Politikk

Sp kan sikre abortseier

Senterpartiet kan sikre KrF forbud mot fosterreduksjon. Men seieren kan bli kortvarig, advarer Arbeiderpartiet.

– Jeg regner med at Senterpartiet vil stemme for et lovforslag fra en ny regjering om å forby fosterreduksjon, bekrefter Kjersti Toppe, nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomité, overfor Vårt Land.

Dermed kan Sp hjelpe Kristelig Folkepartis forhandlere ut av en knipe: Hvordan finne åpninger for abortseire?

I KrF arbeides det intenst med forberedelser i dette spørsmålet før sonderingene med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet. Forventningen er at et forbud mot fosterreduksjon (tvillingabort) bør være mulig.

LES OGSÅ: KrF møtes med abortkrav

Mest realistisk

De siste dagenes mobilisering mot endringer i abortloven har gjort inntrykk på representanter fra regjeringspartiene som Vårt Land har snakket med. Størst sinne i debatten vekker endringer i paragrafen som åpner for abort etter tolvte svangerskapsuke, deriblant ved påvist Downs syndrom.

Regjeringspartiene forsøker nå å finne måter å imøtekomme KrF på uten å komme på kant med egne velgere og flertallet i befolkningen. Grep mot fosterreduksjon regnes som mest realistisk, men enkelte tror KrF kan måtte ta til takke med en utredning og en målformulering.

I Frp har flere varslet at de vil stemme etter egen samvittighet. Også Venstres Guri Melby har sagt blankt nei til endring av praksis.

Nå kan altså Sp bli jokeren som likevel sikrer flertall for et forbud. Kjersti Toppe tar et lite forbehold om at representantene vil fristilles. Sp har programfestet forbud.

LES OGSÅ: Slik kan KrF vinne i nytt regjeringsprogram

Kortvarig seier

Det historiske abortgjennomslaget «blå» side i KrF blir kortvarig varsler Arbeiderpartiet.

– Hvis Erna Solberg lykkes med å skape et kunstig flertall for å endre abortloven, vil Ap jobbe for å snu det ved første korsvei, sier Ingvild Kjerkol, Aps helsepolitiske talsperson:

– I 2017 var det bare ett parti som gikk valg på å endre abortloven. Vi vet hvor mange stemmer de fikk. Det er ikke flertall for å innskrenke kvinners rett til å bestemme over egen kropp i 2018,

En endring må først utredes og på høring før den kan vedtas. Det betyr at det vil nærme seg stortingsvalget i 2021 når et vedtak fattes.

En Ap-kilde sier til Vårt Land at de vil gjøre det til sak nummer én å snu en lovendring etter valget. Da vil Ap stå igjen som abortlovens klareste forsvarer hvis Høyre-kvinnene svikter og Venstre vakler.

ANE BAMLE TJELLAUG: Er det mulig å snakke om abort uten at det blir et politisk spørsmål?

Kan bruke forskrift

Skulle regjeringen regne ut at de ikke kan samle nok støtte i egne stortingsrekker for en lovendring, finnes det grep for å omgå Stortinget. Én kjent teknikk er å lage eller endre en forskrift.

Professor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen utelukker ikke at regjeringen vil forsøke denne taktikken:

– En kan tenke seg det. Det har skjedd før, sier juristen på spørsmål fra Vårt Land.

Han er kritisk til praksisen:

– Fosterreduksjon er en lovfestet rettighet. Det er udemokratisk og ulovlig å omgå Stortinget. Du må endre loven.

LES OGSÅ: Sier farvel til KrF

Frykt for lovavdelingen

Da temaet var oppe i Stortinget tidlig i 2017 fastslo både Bent Høie og Erna Solberg at endringer i selve loven må til. Det mener også Helse- og omsorgsdepartementets fagfolk. Det var Justisdepartementets lovavdeling som i 2016 fastslo at abortloven åpner for å fjerne friske fostre ved flerlinger før uke tolv.

Vårt Land er kjent med at Høyre den gang skrinla grep mot fosterreduksjon av frykt for å komme på kant med lovavdelingen.

Senterpartiets Kjersti Toppe varslet i mandagens Klassekampen at Sp vurderer å fremme et forslag om forbud i Stortinget snart. Det kan enten gå på lov eller forskrift, sier hun til Vårt Land.

Hun understreker at hun foretrekker at et forbud forankres i Stortinget.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk