Politikk

Utlendingsmyndighetene ber trossamfunnene om råd

Mer enn 30 representanter for norske trossamfunn satt tirsdag i et tre timer langt møte hos Utlendingsdirektoraret.

Tirsdag innkalte Utlendingsdirektoraret (UDI) for første gang nettverksmøte med mer enn 30 representanter fra trossamfunnene.

– Et konstruktivt initiativ og et nyttig og informativt møte som UDI vi følge opp. Det kan bidra til at samhandlingen mellom trossamfunnene og utlendingsforvaltningen blir bedre, sier generalsekretær Christofer Solbakken i Den norske kirkes bispemøte.

Vil ha bedre dialog

– Vi har ønsket å komme i bedre dialog med de religiøse miljøene, fordi vi vet at de har mye kontakt med store innvandrergrupper og UDIs brukere. Vi vet for eksempel at noen av kirkesamfunnene har innvandrergrupper i sine menigheter, sier Stian Molvik i ledergruppa for direktoratets oppholdsavdeling.

LES OGSÅ: Vandret fra synagoge til moské med Widvey

UDIs formål med sjarmoffensiven til det flerreligiøse Norge er å få en tettere kontakt «slik at vi kan utveksle informasjon om vårt arbeid og hvordan vi arbeider, og å få mer kunnskap om hva dere ønsker av oss».

Legger opp til årlig møte

Ikke minst biskopene i Den norske kirke har ved flere anledninger uttrykt seg kritisk til håndteringen av saker som gjelder asylsøkere, flyktninger – og særlig troskonvertitter og mindreårige.

«Kirken, og særlig Bispemøtet, har over lang tid hatt et engasjement på dette feltet. Vår uro er bestyrket av en rekke avgjørelser som viser at praksis i norsk forvaltning og rettspleie ofte innebærer underkjennelse av kirkens kompetanse når det gjelder vurderingen av troskonvertitters trosskifte», skrev Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, i brev til statsminister Erna Solberg i vår.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Dette var ikke eller bare i liten grad tema på tretimers-møtet tirsdag. Stian Molvik, som ledet møtet, sier imidlertid at det kan bli tatt opp på senere nettverksmøter. UDIs siktemål er å avholde slike møter med religiøse ledere én gang per år.

Ingen endret praksis

Heller ikke spørsmål om religiøs ekstremisme sto på agendaen på møtet. Et tema som derimot ble drøftet, gjelder spørsmål om oppholdstillatelser for medarbeidere i religiøse organisasjoner.

Det har en rekke ganger oppstått episoder og krangel fordi forkynnere, lærere og foredragsholdere har fått problemer med å få komme til Norge.

– Legger myndighetene opp til endret praksis på dette området?

– Nei, det er ingen endring. Men vi vet at noen menigheter og trossamfunn inviterer utenlandske, religiøse ledere til Norge. Spesielle regler og tillatelser gjelder i slike tilfeller, og vi har ønsket å gjennomgå regelverket i denne sammenhengen, svarer Stian Molvik i UDI.

Christofer Solbakken, Bispemøtets generalsekretær, sier at mye av tiden på dette første religionsmøtet i UDIs regi, gikk med til generell informasjon om utlendingsforvaltningen. Han sier at det var lite fokus på den akutte flyktningsituasjonen.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk