg.

Erna Solbergs åpning for å forby fosterreduksjon og å endre abortlovens paragraf 2C var kronargumentet til blå side i KrFs samarbeidsdebatt (se faktaboks).

Nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad kan ha skapt seg stor fallhøyde når de skal sondere regjeringsmakt med Høyre, Venstre og Frp.

LES OGSÅ: Frp kan torpedere abortseier for KrF

Polarisering

Nå øker også presset fra opposisjonen og kvinnebevegelsen. Frontene kan hardne til mellom venstresiden og KrF – øke avstanden mellom de to og bidra til å sementere KrFs plass i den «ikke-sosialistiske» blokken.

17. november arrangerer kvinnebevegelsen med Kvinnegruppa Ottar i front demonstrasjoner landet rundt.

– Til sammen vil det nok være 10.000 i gatene. I Oslo er målet minst 6.000. Erna Solberg skal vite at det har omkostninger å forhandle bort abortrettigheter for å få seg en flertallsregjering. Et overveldende flertall i befolkningen støtter abortloven slik den er i dag, sier leder Ane Stø.

Dermed kan det være duket for en slags reprise: I samarbeidsavtalen med Solberg-regjeringen fra 2013 fikk KrF gjennomslag for at fastleger skulle kunne reservere seg mot å henvise til abort og å sette inn spiral. Seieren glapp etter massiv mobilisering fra kvinnebevegelse, opposisjon og krefter i samarbeidspartiene.

LES OGSÅ: Varsler tøffe verdikrav til regjeringen

Ståstedene

Erna Solberg og Høyre har skissert et forslag til endring av abortlovens paragraf 2C:

• Bytte ut alvorlig sykdom, deriblant Downs syndrom, som selvstendig abortgrunn etter uke 12 med «ikke levedyktig».

• Sikre kvinner uendret adgang til abort i slike situasjoner ved at kvinnens vurdering av egen situasjon veier tyngre i abortnemndenes vurdering. Hovedsaken er å få bukt med signaleffekten – at mennesker med Downs syndrom skal «sorteres bort».

SVs Audun Lysbakken og Aps Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik har alle advart mot en slik endring. De mener det er en urimelig belastning for kvinnen å måtte forklare seg for en nemnd.

Frp-representanter har bekreftet at de vil stemme ned ethvert forslag til endring i abortlovens paragraf 2c. Partiets prinsipprogram fristiller nemlig tillitsvalgte i samvittighetsspørsmål uansett hva de måtte gå med på i en regjeringserklæring. Venstre har også vært svært kritiske.

LES OGSÅ: – Etter lokalvalget neste år blir jeg partiløs

Mindre motstand

Tiltak mot fosterreduksjon har derimot ikke møtt samme proteststorm: Venstres Abid Q. Raja ønsker en utredning før en beslutning fattes. Fagmiljøene ønsker imidlertid ikke et forbud, men mindre justeringer.

Bildet som avtegner seg da er at det blir svært vanskelig å få gjennomslag for endringer i paragraf 2C. Det kan ende i utredning.

Motstanden er mindre mot et forbud mot fosterreduksjon ad lov eller forskrift, men KrF risikerer å bli møtt med krav om en utredning først og «plaster på såret» i form av abortforebyggende tiltak.

LES OGSÅ: I dette fylket melder de seg inn etter veivalget

– Må levere

Dag Sele godtar derimot ingen unnskyldninger. Når blå side I KrF har gått så hardt ut – også om paragraf 2C – mener han de må levere.

– Vi pekte på Frps fristilling i debatten. Vi sa at dette var et urealistisk utspill fra Erna Solberg. Sentrale premissleverandører overså det og gjorde dette helt sentralt i debatten vår. Nå har landsmøtet valgt å stole på det. Da forventer jeg at de har en plan for å løse dette, sier Dag Sele.

Fylkeslederen i Hordaland KrF måtte si opp jobben sin etter at reservasjonsretten for fastleger falt. Sele har forståelse for at det kan være nødvendig med en utredning av endringer i paragraf 2C, men denne kan ikke være uforpliktende. Abortforebyggende tiltak holder ikke alene.

LES OGSÅ: Hareide tror KrF-vekst vil glippe

Sp er joker

Assisterende redaktør Bjarte Ystebø i Norge IDAG mener derimot at presset ligger på statsminister Erna Solberg:

– Hun har sannsynligvis medvirket til å skape flertall for blå side i KrF, sier han.

Ystebø er ikke like sikker på at Frp-representanter vil kunne blokkere endringer i abortloven:

– Stortingsgruppen til Frp vil måtte ta stilling til plattformen de forhandler fram. Da vil toppene få rede på om de har støtte i gruppen. Solberg og har sterke insentiver til for å få til dette. Det står om flertallsmakt i lang tid fremover.

Han mener Sp er en joker i spørsmålet om fosterreduksjon og kan sikre flertall for et forbud hvis Frp ikke gjør det.

Helsekomiteens nestleder, Kjersti Toppe, varslet nylig i Klassekampen at hun vil fremme forslag om et forbud.

Det lyktes ikke Vårt Land å få en kommentar fra nestlederne i KrF i går.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk