Klima

– Urett fornærmer Gud

Kampen om en mer rettferdig verden kan samle kristne, sier Jo Herbert, en av lederne i den internasjonale bevegelsen Rettferdskonferansen.

Bilde 1 av 2

– Rettferdighet er ikke forbeholdt én menighet, eller ett kirkesamfunn, det er sentralt for alle kristne. Urettferdighet er en fornærmelse mot Gud. Derfor har vi et felles mål i å skape rettferdighet, sier Jo Herbert, som er leder av The Justice Conference i Storbritannia.

Herbert var en av talerne på Rettferdskonferansen, som gikk av stabelen i Oslo torsdag og fredag denne uken med deltagere fra menigheter og organisasjoner i Norge.

Herbert mener et bredt økumenisk kristent fellesskap har et enormt potensial til å forandre verden ved å leve mer klimavennlig og ved å kjempe imot økende økonomiske ulikheter.

LES OGSÅ: Skal forske på urettferdighet

Noe å enes om

– Rettferdighet er noe alle menigheter og organisasjoner kan bli enige om, selv om vi er uenige i mye annet. Derfor er det flott at vi kan samle så mange om dette, sier Andreas Andersen.

Han er generalsekretær i Misjonsalliansen, som er initiativtaker til Rettferdskonferansen.

På programmet sto temaene global ulikhet, klimarettferdighet og moderne slaveri.

Britiske Jo Herbert fra The Justice Conference understreket hvor stort mobiliseringspotensial som ligger i kirken i blant annet klimakampen. Hun peker blant annet på at kirkene er store i antall, er godt organiserte og har et engasjement for å leve annerledes.

Også statsminister Erna Solberg, som talte på konferansen, fremhevet hvordan trosbaserte aktører er en svært viktig ressurs for å nå FNs bærekraftmål før 2030.

LES OGSÅ: – Verden er urettferdig

Økumenisk

Andreas Andersen forteller at visjonen er at Rettferdskonferansen skal inspirere, utfordre og utruste ansatte i organisasjoner og menigheter til å kjempe for en mer rettferdig verden i sitt personlige liv og sitt arbeid. Rettferdskonferansen er økumenisk, og «markerer startskuddet på en voksende, økumenisk fellesbevegelse for rettferdighet», ifølge konferansens hjemmeside.

– Konferansen er ikke et mål i seg selv, men målet er å sette i gang en bevegelse i hele kristenfolket og vise hvordan man kan handle for å fremme rettferdighet lokalt og globalt, forteller generalsekretær Andersen.

En bredde i norsk kristenliv var tydelig i konferanselokalene på Sentralen i Oslo sentrum fredag. Representanter fra Kirkenes Verdensråd og Misjonsalliansens partnere i Brasil var blant foredragsholderne, og både leder i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen, Hillsong Norway-leder Britt Krogedal, generalsekretær i Mellomkirkelig råd Berit Hagen Agøy og biskop Ingeborg Midttømme var til stede.

LES OGSÅ: – Kirken har et enormt ansvar

Inspirasjon

På lengre sikt håper Andersen at også andre organisasjoner i Norge skal bli med på å arrangere Rettferdskonferansen.

– Vi hørte om The Justice Conference og fikk en drøm om starte en slik bevegelse i Norge, sier Andersen.

– Det er mye urettferdighet i verden. Hvilke temaer skal dere konsentrere dere om?

– Vi har valgt tre hovedsaker: økonomisk ulikhet, klimaendringer og moderne slaveri, fordi vi mener det er noen av de viktigste sakene i vår tid, sier Andersen.

Jo Herbert understreker imidlertid at «utgangspunktet først og fremst er å forme en teologi om rettferdighet som bygger på Bibelen».

– Det kristne rettferdighetsbudskapet rommer hele livet, ikke bare enkeltsaker. Men så velger vi å bruke ekstra mye tid på noen spesifikke saker, sånn som moderne slaveri, sier hun.

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Klima